Sanatate

Afectiuni asociate cu obezitatea

Capacitatea organismului uman de a depozita grasime este aproape nelimitata si aceasta datorita numarului mare de celule adipoase. Efectul asupra sanatatii poate fi foarte important.

 

Celulele adipoase sunt asemenea unor baloane care nu se sparg niciodata, ele isi maresc sau isi micsoreaza volumul in functie de echilibrul energetic al organismului. Daca ingerati o cantitate de calorii pe care organismul nu o poate transforma imediat in energie, aceste calorii sunt acumulate in celulele adipoase ale organismului, iar in cazul in care ingestia este sub nivelul consumului, aceste calorii sunt mobilizate din depozite si transformate in energie necesara diferitelor procese biologice.

 

Tesutul adipos in exces se asociaza cu cresterea riscului pentru sanatate si, in general, cu cat obezitatea este mai accentuata, cu atat riscul pentru santate este mai mare. Supraponderalii si persoanele obeze pot avea mai multe probleme cu sanatatea; cu cat indicele masei corporale este mai mare, cu atat riscul instalarii unor boli creste. Scaderea ponderala poate preveni sau diminua efectele imbolnavirii.

 

Hipertensiunea arteriala

Atat pentru barbati, cat si pentru femei, hipertensiunea arteriala este afectiunea cea mai frecvent asociata cu obezitatea si supraponderabilitatea. Indivizii obezi (cu inicele masei corporale peste 30) au un risc de doua ori mai crescut de a dezvolta hipertensiunea arteriala decat personele normoponderale de aceeasi varsta (cu indicele masei corporale de 18,5 – 24,9).

 

Acumularea de tesut adipos in exces duce la cresterea retentiei de sodiu. Pentru a dilua sodiul acumulat in exces, organismul retine mai multa apa, ceea ce duce la cresterea volumului sangvin. Vasele sangvine sunt elastice. Datorita acestei proprietati, ele pot prelua fluxul sangvin in exces, dar presiunea intraarteriala creste. Cordul este suprasolicitat ca urmare a regimului presional mare in care este obligat sa lucreze. Netratata, hipertensiunea poate duce la afectarea multor organe si tesuturi. Scaderea ponderala duce la scaderea tensiunii arteriale si a riscului afectarii unor organe vitale: arterele, inima, creierul, rinichii si ochii.

 

Valori anormale ale lipidelor in sange:

–    Scaderea nivelurilor de HDL colesterol. Supraponderabilitatea si obezitatea sunt asociate cu niveluri reduse de HDL colesterol (colesterolul “bun”). Scaderea ponderala poate duce la cresterea nivelurilor de HDL colesterol si la scaderea riscului instalarii bolilor cardiovasculare.

 

–    Niveluri crescute ale trigliceridelor. In organism, cea mai mare parte a lipidelor este reprezentata de trigliceride. Caloriile care nu sunt imediat transformate in energie sunt convertite in trigliceride si transportate pentru a fi depozitate in celulele adipoase ale organismului. Persoanele obeze sau supraponderale au niveluri crescute ale trigliceridelor in sange. Acest lucru nu este surprinzator deoarece cresterea ponderala se datoreaza aportului caloric in exces. Nivelurile crescute de trigliceride contribuie la instalarea bolilor coronariene. Daca sunteti supraponderal, scaderea in greutate va avea drept consecinta si scaderea nivelului trigliceridelor.

 

Diabetul zaharat tip II

Supranumit si diabet insulinoindependent sau al adultului, diabetul zaharat tip II este cea mai comuna forma de diabet. In aceasta boala se reduce capacitatea organismului de a controla si regla nivelurile glicemiei. Consecintele diabetului sunt scaderea duratei de viata, boli cardiovasculare, renale, accidente vasculare, cerebrale si orbire.

 

Cresterea ponderala dupa varsta de 18 ani, atat la barbati, cat si la femei, este in legatura directa cu diabetul tip II, aproximativ ¼ din cazurile noi de diabet asociindu-se cu un castig ponderal de cel putin sau mai mare de 5 kg in viata adulta. Riscul instalarii diabetului creste cu aproximativ 25 % pentru fiecare unitatea a indicelui masei corporale peste 22.

 

Bolile coronariene

Cresterea indicelui masei corporale se poate asocia cu boli coronariene mai mult sau mai putin grave. Riscul este mai mic pentru femeile sau barbatii cu valori ale indicelui mai mic sau egal de 22 , dar creste direct proportional cu valoarea acestui indice. Cresteri ponderale de 4,5 – 9 kg pot creste riscul instalarii bolilor coronariene cu pana la 25 %, iar o crestere ponderala de 20,3 kg poate creste acest risc de 2,5 ori).

 

Accidentele vasculare cerebrale

Supraponderabilitatea si obezitatea duc si la cresterea riscului instalarii accidentelor ischemice chiar si in absenta hipertensiunii si a diabetului. Accidentele ischemice reprezinta aproximativ 80 % din toate accidentele vasculare cerebrale si apar atuncicand este suprimata irigatia unui segment de creier.

 

Litiaza biliara

Litiaza vezicii biliare este o afectiune comuna mai ales in randul femeilor, dar incidenta ei este mai mare in randul persoanelor supraponderale indiferent de sex. Riscul de litiaza biliara este cu atat mai mare, cu cat greutatea este mai mare, desi relatia directa de cauzalitate nu a putut fi inca identificata.

 

Scaderea ponderala, mai ales cea accelerata sau masiva, poate duce, de asemenea, la aparitia litiazei biliare. Scaderea ponderala treptata, aproximativ 400-900 g pe saptamana, este mai rar asociata cu litiaza biliara.

 

Osteoartrita

Osteoartrita este o efectiune comuna a articulatiilor care afecteaza genunchii, soldurile si zona lombara. Greutatea suplimentara duce la cresterea sarcinii pe care aceste articulatii o suporta si, ca urmare, la distrugerea cartilajului care le protejeaza. Scaderea ponderala are drept consecinta scadera presiunii asupra articulatiilor si, ca urmare, simptomatologia caracteristica osteoartritei, durerea si impotenta functionala, se amelioreaza simtitor.

 

Apneea in somn

Supraponderabilitatea este strans legata de apnea in somn. Termenul de apnee desemneazaa o oprire temporara a respiratiei. Apneea obstructiva din rimpul somnului este o afectiune destul de severa, care presupune oprirea temporara a respiratiei in timpul somnului si sforait intens. Caile respiratorii superioare sunt blocate in timpul somnului si acest lucru duce la treziri frecvente in timpul noptii si somnolenta pe parcursul zilei. Aceasta afectiune creste riscul instalarii insuficientei cardiace. Severitatea este corelata cu gradul obezitatii, multe persoane cu apnee avand un indice al masei corporale de peste 30.

 

Cancerul

Unele tipuri de cancer se asociaza cu supraponderabilitatea. La femei, aceste tipuri sunt reprezentate de cancerele de san, uter, colon si vezica biliara, iar la barbati, cele de colon si prostata. Pentru anumite tipuri de cancer nu poate fi precizat daca cresterea riscului de imbolnavire se coreleaza cu greutatea ponderala in exces sau cu alimenatatia hipercalorica si bogata in grasimi.

 

Obtinerea unei greutati sanatoase nu trebuie sa fie motivata de ratiuni estetice. Adoptarea unui stil de viata, care include dieta alimentara si activitatea fizica, poate reduce riscul instalarii unor afectiunei cu consecinte grave pentru sanatate. Combinarea efectelor dietei cu exercitiile fizice si scaderea ponderala are un efect aditiv, iar consecinta este reducerea efectelor nocive ale supraponderalitatii asupra starii de sanatate.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *