Din oras

Adrian Balcau a adunat cei mai talentati designeri la Cluj Design Days

Tanarul designer de obiect Adrian Balcau a deschis o noua poarta pentru designeri talentati ai Clujului. In acest weekend a avut loc prima editie a Cluj Design Days, un eveniment ce vrea sa promoveze designul de obiect clujean.

27 de tineri talentati si-au expus creatiile la Casa TIFF, in aceste zile. Cluj Design Days este primul eveniment de acest fel din oras, si doreste sa aduca laolalta designerii de obiect, prea putin cunoscuti si promovati.

Initiatorul proiectului este Adrian Balcau, la randul lui designer. A simtit nevoia unui grup inchegat de artisti dupa ce a observat ca exista acest gol in orasul nostru.

“Eu lucrez ca si designer freelancer de trei ani. De fiecare data cand doream sa expun ceva, sa vand ceva, sa lansez ceva, trebuia sa merg la Bucuresti. Acolo ma intalneam cu alti designeri clujeni de care nu stiam la mine in oras. Mi se parea ciudat si nenatural sa fac asta.Nu aveam unde sa expunem in Cluj, deoarece nicio entitate nu se ocupa de promovarea designului”, spune artistul. Impreuna cu alti iubitori de design, reuniti sub umbrela Dunga, au initiat acest proiect, care este un prim eveniment dedicat designerilor.

Prima editie a avut un real succes, iar lucrarile expozantilor au fost apreciate de public.

Sunt expuse lampi de diferite modele si forme, realizate din diverse materiale, scaune si obiecte de mobilier. Raluca Bosura si Andra Lupu, cunoscute la Bucuresti, au expus bijuterii. Oona Studio a participat cu un model de raft din lemn, pentru bicicleta, foarte apreciat de public. Betonia a venit cu obiecte din beton. La expozitie a fost realizat si un panou interactiv, cu toti cei 27 de artisti.

Au fost expuse si stative, facute la comanda pentru o fabrica de caramida. O lampa cu nisip kinetic, ce aparine unei artiste poloneze, stabilita la Cluj, a fost foarte apreciata mai ales de copii, care au avut parte de tururi ghidate in fiecare dimineata, in cadrul expozitiei. Tot pentru cei mici au fost expuse si jucarii realizate dupa desenele lor.

Abraham Radu, un alt artist, a participat cu doua lampi si cateva obiecte din lemn.

Adian Balcau este specializat pe corpuri de iluminat, insa la expozitia Cluj Design Days a participat cu un scaun, realizat din teava de cupru, imbinata, iar structura de baza strange un burete, in forma de evantai, care formeaza sezutul.

Cluj Design Days nu se va opri la aceasta editie, spune initiatorul proiectului. Astfel de evenimente vor mai fi organizate la Cluj, mai ales ca exista foarte multi tineri talentati, care nu au posibilitatea sa isi expuna obiectele in alte medii.

“Public exista, in Bucuresti deja de cativa ani sunt astfel de evenimente. Asta incercam sa facem, sa trezim apetitul pietei de aici. Am fost placut surprinsi, foarte multa lume a venit cu intentia de a cumpara din expozitie. Noi am stabilit clar ca in aceasta expozitie nu se vor vinde produse. Voiam sa subliniem faptul ca produsele de aici, atunci cand vor fi de vanzare, sa intelegi de ce sunt mai scumpe. Sunt mai scumpe pentru ca sunt produse care umbla prin expozitii, sunt obiecte apreciate. Eu cred ca exista o piata in Cluj, iar scopul nostru este sa o crestem”, spune Adrian Balcau.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *