In vizor

Acuzatii de nepotism la un concurs pentru un post la Academia Romana

Un angajat al Academiei Romane, filiala Cluj sustine ca a fost nedreptatit de institutie si ca trebuia sa fie castigatorul de drept al unui concurs pentru un post. Barbatul s-a plans intr-un mesaj remis redactiei Ziar de Cluj ca motivele anularii concursului sunt ilare, iar respectivul post ar fi “rezervat” pentru Codruta Cuceu, ai carei parinti sunt figuri importante in cadrul institutiei. 

Robert Adrian Arnautu a castigat concursul pentru postul de Cercetator stiintific gradul III la Departamentul de Cercetari Socio-Umane, desfasurat in 18 septembrie, potrivit documentelor postate pe blogul sau. Presedintele comisiei de concurs a fost Andrei Negru, director adjunct al Institutului de Istorie “George Baritiu” din Cluj-Napoca, iar comisia de contestatii a fost condusa de Nicolae Edroiu, directorul aceleiasi institutii. Potrivit raportului intocmit de cei de la filiala clujeana a Academiei Romane, s-au inscris doi candidati: Codruta Liana Cuceu si Robert Adrian Arnautu, “ambii indeplinind criteriile minimale presupuse de postul scos la concurs”. S-a procedat la alegerea subiectelor, iar cei doi si-au scris lucrarile.

“In absenta unor criterii anterior stabilite de catre Consiliul Stiintific al institutului pentru aprecierea activitatii stiintifice a candidatilor, consemnata la memoriul de activitate al acestora, comisia a cazut de acord sa se rezume doar la notarea lucrarilor scrise”, mentioneaza documentul.

In continuare, presedintele comisiei de concurs a calculat media fiecaruia, iar rezultatul il plaseaza in frunte pe Robert Adrian Arnautu, cu 8,83, in timp ce contracandidata a obtinut 7,16.

Rezultatul a fost publicat ca atare, iar Codruta Cuceu a depus o centestatie.

“Comisia de contestatii a constatat faptul ca in cadrul comisiei de concurs, desi nu s-a discutat in dezbatere orala dosarul de inscriere apartinand fiecaruia dintre cei doi candidati, continand performantele si rezultatele profesionale obtinute, acestea nu au fost apreciate in scris, prin calificative acordate separate in Procesul-verbal de concurs, care apoi sa fie insumate, impreuna cu nota de la proba scrisa, in media finala”, se arata in raportul comisiei de contestatii.

Raportul mai mentioneaza ca a existat un barem de notare a lucrarii de la proba scrisa a concursului, nu insa si o “grila de apreciere globala a activitatii stiitifice a fiecarui candidat”.

Din cauza acestor “deficiente de procedura”, Comisia de solutionare a contestatiilor a propus anularea concursului si reluarea lui prin “republicare”.

Dosarele de concurs se puteau depune pana in 23 octombrie la secretariatul Filialei clujene a Academiei Romane, potrivit anuntului de pe site.

“Secretara, Simona Bocsa, mi-a spus initial (si a mai spus si altora) ca nu se depun dosare si ca acest concurs este de promovare. De promovat, trebuia sa promoveze contracandidata mea, Codruta Cuceu, fiica familiei Cuceu, ambii cercetatorila Academia Romana Filiala Cluj”, sustine Robert Arnautu intr-un mesaj remis redactiei Ziar de Cluj.

Paulina Cuceu, mama sa, este director al Institutului „Arhiva de Folclor a Academiei Romane”, functie pe care a ocupat-o si tatal sau, Ioan Cuceu.

„Fiica a fost angajata ACS (cel mai mic grad) imediat dupa luarea licentei (licenta iulie 2002, angajare septembrie 2002). Este promovata/”castiga concurs” de CS in ianuarie 2006. In septembrie 2013 trebuia sa fie promovata, prin acest concurs, in postul de CS III. Codruta Cuceu, cea care trebuia sa ia concursul pe care l-am luat eu s-a inscris acum pentru CS II (postul superior). Conditiile unui concurs de CS II sunt mai usor de fentat deoarece este doar o analiza de dosar si un interviu cu usile inchise. Din cate am auzit se fac presiuni sa il castige”, a precizat Arnautu.

Cel de-al doilea “episod” al concursului va avea loc miercuri, 30 octombrie.

Oficialii Academiei clujene au precizat ca doar maine dimineata se poate discuta pentru emiterea unei pozitii a institutiei despre acest subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *