In vizor

Activiștii de mediu cer eliminarea ariei protejate Făgetul Clujului din PUG-ul comunei Ciurila: ”Nu distrugeți biodiversitatea”

Federația Coaliția Natura 2000 cere Primăriei Ciurila și arhitecților care se ocupă de realizarea Planului Urbanistic General (PUG) al comunei Ciurila să elimine întreaga suprafață de intravilan propusă spre extindere în zona de sud a ariei protejate Făgetul Clujului – Valea Morii.

Într-o scrisoare deschisă adresată, joi, Primăriei și Consiliul Local Ciurila, biroului de arhitectură RAUM, Prefecturii Cluj, primarului și consilierilor locali, activiștii au transmis mai multe solicitări.

”Să eliminați întreaga suprafața de intravilan propusă (în orice formă, în orice etapă) spre extindere în zona de sud a ariei protejate Făgetul Clujului – Valea Morii, conform conturului albastru indicat în imaginea de mai jos. Pe tot arealul propus spre protejare în cererea de instituire a ariei protejate Făget Sud – Colonia Făget

Să inițiați, conform legii, procedura de evaluare de mediu adecvată, necesară acestui proiect normativ cu impact foarte mare asupra unei arii protejate și a biodiversității din zona care este în întregime coridor ecologic european.

Să sprijiniți eforturile de instituire a ariei protejate Făget Sud – Colonia Făget solicitată cu toate demersurile legale de către societatea civilă și înregistrată la Academia Română cu nr 4950 din 14.12.2022 si la Ministerului Mediului cu nr 2/R/20925 din 13.12.2022

Să renunțați complet la nodul rutier A3 în dreptul comunei, cu toată rețeaua de drumuri propusă. Nu aveți pe unde descărca o autostradă, decât printre sate și prin Făget și acest lucru ar fi o crimă pentru oamenii din comună și pentru Făget.

Nu distrugeți Făgetul și biodiversitatea din pășunile și mlaștinile din sudul lui”, se arată în scrisoarea deschisă.

Demersul a fost inițiat de Alina Chiriac, în calitate de proprietar de imobile în comuna Ciurila și inițiator instituire arie protejată Făget Sud – Colonia Făget, reprezentant al Federației Coaliția Natura 2000.

Echipa de biologi specialiști care au realizat studiul științific depus pentru desemnarea ariei protejate Făget Sud – Colonia Făget este compusă din Ana Szabo, Matis Attila, Annamaria Fenesi, Dorottya Sandor, Tibor-Csaba Vizauer.

Din păcate, activiștii de mediu vorbesc singuri. Primarul din Ciurila își vede de ale lui

”Așa arată #CORUPȚIA”, se plânge inițiatorul demersului civic, Alina Chiriac.
”După discuțiile din ședința CTATU de la CJ Cluj, în care au fost foarte multe comentarii, în care s-a cerut încă o discuție pe #PUGCiurila, iată, Primăria Ciurila dă PE SURSE anunț despre organizarea unei ”consultări publice”.
Așa arată #urbanism ul pe #bani
După ce au fost trimise adrese, comentarii, solicitări de protejare a biodiversității călcate și sufocate efectiv în betoane de cartiere rezidențiale deșănțate peste habitate rare.
După ce a fost cerută protecția Făgetului ca resursă a comunității mari a Clujului… o instituție publică NU anunță civilizat o consultare publică… în speranța că poate o scaldă cumva…
În România, într-o țară europeană, în care legea 52/2003 implementează directive europene de transparență și participare a publicului la deciziile care îi pot afecta MEDIUL, natura, viața, primăria Ciurila, aka #SOSCiurila, își permite să NU anunțe oficial o consultare publică.
Aveți în poza doi lista anunțurilor pe site-ul primăriei, la 19.04.2023. Cu 2 zile înainte de marea consultare, care, sigur, ”nu va fi CIRC”. Dar nici online, nici transmisă, nici civilizat organizată.”