Din oras

Adio spital monobloc pentru copii în Haşdeu! Alin Tişe s-a răzgândit şi caută altă locaţie, la periferia oraşului

În luna septembrie, Alin Tişe anunţa că îşi propune un proiect definitoriu pentru actualul său mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj,  prin realizarea unei noi clădiri pentru Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii. O casă nouă pentru cele 14 secţii ale spitalului, actualmente împrăştiate cam prin tot oraşul, ar fi urmat să fie edificată pe un teren de aproximativ 6.000 de metri pătraţi de pe strada Victor Babeş, a cărui proprietar este CJ, dar care a fost lăsat ani bun în paragină din cauză că proiectul Akademia Center nu a mai fost realizat. La două luni şi o săptămână de la anuţul preşedintelui CJ Cluj, construirea în Haşdeu a unui spital de copii monobloc  nu mai este fezabil, motiv pentru care  administraţi a judeţeană caută soluţii pentru găsirea unei suprafeţe de teren care s-ar preta pentru ridicarea noii unităţi spitaliceşti la periferia municipiului Cluj-Napoca, existând mai mutelte variante de lucru, printre care s-a vehiculat inclusiv achziţionarea de pe piaţa liberă a unei clădiri deja construite.

Alin Tișe a anunţat, la mijlocul lunii septembrie,  realizarea unor progrese semnificative în ceea ce priveşte clarificarea situaţiei juridice a terenului pe care urma să fie realizat Akademia Center. Astfel, în contextul în care, în situaţia intrării în insolvenţă a Nisco, toate bunurile revin Consiliului Judeţean, iar contractul cu această societate e considerat a fi desfiinţat, nu se mai poate pune în niciun fel problema unor eventuale bunuri viitoare. În acest context, în care situaţia s-a simplificat semnificativ, Consiliul Judeţean urma a se adresa Oficiului Judeţean pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru a solicita radierea unor înscrieri ce s-au făcut în trecut, cu atât mai mult cu cât domeniul public al judeţului nu poate fi grevat în niciun fel.

Potrivit declaraţiilor de acum două luni ale președintelui Consiliului Județean Cluj, terenul de pe Victor Babeș, cu o suprafață de aproximativ 7.000 metri pătraţi ( suprafaţă care până la urmă e doar de 6.000 metri pătraţi), permite ridicarea unei clădiri având ca destinație un spital monobloc, această destinație fiind prevăzută și în PUG. Proiectul conceput anterior de către Nisco Invest a prevăzut, de asemenea, construirea unei unităţi ce includea servicii medico-sanitare, cu o arie construită de cca. 1.600 m² (2S+DS+P+3E) şi o arie desfăşurată de cca. 11.000 m². Terenul în cauză este apreciat ca fiind extrem de potrivit pentru acest proiect, cu atât mai mult cu cât Procentul de Ocupare a Terenului reglementat de PUG este de 80%, existând, totodată, posibilitatea de a realiza un acces dublu, atât de pe strada Victor Babeş, cât şi de pe strada Haşdeu.

Alin Tișe afirma că CJ Cluj dispune de capacitatea financiară pentru a realiza acest obiectiv, în cel mai scurt timp, din bugetul propriu, suportând toate cheltuielile necesare în vederea ridicării acestei clădiri, și că, potrivit experţilor, construcţia în sine a imobilului va presupune costuri de circa 4 milioane de euro, ce pot fi suportate de Consiliul Judeţean, fonduri mai consistente urmând a fi necesare pentru dotarea unităţii medicale.

Acest proiect va prinde contur, deja în anul acesta, dacă va fi nevoie, vom prinde bani. Am discutat deja cu mai mulți factori de decizie, inclusiv cu domnul director de la Spitalul de Copii și aici ne dorim să facem viitorul spital pediatric monobloc. Este vorba de 7.000 de metri pătrați, am discutat deja și cu Primăria, în PUG zona respectivă este exact cu această destinație precisă, respectiv spital (general, județean, municipal, clinic, universitar, maternitate, sanatoriu… este extras din PUG-ul actual). M-am uitat puțin peste ceea ce a gândit acolo Akademia Center la vremea respectivă, este o clădire impresionantă, cu suprafață suficientă încât să putem face un spital de copii și îmi doresc ca în acest mandat să reușim să facem acest spital de copii. E vorba de lucrări, deja am discutat, îi dăm drumul la studiul de fezabilitate, ne vom mișca foarte repede aici pentru că este în revendicare Spitalul de Copii, cel de pe Moților, iar în momentul de față avem în 14 locații secții ale Spitalului de Copii”, a afirmat Tişe în septembrie. 

La nici două luni, după ce s-a documentat niţel, Alin Tişe i-a informat pe consilierii judeţeni că suprafaţa de teren pe care CJ Cluj o deţine în Haşdeu este insuficientă pentru proietul construirii unui spital monobloc. Totodată Alin Tişe a relansat  ideea achiziţionării de către administraţia judeţeană, de pe piaţa imobiliară,  a unei clădiri deja construite care ar putea fi transformată în unitate spitalicească. 

„Legat de spitalul de copii. Este un proiect pe care sunt convins că ni-l vom asuma cu toţii şi îl vom susţine.Este vorba de o problemă gravă pe care o are actualul Spital de Copii pe lângă faptul că este în 14 locaţii distribuit în tot oraşul, mai avem şi problema revendicărilor şi a imposibilităţii de a face lucrări pe terenul de pe Moţilor. Acolo unde avem terenuri, corpurile de clădire sunt revendicate. Analizăm şi încercăm să găsim o locaţie pentru a construi un spital de copii monobloc de la zero. Îmi doresc să fie proiectul nostru de referinţă al acestui mandat să putem un spital de copii dincolo de celelalte proiecte pe care le-am enunţat. Terenul de pe Victor Babeş, cel pe care era proiectat proiectul acela Academia Center unde avem aproximativ 6.000 de metri pătraţi,din păcate, urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu Direcţia de Sănătate a Populaţiei ne-au comunicat că este insuficientă suprafaţa de teren pentru că în conformitate cu ultimele normative e nevoie de o anumită suprafaţă de spaţiu verte per pat. Suprafaţa de acolo nu e suficientă şi e nevoie de minim un hectar jumătate dacă nu chiar două hectare de teren. În aceste condiţii ştim problema Clujului a lipsei acute de terenuri  a trebui să găsim un alt amplasament chiar dacă nu este în centrul oraşului pentru că e imposibil să găsim atâta. Gasim un teren chiar la ieşire din oraş undeva. Cei de la Spitalul de Copii au agreat această idee spunând că înţeleg şi nici nu au pretenţia să fie făcut în interiorul oraşului unde e foarte aglomerat, ci într-o zonă bună la periferia oraşului, chiar la ieşire undeva să găsim un teren potrivit. Şi aici e dificil pentru că în continuare Consiliul Judeţean nu deţine terenuri iar primăriile limitrofe au avut şi ele nevoie acută de terenuri. Analizăm şi celelalte variante care pot fi variante de exproprieri, legea ne permite asta să vedemdacă poate fi o formă de expropriere sau de ce nu chiar varianta mai puţin probabilă de a putea achiziţiona de pe piaţă o clădire potrivită. Se ştie că în momentul de faţă nu există în oraş decât o singură clădire care a fost pregătită şi practic aceea este clădire care s-ar preta la spital, dar repet asta este o opţiune finală, ultimă dacă nu găsim variantă de expropriere respectiv de a găsi un teren al Consiliului judeţean unde nu va trebui să investim bani pentru a-l cumpăra. acestea sunt posibilităţile legale. Acuma, aici, împreună vom decide calea pe care vom merge în momentul în care vom identifica un teren şi tot noi vom vota procedura aşa cum vom considera că e necesară”, a afirmat Alin Tişe în plenul şedinţei de CJ.   

Potrivit normativelor prevăzute prin Ordinul nr 914 din 26 iulie 2006  actualizat, privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare, în incinta unităţi, toate clădirile şi anexele care asigură desfăşurarea activităţii trebuie să prevadă o zonă verde cu o suprafaţă de minimum 20 metri pătraţi pe pat. Este greu de conceput faptul că preşedintele CJ Cluj nu ştia de acest normativ în luna septembrie, când făcea anunţul că va edifica în Haşdeu un spital de copii monobloc. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version