Uncategorized

Admiterea la UBB, un artificiu. Media de BAC decide la majoritatea facultatilor

Universitatea Babes-Bolyai a reintrodus o forma de admitere la facultati, incepand cu acest an. Cele 21 de facultati si-au stabilit criteriile de admitere dupa bunul plac. In cele mai multe cazuri, testele grila au o pondere mica din media finala, iar media de bacalaureat are cea mai mare pondere in nota de admitere. Viitorii avocati vor sustine o proba scrisa de verificare a rationamentului logic, in timp ce teologii vor trece printr-un test psihologic, iar economistii, istoricii si sociologii vor realiza un eseu motivational.

Viitorii matematicieni si informaticieni de la UBB Cluj vor sustine un test scris (30% din media de admitere), iar 70%  din media finala va fi rezultatul de la bacalaureat.

Facultatea de Chimie va organiza un test grila, cu pondere 20% din media de admitere.

La Facultatea de Biologie, examenul de admitere va consta intr-un test grila din Biologie, Geografie fizica sau Geologie, in functie de specializare (25% din ponderea mediei), iar media de bacalaureat va alea o pondere de 75% din media de admitere.

Facultatea de Geografie a stabilit drept criteriu de selectie o scrisoare de intentie, notata cu calificativul Admis/Respins, iar in a doua etapa repartizarea pe specializari se va face dupa media de BAC.

La Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului, viitorii studenti vor sustine un test grila din cunostinte generale in domeniu, cu pondere 20% in media finala, iar media de bacalaureat va avea o pondere de 80% din media finala.

Cei care doresc sa urmeze Facultatea de Drept din cadrul UBB Cluj vor sustine o proba scrisa de verificare a rationamentului logic, cu pondere de 50% in media de admitere. Media finala va fi completata de nota obtinuta la BAC.

Facultatea de Litere are mai multe criterii de selectie si departajare pentru absolventii de liceu. Astfel, pentru studiile culturale se va lua in considerare nota la limba romana/maternal de la BAC si nota la limba straina la BAC. Pentru Limbi moderne aplicate va fi organizata o proba de competenta lingvistica, eliminatorie, notata cu admis/respins. Calificativele vor fi trecute intr-un catalog cu numele si prenumele candidatilor, semnat de presedintele comisiei de admitere pe facultate si vizat de presedintele comisiei de admitere pe universitate. Ca si proba a doua, se va lua in calcul media examenului de bacalaureat pentru absolventii de liceu.

Pentru a urma Facultatea de Istorie, viitorii studenti vor realiza un eseu motivational notat cu Admis/Respins, criteriul principal de departajare fiind media examenulului de la bacalaureat. Acelasi criteriu de admitere va fi aplicat si de Facultatea de Sociologie si Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor.

La Psihologie, se va sustine un test de cunostinte in domeniu, iar media examenului de BAC va avea o pondere de 75% din media finala.

“UE: un proiect de viitor” este tema eseului pe care trebuie sa il realizeze cei care doresc sa urmeze Facultatea de Studii Europene. Totusi, 80% din media finala va fi punctat de rezultatul examenului de bacalaureat.

Pentru Facultatea de Business, criteriile de selectie sunt urmatoarele: eseu pe o tema data notat cu Admis/Respins. Ultimul criteriu este media generală de la bacalaureat 100%. Pentru specializarea Administrarea afacerilor cu predare in limba engleza, se va impune sustinerea unei probe de competenta lingvistica eliminatorie, notata cu Admis/Respins.

Criteriile de selectie pentru Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii constau intr-o scrisoare de motivatie notata cu calificativul Admis/Respins. Candidatii care opteaza pentru linia de studiu cu predare in limba engleză vor avea de sustinut si un test de limba sau un interviu in limba engleza (eliminatoriu).

Pentru Facultatea de Educatie Fizica si Sport, la specializarile Educatie fizica si sportiva, Sport si performanta motrica, concurentii vor parcurge un traseu aplicativ pentru evaluarea aptitudinilor motrice cu pondere 100% in media de admitere La specializarea Kinetoterapie si motricitate speciala se va sustine un test grila, cu pondere 100% din media de admitere.

La Facultatea de Teologie Ortodoxa, candidatii vor trece printr-un examen psihologic, eliminatoriu. Apoi vor sustine un interviu sau o proba practica (pondere 60%), iar in final media de BAC va avea o pondere de 40%. Si viitorii studenti ai Facultatii de Teologie Greco-Catolica vor trece printr-un interviu cu calificativ Admis/Respins, la fel si cei de la Teologie Reformata. Pentru Facultatea de Teologie Romano-Catolica se va organiza un test de competenta si un examen oral si scris.

In sfarsit, la Facultatea de Teatru si Televiziune vor fi mai multe probe de concurs, la fel ca si in anii trecuti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *