In vizor

Activiștii clujeni vor un Someș curat, dar de ani de zile se lasă PĂCĂLIȚI de PROIECTELE INEXISTENTE ale autorităților locale

An de an reprezentanții proiectului Someș Delivery organizează câte o dezbatere publică la care invită autoritățile locale, și an de an primesc aceleași promisiuni. Este deja un eveniment tradițional unde activiștii de mediu se plâng de gunoaie și de lipsa accesabilității la râu, iar reprezentanții autorităților prezintă proiecte pompoase menite să rezolve toate aceste probleme, Nimic însă nu se schimbă. Nimeni nu contestă bunele intenții ale activiștilor de mediu, însă dacă văd că prin aceste dezbateri nu rezolvă nimic, poate că ar trebui să găsească alte strategii. Ar trebui să fie un ghimpe în coasta autorităților dacă strategia ”parteneri de dialog” nu dă rezultate. 

Din 2004 primarul Emil Boc tot amenajează malurile Someșului. În strategia de dezvoltare din 2016, acest proiect urma să fie finalizat până în 2020. Dar iată că se încheie anul, iar proiectul se află tot la stadiul studiilor tehnice, nici măcar licitația nu a fost demarată. Acum, marele director Ovidiu Cîmpean, viitor parlamentar, anunță cu nonașlanță că Someșul este proiect fanion în noua Strategie de Dezvoltare a orașului. Din nou. Este incredibil cât de bine l-a educat profesorul Boc. Nici nu clipește când vorbește despre proiecte ce trebuiau deja finalizate ca și cum nu este nicio problemă. Acesta folosește aceleași cuvinte pe care le auzim din gura tuturor celor din echipa Boc, strategie, culoare verzi, masterplan, mobilitate urbană.

”Noi suntem în curs de realizare a strategiei integrate d eezvoltare urbană și Someșul e unul din proiectele fanion ale acestei strategii. Am prezentat în cadrul dezbaterii publice viziunea de a avea pe toate cursurile de apă din oraș, acest model de amenajare a Someșului și de a crea culoare verzi. Legat de viziunea de dezvoltare noi avem în derulare un contract semnat în urma unui concurs de soluții. Se lucrează în acest moment la definitivarea proiectului tehnic. În prima săptămână din noiembrie vom primi proiectul tehnic pentru zona Armătura. Va urma anul acest lansarea unei licitații pentru amenajarea acelei zone așa cum a fost dezbătută în mai multe rânduri. Tot în noiembrie ne propunem să finalizăm și proiectul tehnic pentru zona 1, o zonă mai mare de la Podul Horea până la limita administrativă cu comuna Florești. Aici mai avem de obținut autorizația de construire și lucrăm la finalizarea proiectului tehnic, urmând să demarăm licitația de execuție tot în acest an pentru ambele zone. O veste foarte bună e că avem semnate contractele de finanțare din fonduri europene. Ambele proiecte însumează peste 32 de milioane de euro. După ce finalizăm aceste zone vom începe discuția și pentru celelate segmente ale Someșului. Vom realiza un masterplan pentru întreg parcursul Someșului și din fonduri europene vom avea un culoar verde de mobilitate urbană pe parcursul râului Someș”, a declarat în cadrul dezbaterii Ovidiu Cîmpean. 

 Noul primar din Florești s-a grăbit și el să dea asigurări că are soluții pentru a igieniza malurile Someșului de pe raza comunei, în condițiile în care acestea sunt adevărate rampe de gunoi. Comunitatea de romi își aruncă gunoaiele pe mal sau direct în râu așa cum fac de ani de zile. Pivariu însă este hotărât să oprească acest obicei prin aplicarea de amenzi. 

”Cei din municipiu sunt mai avansați în ceea ce privește amenajarea râului. Aici la Florești suntem puțin în urmă, dar grăbim lucrurile să ajungem acolo unde ne dorim cu toții. Din finalul lunii martie, anul acesta am avut mai multe intervenții, pentru că nu s-a părut că lucrurile degenerează din punctul de vedere al deșeurilor. Am propus amenajarea râului Someș. Cu cât zona este mai folosită, cu atât deșeurile sunt mai puține. Rampele clandestine apar de obicei în zone care nu sunt folosite, nu sunt văzute de oameni. Am decis împreună cu operatorul de salubritate să avem o strategie ce privește și gestionarea râului Someș. Vom pune și un sistem de supraveghere care să fie orientat spre zonele roșii ale Someșului din Florești. Zonele roșii sunt zonele în care cei care comit acte antisociale aruncă gunoaie în Someș. Vom amplasa și pubele, astfel încât dacă tot merge cineva până acolo să arunce gunoaiele în Someș, să nu o mai facă, să le arunce în Someș. Am vorbit și cu poliția Locală. Zonele de lângă Someș vor fi mult mai frecvent patrulate. Ulterior vom putea discuta și despre proiecte care să aducă cetățenii către Someș, zone de promenadă. Nu e suficient să aplici amenzi, trebuie să vii și cu soluții și de aceea am demarat procedura pentru un centru de colectare a deșeurilor colectate din construcții”, a declarat și Pivariu.

Aceste dezbateri și-au dovedit de-a lungul timpului inutilitatea. Toată lumea știe că pe malul Someșului sunt gunoaie, că nu sunt puse în valoare și că nu există culoare pietonale sau velo. Soluții, asta lipsește, discuțiile interminabile nu vor rezolva această problemă. Activiștii de mediu nu pun suficientă presiune pe autoritățile locale, astfel că acestora le este foarte ușor să îi ignore. Trebuie să insiste mai mult, să pună mai multă presiune, în caz contrar autoritățile își vor face treaba în ritmul lor foarte încet.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *