In vizor

Administrația locală a Viitorului – Primăria Apahida a refăcut carosabilul unui drum public cu materiale plătite de proprietari

Primăria Comunei Apahida a anunțat, pe pagina oficială de Facebook, executarea de „lucrări de refacere a părții carosabile” pe strada Viitorului din Câmpenești. În imaginile atașate postării putem vedea diverse utilaje lucrând pe un drum de pământ și am putea crede că primarul reales al comunei, Grigore Fati, s-a apucat de asfaltat acum, la începutul noului său mandat. Numai că lucrurile nu stau tocmai așa.

Pe strada Viitorului din Câmpenești, drum public (deci, atenție, nu privat!), carosabilul a fost „refăcut” prin acoperirea cu piatră spartă, cumpărată din banii celor care au terenuri la drum. Mai precis, cine a avut un teren a dat 200 de lei, cine două – 400 ș.a.m.d. Un proprietar a adunat banii de la vecini, Primăria a pus la dispoziție utilajele și apoi s-a lăudat pe Facebook cu lucrările „de refacere a părții carosabile”.

La vederea postării năstrușnice a Primăriei Apahida, proprietarii din Câmpenești au comentat:

„Poate era bine să menționați și că materialul a fost plătit de oamenii care locuiesc acolo, care s-au săturat de praf.”

„Noi am achitat materialul și Primăria a pus la dispoziție utilajele.”

„Când e programată inaugurarea? Vă primim cu pâine și NaCl…”

„Deja s-a stricat pe partea cealaltă. Așa ați lucrat, să țină o săptămână?”

„Au trecut alegerile, așa că… speranța moare ultima. În Câmpenești drumurile principale arată că după război. Degeaba intră cu lama, dacă s-a pus piatră mare, rotundă, și nu s-a pus piatră spartă, pe care să o taseze!”

„Dezolant! Lucru de cacao, ca să nu zic altfel!”

Ziar de Cluj l-a contactat pe primarul reales al Comunei Apahida, Grigore Fati, pentru a îl întreba de ce s-a procedat în acest mod – de ce oamenii au plătit materialele, iar Primăria a pus la dispoziție utilajele – e strada privată?

„Nu. Este stradă publică, doar că noi avem acolo, nu noi, Compania de Apă, proiectul de canalizare, pe Asociația Bazinală Someș-Tisa, și oamenii și-au adunat ei bani, inițiativa a fost a lor, să cumpere material frezat să-și pună și noi le-am dat un sprijin prin utilaje, inclusiv transportul l-am asigurat.

Nu, nici vorbă! (Primăria nu a pretins bani – n.r.) Un cetățean a luat inițiativa, a discutat cu ei, ei și-au adunat banii, nu a avut Primăria niciun amestec, decât că le-am pus la dispoziție utilajele, noi neputând asfalta acea stradă până după canalizare.

Nu le-am cerut bani și nu am luat de la ei. Ei au adunat banii, ei au cumpărat, eu doar le-am pus la dispoziție utilajele. Utilajele sunt ale Primăriei, au lucrat pe drum public. Nu (Primăria nu ar fi putut să ofere și materialele – n.r.) Pentru că noi nu putem cumpăra asemenea materiale. Eu trebuie să fac obligatoriu licitație, asemenea produse nu se vând la licitație și nu am cum să achiziționez decât prin SEAP asemenea produse”, a precizat Grigore Fati.

Va asfalta Primăria, după ce se execută canalizarea?

„Absolut! Noi deja am stabilit străzile care vor intra în studiul de fezabilitate probabil chiar anul acesta și în proiect tehnic anul viitor și în execuție începând cu 2022, pe măsură ce vor avansa lucrările de canalizare.

Este o îmbunătățire a celor din zonă, care au zis: domnule, vrem să ne facem noi, dacă ne ajutați. Da, i-am ajutat!”, a adăugat primarul comunei Apahida.

Așadar, locuitorii de pe strada Viitorului vor vedea asfalt cel mai devreme peste doi-trei ani. Până atunci, pot spera doar că Primăria Apahida îi va mai ajuta să arunce piatră spartă pe drum, din banii lor.

În mod normal și legal, lucrările pe un drum public se realizează din banii Primăriei, nu din ai cetățenilor, care plătesc taxe și impozite tocmai pentru ca Primăria să le ofere stradă, școală, spital.

În Câmpenești însă, un sat dintr-o comună a viitorului, lucrările publice, pe un drum public, se realizează în parteneriat public-privat: cetățeanul cumpără materialele, Primăria oferă utilajele și execută lucrarea, apoi postează pe Facebook realizarea.

E fain la Cluj! Nu numai în municipiu, ci și în județ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *