Afacerea zilei

Afaceristul Dorin Bob, cu sechestru pe afacerile Arovit și Studium Green, are credite la banci in valoare de 52 de milioane de euro!

Publicatia Buna ziua Cluj arata intr-o ancheta ca grupul de firme al afaceristului clujean Dorin Bob este dator vandut bancilor cu suma colosala de 52 de milioane de euro. Tot BZC dezvaluie cum arata executarile silite de 11 milioane de lei pe conturile lui Dorin Bob si ale principalelor sale firme, bani pe care Mihai Chezan, escrocul de la Tower, i-a obtinut legal in urma deciziei Curtii de Arbitraj Comercial International. De mentionat ca aceasta suma se datoreaza unor clauze imposibile pe care in mod total inexplicabil Bob si le-a asumat contractual. 2 milioane de euro nu sunt de ici de colea

Contactată telefonic de către reporterii BZC pentru un punct de vedere cu privire la sechestrul și executările silite abătute asupra societăților în care este acționară, Manuela Aron, asociata omului de afaceri Dorin Bob, s-a arătat afectată de situația creată și și-a manifestat lipsa de încredere în actul de justiție.

„Punctul meu de vedere este că am muncit toată viața și niște escroci au ieșit la butoane. Justiția este coruptă, și cu asta mă opresc!”, ne-a declarat Manuela Aron.

Nu este prima oara cand asociata lui Dorin Bob face afirmatii abrupte si neavenite. Intr-o discutie avuta cu o sursa, povestind despre presa „rea”, Manuela Aron a afirmat ca ii considera pe toti ziaristii fara deosebire „niste cersetori”.

Oare Justitia a fost rea si atunci cand furnizorul Megamix, care facea instalatii la blocurile grupului Studium Green, nu a fost platit pentru prestatia sa si ar fi dat faliment daca nu isi obtinea banii in instanta? Cand calci pe cadavre si te arde o sentinta, Justitia e rea. Cand obtii totul la limita legii, totul e in regula, nu? (Ziar de Cluj)

 

Studium Green, Arovit și alte companii aparținând lui Bob Dorin si Manuelei Aron, asociata acestuia, scoase la vânzare dintr-un abis financiar de credite și datorii.

Lumea de business din Cluj-Napoca se zguduie la gândul implicațiilor pe care un lanț de împrumuturi și datorii neplătite l-ar putea atrage.

Povestea unui declin răsunător

Anunțată cu surle și trâmbițe încă de la primele mișcări pe piața imobiliară, compania Studium Green se prezenta ca fiind noul etalon în business, epitoma succesului în afacerile imobiliare din Cluj.

Nenumărate articole au curs în presa plătită despre incredibila viziune de care aparent dădea dovadă Dorin Bob și a sa Studium Green, chiar și revistele de business întrecându-se în interviuri pe prima pagina cu noul Steve Jobs al imobiliarelor din România.

N-a durat mult însă până când realitățile pe care unii le intuiau dar se temeau să le prezică au ieșit la iveală: când totul este prea frumos să fie adevărat, de obiecei este primul semn al unui eșec răsunător.

Paradisul pe care Dorin Bob îl prezenta în rândul partenerilor, investitorilor și a clienților masca, de fapt, o realitate sumbră: întregul sistem era putred și înglodat în datorii pe care nimeni nu mai intenționa vreodată să le achite.

Culmea ironiei vine din modul în care însuși afaceristul Dorin Bob își cosmetizează eșecul, și anume dând vina pe un Cluj sălbatic din punct de vedere al eticii de business, în care și-ar fi luat nenumărate “țepe” și care l-ar fi destabilizat atât de tare din punct de vedere financiar încât a “uitat” să-și mai plătească furnizorii, partenerii sau chiar și avocații.

După cum vom arăta în cele ce urmează, imaginea pe care Bob Dorin și-a construit-o prin presa sponsorizată este una doar de fațadă, fragil construită pentru a distrage atenția de la o realitate sumbră ce poate fi identificata de catre oricine, culmea, la o simpla analiza a situatiilor sale financiare.

O diversiune malițios gândită și executată, astfel încât oamenii de afaceri din oraș și clienții să nu obserbe evidentul, și anume acela că este la limita falimentului.

Gaura neagră a creditelor și datoriilor, o veritabilă bombă cu ceas

Contrar imaginii lor publice de prosperitate pe care și-o propagă, Bob Dorin și proiectele sale Studium Green si Arovit se îneacă în datorii de ordinul milioanelor de euro.

Potrivit unor informații disponibile public, situația financiară a companiilor mai sus menționate arată amploarea dezastrului, și anume aceea că firmele sunt prinse într-o rețea complexă de obligații financiare, credite suveica de peste 52 de milioane de euro și datorii totale de peste 80 milioane euro. La astfel de sume, doar o minune le mai poate aduce pe linia de plutire.

În spatele oglinzilor presupusului succes se ascund credite încrucișate și datorii fabuloase, ingredientele perfecte pentru o catastrofă financiară care așteaptă să se întâmple.

Din câte se pare, pentru a-și putea picta imaginea de om de afaceri de succes, Bob Dorin și Studium Green au recurs la un lanț periculos de credite, mai mult sau mai puțin fezabile.

Acest act de jonglerie financiară ar putea da iluzia de solvabilitate, dar dă impresia unei bombe cu ceas care ar putea exploda în orice moment, lăsând investitorii, angajații și părțile interesate în impas.

Vânzarea forțată a companiilor, singura cale pentru recuperarea datoriilor neplătite

Situația a ajuns la un punct critic, după ce companiile Studium Green și Arovit., alături de alte firme din grup, au fost scoase la vânzare forțată prin executare silită, în urma unor datorii angajate de către afaceristul Dorin Bob în valoare de numai puțin de 2,25 milioane de euro.

 

Iar toți cei care au avut vreodată cel mai micuț business, fie el și un magazin ABC la colțul blocului,  știu că atunci când nu reușești să îți plătești datoriile nici măcar când ești executat sitit poate insemna un singur lucru: instabilitatea financiară este atât de accentuată încât incapacitatea de plată și managementul deficitar sunt realități deja evidente.

Iluzia grandorii și jongleriile financiare

Lăsând la o parte posibilul falimement personal, și mai îngrijorător este modul în care Bob Dorin, Studium Green si Arovit au reușit să mențină în eroare publicul investitor, care a acționat alocând capital în proiectele sale fără a avea cea mai mică idee cu privire la situația financiară a acestora.

Potrivit surselor BZC, omul de afaceri Dorin Bob ar continua să facă declarații grandioase despre succesul proiectelor sale imobiliare, omițând convenabil faptul că așa zisul imperiul imobiliar este construit pe o fundație de sticlă, format din active toate ipotecate, credite, datorii și iresponsabilitate financiară.

Bob Dorin, cunoscut in mediul de business sub porecla “Combinație”, prezintă, în continuare, Studium Green și Arovit, prin pompoasele articole de presă platite, ca fiind emblema imobiliară a Clujului, când în realitate tot grupul de firme nu este altceva decât o fragilă oglinda plina de datorii și credite care este la un pas de a se sparge și a de a dezvălui adevarata dimensiune a găurii neagre financiare în continuă creștere.

În spatele acestei oglinzi fragile se ascund, în plină vedere, datorii de peste 52 de milioane de euro.

Potrivit datelor publice privind activele și situațiile financiare, Studium Green are angajate credite de 19 milioane de euro de la Vista Bank, 18,55 milioane de euro de la CEC Bank, 8,24 milioane de euro de la Libra Bank, 4,88 mil euro de la Banca Transilvania, și 1 mil de la RO Credit IFN.  Totodată, compania are datorii totale de 327 milioane de lei (n.r – aproximativ 65 de milioane de  euro) potrivit datelor financiare publicate pentru anul 2022.

În aceeași ordine de idei, conform datelor financiare publice,  companiile din grupul Arovit, și anume Arovit Legume și Fructe SRL, MIB Prodcom SRL, Betarom Impex SRL și Pektirom SR,  abia reușesc să genereze un profit conglomerat de aproximativ 100 mii de  euro cu credite angajate de peste 2 mil euro și datorii totale de peste 14 mil euro. Adică apriximativ cât cifra de afaceri a unei plăcintării decente din centrul Clujului.

Din câte se pare, problemele financiare, “combinatiile” imobiliare la limita legii cu cimitire printre case, sensuri giratorii întârizate, blocuri în stare deplorabilă și vise de turnuri de 40 de etaje pe terenurile statutului explică de ce Bob Dorin și Studium Green nu au reușit să livreze nici măcar un bloc la termen și de ce există mulți clienți care se plâng de calitatea lucrărilor și ritmul întârziat de predare.

Rămâne de văzut cum și dacă își vor recupera băncile și creditorii banii investitiți în aceste proiecte manageriate defectuos și dacă aceasta imagine proiectată de succes a fost intenționat creată pentru a atrage beneficii din rândul celor puțin atenți și informați.