In vizor

Aeroportul clujean pune intrușii pe fugă: 2 milioane de euro pentru gard inteligent, iluminat și camere video

Aeroportul din Cluj va cheltui 2 milioane de euro pentru un sistem de securitate modern. În prezent, paza aeroportului este asigurată doar de paznici. 

„Contextul principal care determină achiziția serviciilor de proiectare și a lucrărilor de execuție pentru realizarea obiectivului de investiții este reprezentat de necesitatea de realizare a unui sistem de securitate perimetral performant care să protejeze perimetrul aeroportuar împotriva pătrunderilor ilicite”, se arată în caietul de sarcini.

În ciuda faptului că Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj este al doilea din țară după numărul de pasageri, sistemul se securitate este inexistent. Practic cu puțină imaginație se poate pătrunde foarte ușor în spațiul aeroportuar.

„În acest moment gardul din partea Nord, parțial Est și Vest nu a fost prevăzut cu echipamente de securitate aferente supravegherii prin televiziune cu circuit închis sau alarmare în caz de pătrundere ilicită. Partea de Sud este prevăzută cu un număr minim de camere video care nu acopere necesitățile aeroportului”, potrivit informațiilor din caietul de sarcini.

Aeroportul susține că recuperarea cheltuielilor estimate necesare realizării obiectivului de investiții se va realiza prin reducerea numărului de posturilor de pază situate pe perimetrul aeroportului. Probabil că firma de pază este plătită regește dacă eliminarea paznicilor va duce la recuperarea a 2 milioane de euro. 

Noile elemente de securitate ce urmează să fie instalate sunt iluminarea perimetrului, instalare de camere de supraveghere video și sistemul de detecție perimetrală care va asigura detecția și transmisia la punctul de monitorizare a tentativelor de pătrundere neautorizată, prin escaladarea sau distrugerea împrejmuirii existente.

Licitația a fost câștigată de Electrogrup și Helinick, iar valoarea contractului este de 9.741.100.82 RON. Finanțarea ar urma să se realizeze din fonduri europene.

Electrogrup Cluj-Napoca, unul dintre cei mai importanți constructori de infrastructură energetică, telecom și civilă din România. Electrogrup Cluj-Napoca este deținută de frații Teofil și Simion Mureșan și de Marian Pantazescu. În 2022 firma a avut o cifră de afaceri de 519.168.441 RON și un profit de 41.204.231. Firma are 400 de angajați.

Firma Helinick este din București și îi aparține lui Retegan Ioan Marius. Omul de afaceri aparține fostului sistem de pe vremea comuniștilor: tatăl lui, Ioan Retegan, a fost şef al Sectorului munca de partid din ministere şi şi-a încheiat cariera în PCR ca vicepreşedinte al Comitetului executiv al consiliului popular din Sălaj. Firma Helinick a făcut parte din parteneriatul care s-a ocupat de montarea sistemului de supraveghere video din Cluj-Napoca. În 2022 firma a avut o cifră de afaceri de 17.138.959 RON și profit de 1.260.298 RON. Compania are 162 de angajați.

 

 

Exit mobile version