In vizor

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, reîncălzește o idee a Uniunii Europene, care acum zece ani a eșuat: asocierea fermierilor

Clujeanul Adrian Oros, ministrul Agriculturii, vine cu idei pe care le-au încercat și alții în urmă cu ani buni. Este vorba despre asocierea fermierilor. În 2007, Uniunea Europeană încerca să creeze asocieri ale fermierilor din România care au suprafețe de teren mici, dar niciun fermier nu a fost interesat. Europarlamentarii din acea perioadă au pus la punct proiecte de finanțare pentru agricultori și fermieri, dar nu au reușit să îi convingă să se implice. De ce ar avea succes acum o idee care a eșuat lamentabil în urmă cu mai bine de zece ani?

Oros a declarat, ieri, la o conferință că fermele de familie constituie o prioritate a Guvernului, iar problema pieţei de desfacere cu care se confruntă acestea poate fi rezolvată doar prin asociere.

„Fermele de familie se confruntă cu problema pieţei de desfacere, o problemă care poate fi rezolvată doar prin asociere. Este important să încurajăm tinerii, căutând acele soluţii pentru a le oferi acces la teren”, a declarat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

În perioada când Uniunea Europeană a încercat să pună la punct acest sistem de asocieri, norma de subvenție pe unitate era hectarul ca unitate indivizibilă. Mai precis, fermierii primeau subvenție doar dacă aveau un hectar de teren. Dar, foarte mulți fermieri aveau sub un hectar, așa că Uniunea Europeană a decis totuși să creeze facilități și programe de finanțare pentru asocieri ale proprietarilor cu suprafețe mici. Au alocat sume mari ăn perioada 2009 – 2012, dar fermierii nu s-au asociat, iar programul de subvenții a eșuat.

La eveniment au mai participat Florian-Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Daniela Rebega, director general adjunct al Direcţiei Generale Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru PNDR.

Emil Dumitru a subliniat cu această ocazie că obiectivul ministerului este de a consolida clasa de mijloc – ferma de familie şi de a susţine dezvoltarea mediului rural.

„Ferma de familie este esenţa agriculturii din România”, a conchis Emil Dumitru.

La rândul său, Daniela Rebega, directorul general adjunct al DGDR, a afirmat că ferma familială este un pilon economic pentru dezvoltarea sectorului agricol şi a prezentat modul în care aceasta este susţinută în PNDR 2014 – 2020 şi principalele modificări vizate de Politica Agricolă Comună post 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version