Afacerea zilei

Aeroportul Internațional Avram Iancu, profit de 3,9 milioane euro, anul trecut. În mod cert, 2020 va fi mult mai slab din cauza pandemiei

Aeroportul Internațional Avram Iancu RA Cluj-Napoca, aflată în subordinea Consiliului Județean, este una dintre cele mai profitabile regii și societăți deținute de stat. Cu capital exclusiv de stat, Aeroportul a reușit să se mențină pe profit în ultimii șapte ani, după ce înainte fusese doar pe zero. Este interesant de urmărit cum vor arăta datele pentru anul 2020, ținând cont că transportul aerian a fost unul dintre cele mai afectate sectoare economice din cauza pandemiei COVID.

Aeroportul Internațional Avram Iancu a avut anul trecut o cifră de afaceri de 20,1 milioane euro, în ușoară creștere față de anul 2018 când valoarea veniturilor totale a fost de 19,4 milioane euro. În 2017, a avut o cifră de afaceri de 17,4 milioane euro, iar în urmă cu patru ani cifra de afaceri a fost de 10,7 milioane euro.

Profitul net declarat anul trecut de Aeroportul Cluj-Napoca a fost de aproape 3,9 milioane euro, mai mult cu aproximativ 1 milion euro față de anul 2018. În urmă cu trei ani, compania a avut un profit net de 6 milioane euro, cel mai mare profit din ultimii 20 de ani.

De precizat faptul că Aeroportul a început să intre pe profit doar din 2013. Până atunci a fost pe zero. În urmă cu șapte ani, a avut un profit de aproape 62 mii euro.

În ceea ce privește numărul de angajați, Aeroportul Internațional Avram Iancu a avut tot mai mulți salariați în ultimii 20 de ani. Dacă în anul 2000, numărul salariaților era de 76, anul trecut ajunsese la 344. În toți acești ani, numărul angajaților a crescut constant.

Compania Consiliului Județean are un Consiliu de Administrație format din următoarele persoane: Ioan Pop, Agnes Konnert, Viorel Federiga și Emil Irimie Popa.

Aeroportul din Cluj-Napoca a înregistrat în 2019 un număr record de peste 2,9 milioane de pasageri, faţă de cei circa 2,7 milioane de pasageri înregistrați în 2018. Anul trecut, peste 57.000 de pasageri au călătorit în perioada sărbătorilor de iarnă pe şi de pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj-Napoca. Totalul pasagerilor transportaţi pe rutele externe între Ajunul Crăciunului şi Anul Nou a fost de aproximativ 52.500, în timp ce pe rutele interne au călătorit aproape 5.000 de pasageri. Cel mai probabil, pentru sărbătorile de iarnă din 2020 vom avea o scădere drastică a numărului de pasageri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *