PORTRET

Adrian Resteman, kinetoterapeutul echipei "U" Mobitelco: ,,Scopul meu este să am un sezon în care să nu am accidentări deloc”

Adrian Resteman e un tânăr pasionat de kinetoterapie, un domeniu prea puțin cunoscut și înțeles în practica sportivă, domeniu ce, prin fervoarea unor kinetoterapeuți precum Adrian, are toate șansele pe viitor să fie apreciat și folosit la justa sa valoare. Kinetoterapia înseamnă în primul rând menținerea sănătății (sportivilor și nu numai) și prevenirea accidentărilor în sport, plus ameliorarea acestora, în cazul în care totuși s-au întâmplat. Scopul ambițios al kinetoterapeutului echipei de baschet „U” Mobitelco este cel de a avea un sezon lipsit de accidentări, iar cunoștințele și tenacitatea sa, plus sufletul pe care îl pune în tot ceea ce face, îl vor aduce cu siguranță la îndeplinirea acestui deziderat.

Campion internațional la dansuri, la una dintre cele mai prestigioase competiții

Adrian a luat prima dată contact cu sportul prin intermediul tatălui său, ce era fotbalist, ajuns și la Dinamo în selecția lui Lucescu, fiul dorind să urmeze calea tatălui și să facă sport de performanță:

,,Eu voiam să fiu ca el, dar ținând cont că eram mic de înălțime, clar nu aveam nicio șansă. Și tatăl meu a zis, uite, hai să încerci dansuri populare. Și am făcut aici la Cercul Militar cu doamna Daniela Călimac. La început când am mers eram total atipic cu toate, nu știam nimic, nu aveam ureche muzicală, toți îmi ziceau că nu o să reușesc, că nu o să pot și, din ambiție – sunt o fire competitivă, chiar îmi place să fiu «against the odds» – am reușit să prind tot, dansurile și pașii.”

În 2005 a ajuns campion internațional la solo dansatori, singur pe scenă, în Țara Galilor, în cadrul unui festival renumit în Europa, Llangollen International Musical Eisteddfod, poate singurul organizat fără oprire, inclusiv pe perioada celui de-Al Doilea Război Mondial:

,,La festival vin participanți din toate țările lumii, acolo am văzut prima dată africani cu instrumente tradiționale, e un schimb de cultură super tare, și am reușit să câștig. Eram în liceu atunci, pe clasa a XI-a.”

În direcția în care se îndreaptă societatea din ziua de azi, Facultatea de Educație Fizică și Sport ar avea un cuvânt foarte greu de spus

Fiindcă îi plăcea sportul, Adrian a ales facultatea de profil, Educație Fizică și Sport, secția de kinetoterapie, o facultate care consideră că va fi din ce în ce mai căutată, fiind nevoie de specialiști bine pregătiți, societatea începând să fie din ce în ce mai deschisă la conceptul de sănătate prin sport:

,,Eu consider că Facultatea de Educație Fizică și Sport, în direcția în care se îndreaptă societatea din ziua de azi, ar avea un cuvânt foarte greu de spus, și mă refer la faptul că se deschid săli peste tot, se caută traineri, începe lumea să își pună problema de postură, de sănătate, de a merge corect, și în Facultatea de Educație Fizică și Sport de la Cluj chiar poți găsi specialiști, chiar sunt open minded.”

Adrian Resteman își dorește să inițieze, împreună cu alți colaboratori, un program de voluntariat pentru studenții facultăți, împreună cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, atât pentru cei de la secția de educație fizică și sport, cât și pentru cei de la kinetoterapie, pentru ca, încă din studenție, aceștia să poată câștiga experiență în domeniul lor de activitate:

,,Una dintre chestiile pe care vreau eu să le fac este să ofer ceva orașului înapoi; dacă m-am născut în Cluj, vreau să fac ceva și pentru comunitatea unde locuiesc. Direcția Județeană de Sport și Tineret cuprinde toate cluburile de sport din județ, iar prin acest proiect, cine e doritor să aibă un voluntar la echipă va putea contacta facultatea, care să trimită studenții în direcția respectivă. Ar fi un câștig enorm, cel puțin pentru comunitate, pentru oraș; nu am mai auzit nicăieri vreo facultate să facă  chestia asta.”

Voluntariatul a fost, de altfel, și calea prin care Adrian a ajuns kinetoterapeut la o echipă sportivă. După ce a încercat să ia legătura cu echipe din liga a patra, a cincea, de fotbal și după ce s-a izbit de reticențele acestora la tot ce înseamnă kinetoterapie, a fost contactat de către Horațiu Feșnic, acum arbitru de liga I, ce i-a propus să meargă ca și voluntar la Sănătatea Cluj, echipa de fotbal antrenată de Radu Sabo. A activat la ei un tur de campionat, apoi a lucrat la Winners Tennis Club, iar în acea perioadă a început să studieze tot mai serios, în mod autodidact, kinetoterapia axată pe domeniul sportiv.

După un intermezzo ca lucrător comercial în Anglia, reîntors în țară, a obținut primul contract de kinetoterapeut profesionist

Adrian a avut și un scurt intermezzo în cariera sa de kinetoterapeut, la terminarea facultății, când a plecat în Anglia ca și lucrător comercial într-un mall. A stat doar în jur de două săptămâni, condițiile de muncă și de trai fiind departe de cele promise la plecare, și s-a întors în țară, unde a fost contactat de kinetoterapeuții Man Claudiu și Mugur Trif, pentru o eventuală colaborare cu FC Unirea Florești, unde era antrenor Arpad Meszaros.

Acesta a fost primul său contract profesionist, pentru că la Sănătatea fusese doar voluntar. Aici a stat tot un tur de campionat, după care a plecat la echipa de baschet Universitatea BT Mobitelco, unde a fost propus de Cătălin Rațiu, un fost coleg de facultate. A fost acceptat de managerul echipei, Mircea Cristescu, și de către antrenorul, Marcel Țender, și de atunci a rămas la echipa unde acum e deja la al patrulea sezon, anul trecut împlinind și al doilea an la echipa națională de baschet de seniori.

Ce înseamnă să fii kinetoterapeut în sport?

,,Scopul kinetoterapiei în sport”, consideră Adrian Resteman, ,,este prevenirea accidentărilor, și aici intervin o grămadă de research-uri, și de citit, și analizat, și văzut, și ajustat. Încă sunt multe echipe care nu vor să investească în profilaxia jucătorilor și își pun foarte multe întrebări legat de ce se întâmplă, sau, de ce nu se pot antrena cu efectivul, cu echipa completă.”

La U Mobitelco însă Adrian e mulțumit de faptul că poate să își facă meseria în condiții propice, atât ca finanțare, cât și ca deschidere a oamenilor, a staff-ului echipei:

,,Oamenii au încredere în mine, comunicăm foarte bine și ceea ce mi se pare mie că este foarte important și fără de care nu am putea funcționa, e ajustarea: reușim să ajustăm lucruri foarte bine, într-un timp foarte scurt.”

Adrian consideră că kinetoterapia nu înseamnă doar masaj, ci mult mai mult de-atât: ca și kinetoterapeut trebuie să te apropii de jucători, trebuie să fii prietenul lor, trebuie să știi să citești oamenii, pentru că dacă doar vrei să te impui și să fii mână de fier, nu ai șanse de reușită. Deși kinetoterapia e confundată adesea cu masajul, e un domeniu mult mai complex:

,,Trebuie să știi un pic de farmacie, un pic de psihologie, un pic de pregătire fizică, plus kinetoterapia în sine.  În Cluj o să fie nevoie de specialiști, pentru că oamenii or să își dea seama că stăm jos peste 20 de ore pe zi și noi suntem făcuți să fim activi.  În peștera aia în care stăteam trebuia să ieșim afară, să ne pregătim să atacăm sau să fim atacați, aveam un consum  caloric și proteic mare, omul e creat să trăiască așa, să vâneze, să se expună  la intemperii, la cald, la frig, la rece, la apă. Noi ne ascundem, stăm închiși, preferăm să bem o  cafea și când e frig și când e cald, adică tot timpul preferăm să stăm, în ziua de azi, dar nu ăsta e scopul  nostru. Trebuie să îți acorzi  timp și pentru  corp obligatoriu.”

Sfatul kinetoterapeutului pentru omul zilelor noastre este echilibrul: poți să mănânci din toate câte un pic, poți să faci din toate câte ceva, dar să nu exagerezi.

,,Scopul meu este să am un sezon în care să nu am accidentări deloc”

Kinetoterapia în sport trebuie asumată ca un job de 24 de ore din 24. Problemele nu apar numai la antrenament, ci și noaptea, iar telefonul de serviciu al lui Adrian poate suna oricând. Pe lângă asta, sacrificiile presupun și timp petrecut alături de echipă în cantonamentele frecvente, ceea ce înseamnă mai puțin timp disponibil pentru viața personală și pentru relația cu iubita sa, care, din fericire, îi înțelege pasiunea.

,,Ca și kinetoterapie în sport”, consideră Adrian, ,,cauți cauzele problemelor, nu tratezi probleme în sine, și atunci trebuie să vezi un pic mai departe”.

El își dorește să devină tot mai bun în ceea ce face, să acumuleze tot mai multe  cunoștințe, să dobândească mai multe specializări, pentru a-și atinge în final scopul de a avea un sezon fără accidentări stupide, care ar putea fi prevenite. Acum e kinetoterapeut, dar are diplomă și de masaj și certificare în TRX și în kinesiotape:

,,Oamenii trebuie să înțeleagă că nu poți să apari pe marginea terenului doar așa, să te afli în treabă; trebuie să fii pregătit, să știi cum să acționezi în caz de accidentări survenite în timpul jocului, să poți să faci un comentariu, o analiză pertinentă, obiectivă, ca să poți să o transmiți mai departe antrenorului, într-un timp cât mai scurt: dacă un jucător mai poate să joace sau nu, sau dacă riscăm ceva sau nu.
Foarte multă lume mă întreabă de ce sunt așa de concentrat; nu mă exteriorizez, tot timpul urmăresc jucătorii cum se mișcă pe teren, le urmăresc limbajul corporal, feedback-ul la anumite lovituri, aterizări greșite, biomecanica alergării, a săriturii, foarte mult timp observ și dacă e ceva ce nu îmi place comunic mai departe cu antrenorul și încerc să sfătuiesc jucătorul respectiv să evite anumite lucruri din punct de vedere fizic.”

,,Degeaba îți zic ție: «Fă abdomene, că te ajută!», dacă eu am ditamai burtoiul”

Adrian crede în puterea exemplului, atât în munca cu sportivii, cât și în cea cu pacienții:

,,Degeaba îți zic ție: «Fă abdomene, că te ajută!», dacă eu am ditamai burtoiul. Asta e viziunea mea și am avut succes cu chestia asta. Și mai am multe de învățat, asta e clar, sunt o grămadă de cursuri în care vreau să mă certific.”

Kinetoterapeutul Adrian Resteman e unul ce-și ia foarte în serios meseria, practica sa contribuind la creșterea performanței echipei. Din acest motiv el le recomandă tuturor cluburilor profesioniste exemplul echipei U Mobitelco, ce a ales să includă în staff-ul său și un kinetoterapeut dedicat:

,,Recomand tuturor cluburilor profesioniste, care practică orice fel de sport, să acorde o șansă unui kinetoterapeut, fie el voluntar, fie cu contract, pentru că acesta ar îmbunătăți performanța echipei.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *