Vocea ta

Actrița Florina Filip-Florian: „Văd halul în care arată centrul Clujului, “green-wise”, în frunte cu proaspăt renovatul Bulevard 21 Decembrie și mă apucă o tristețe și o neputință teribilă că doar atât se poate”

Scris de 12613

„Clujul Verde” a devenit un slogan al administrației orașului pe care primarul Emil Boc îi place să îl compare cu marile metropole ale lumii.

„Comisia Europeană a anunțat astăzi lista celor 100 de orașe selectate pentru a face parte din Misiunea «100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030». Alături de mari capitale și orașe europene precum Paris, Roma, Madrid, Barcelona, Bruxelles, Munich, Dortmund, Lyon, Marseille, Milan, Porto, Atena sau Amsterdam, Clujul se angajează astfel să ia măsuri concrete și ambițioase pentru a reduce impactul orașului asupra climei și de a crește calitatea vieții cetățenilor.

Clujul Verde nu este doar un concept, ci o direcție clară pe care municipalitatea clujeană s-a încadrat, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și  amenajarea de noi spații verzi. Până în 2030 ne propunem să plantăm peste 100.000 de arbori și să reducem amprenta de carbon din oraș cu 15%. În fiecare dintre cartierele orașului sunt prevăzute îmbunătățiri ale spațiilor publice, investiții privind salubritatea și colectarea selectivă ș.a.m.d.

Infrastructura pentru pietoni, transportul public ecologic și crearea de culoare de mobilitate alternativă sau coridoare verzi-albastre reprezintă de asemenea priorități pentru municipalitate, viziunea pe termen lung pentru Cluj fiind de oraș Verde.Digital.Rezilient”, a scris primarul Emil Boc, în data de 28 aprilie, pe pagina sa de Facebook.

Problema e că, în tandem cu noii arbori plantați, în Cluj a apărut și continuă să se dezvolte o „pădure” imensă de blocuri și de betoane. Infrastructura publică modernă, precum stațiile de transport în comun cu acoperiș cu mușchi sau pistele de biciclete verzi la inaugurare, gri după câteva luni, nu reușește să contracareze asaltul șantierelor care produc în special betoane și un praf infernal.

Pe Bulevardul 21 Decembrie, inaugurat pe Facebook ieri de edilul Clujului, au fost plantați 174 de noi arbori, pe lângă cei 105 deja existenți. A devenit orașul, măcar pe această proaspăt reabilitată porțiune de 1,7 km, ”Verde.Digital.Rezilient”? Unii spun că da și aplaudă municipalitatea la 4 mâini. Alții, comparând Clujul cu alte orașe ale lumii, aflate în zone mai aride, sunt de părere că se putea face mai mult.

„Văd halul în care arată centrul Clujului, “green-wise”, în frunte cu proaspăt renovatul Bulevard 21 Decembrie și mă apucă o tristețe și o neputință teribilă că doar atât se poate, oricât s-ar agita și strofoca un Cluj civic participativ.

Pentru că e atât de proaspătă experiența avută în (parte din) sudul Spaniei, nu pot să nu amintesc Almeria, cea mai aridă zonă din Europa, supranumită “deșertul Europei”, oraș a cărui verdeață arată ca în pozele de mai jos. Totul în jur e arid, tufișuri mici și scaieți, zero copac pe sute de km pătrați. Orașul, în schimb…

Nimic interesant în pozele astea. Sunt poze random de pe străzi foarte circulate, unde te izbește luxuriantul verdelui. Sunt atât de mulți copaci care oferă umbră și aer curat.

Și e imposibil sa nu te ducă gândul acasă la Clujul chel și sufocat”, a scris, pe pagina sa de Facebook, actrița Florina Filip-Florian, care a postat și următoarele imagini cu un oraș cu adevărat verde:

„Îs în Rishon, la clinica universitară… în mijlocul Israelului, tot un deșert și plouă o dată la câteva luni, e un orășel oarecum liniștit, nu ceva ditai metropola turistică, aranjată. Numa zic”, a adăugat Alexandra Păvăloiu.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 4 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 5 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 17 hours Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 21 hours In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 22 hours PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 23 hours Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 24 hours General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 24 hours Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 1 day Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 1 day In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
 • Acum 1 day In vizor
  După 9 ani de Cluj, doi tineri s-au mutat în Bucovina: “Clujul a devenit un oraș care nu mai e prietenos cu oamenii care stau acolo”
 • Acum 1 day Rautacisme
  În sfârşit a aflat şi Emil Boc că guvernul i-o desconsideră pe “Antonia” şi face “cloud-ul IT regional” la Beclean
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE