Justitie

AFACERILE LUI RAED ARAFAT: IGSU confirmă într-un răspuns pentru Libertatea că barocamerele de 5 milioane de euro nu au tratat niciun pacient în 4 ani

Scris de 301
 • Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a recunoscut și că DNA anchetează achiziția.

Într-un răspuns oficial al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), instituția recunoaște că mașinile care au costat peste 1,2 milioane de euro bucata, aproximativ 5 milioane de euro în total, nu au fost folosite în beneficiul niciunui pacient.

CITEŞTE: DNA a descins la IGSU pentru afacerea a 4 barocamere de 5 milioane de euro, care zac nefolosite. ”După anterioarele percheziții, în legătură cu altă achiziție, ambasadorul SUA a fost văzut în birou la Arafat”

În comunicat, IGSU spune că procurorii „nu au descins”, ci documentele au fost cerute, aceasta fiind, în accepția instituției, neconform cu realitatea în ce a scris ziarul.

IGSU numește și două misiuni în care autospecialele cu barocamere au participat, din iulie 2018 până în noiembrie 2022, în ambele nefiind, la final, utilizate:

 • “În data de 26.07.2018, ISU Mureș a asigurat în zona de competență a ISU Cluj o echipă de scafandri și autospecială cu echipament specific intervențiilor acvatice (barocameră) pentru executarea în condiții de siguranță a misiunii de căutare a unei persoane posibil înecată în lacul Beliș. În urma desfășurării misiunii, nu s-a impus utilizarea barocamerei”.
 • “În data de 27.01.2019, în baza Ordinului DSU nr.1140/RA din 27.01.2019, ISU Constanța s-a deplasat la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău cu o echipă de tehnicieni pentru realizarea tratamentului hiperbaric pentru un minor în vârstă de aproximativ 15 ani. Având în vedere condiția medicală a minorului (comă ca urmare a intoxicației cu monoxid de carbon), aparținătorii au refuzat utilizarea barocamerei”.

Inspectoratul a punctat că, în plus, sumele cheltuite pentru revizii se apropie de un milion de lei: 224.999,3 lei (ISU Dobrogea – Constanța), 262.990 lei (ISU Iași), 224.999,3 lei (ISU Mureș) și 262.990 lei (ISU Timișoara), adică circa 200.000 de euro.

Sursele ziarului menționau că, pentru o bună funcționare a unui astfel de echipament, e necesară o sumă care se ridică la 20.000 euro pe lună.

În rest, inspectoratul susține că, în anul 2019, 21 de cadre militare au dobândit competențe de tehnicieni și operatori barocameră, în urma procesului de pregătire desfășurat la Centrul 39 – Scafandri, precum și de către specialiștii firmei HAUX.

“Totodată, în scopul pregătirii personalului care deservește cele patru barocamere aflate în dotarea IGSU, Departamentul pentru Situații de Urgență, încă de anul trecut a demarat procedura de realizare a unui acord cu Marina Militară Italiană. Astfel, 13 medici de urgență și 5 pompieri au absolvit aceste cursuri care au oferit abilitați teoretice, metodologice și operaționale în domeniul medicinei subacvatice și hiperbarice, abilitați privind dezvoltarea de strategii care trebuie adoptate în caz de accidente, respectiv, cunoașterea tratamentelor curative din camera hiperbară. Important de menționat este faptul că aceste cursuri nu s-au putut realiza mai repede, motivul fiind situația globală generată de pandemia de COVID-19” – răspuns IGSU către ziar.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 8 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 11 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 15 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 15 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 16 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 16 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 17 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 17 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 18 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 18 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE