Justitie

Afaceristul Ion Căpriță Neicuțescu, achitat definitiv la Curtea de Apel Cluj

Scris de 360

Afaceristul clujean Ion Căpriță Neicuțescu a fost achitat ieri de către Curtea de Apel Cluj, sentința fiind definitivă. Prima achitare a acestuia a fost pronunțată de către magistrații de la Tribunalul Cluj pe 31 mai 2019. După doi ani a venit și sentința definitivă, care respinge cererile Direcția Națională Anticorupție Cluj și menține soluția de achitare:

„În baza art. 421 al. 1 lit. b din C.p.p. respinge ca nefondate apelurile declarate de către DNA – ST Cluj și partea civilă DGRFP Cluj-Napoca – AJFP Cluj împotriva sentinței penale nr. 145/31 mai 2019, pronunțată de Tribunalul Cluj. În baza art. 275 alin. 2 din C.p.p. obligă partea civilă la plata sumei de 500 de lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat în apel. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi 27 aprilie 2021”.

 

 

Căpriţă Neicuţescu a fost achitat pentru evaziune fiscală. Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în 2016, a lui Ion Neicuţescu Căpriţă, administrator de societate comercială, pentru evaziune fiscală în formă continuată prin care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 5 milioane de lei. 

Judecătorii Lucian Marian si Mihai Gilca de la Curtea de Apel Cluj au menținut soluția de la fond. Marius Lupea, judecătorul care a pronunțat prima soluție de achitare, a consemnat în sentință că „nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arata că: ”în perioada iulie 2007- mai 2008, Ion Neicuţescu Căpriţă, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a făcut, repetat, achiziţii intracomunitare de produse din carne. Iar pentru a eluda sistemul taxării inverse aplicabil taxei pe valoare adăugată, respectiv pentru a avea posibilitatea de a deduce această taxă, a creat aparenţa că achiziţiile respective au fost realizate de la o anumită societate care, în realitate, avea comportament de tip fantomă”, precizează procurorii DNA într-un comunicat. Scopul respectivei societăţi era de a simula achiziţii de la diverşi furnizori intracomunitari şi de a crea aparenţa unor livrări în beneficiul firmei administrată de inculpat. Bărbatul cercetat de DNA în stare de libertate a înregistrat aceste operaţiuni comerciale în documentele contabile ale firmei sale şi ”a declarat fiscal achiziţii nereale de bunuri în sumă totală de 32.559.375 lei, din care TVA aferentă în sumă de 5.198.553 lei”, arătau procurorii în rechizitoriu.

Citește și: 


ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 4 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 6 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 7 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 9 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 9 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 11 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 12 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 24 hours Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE