In vizor

Activist clujean, despre rezultatul alegerilor de la Cluj-Napoca: „Boc e primarul Clujului, dar din ce în ce mai puțin primarul clujenilor”

Distinși cetățeni, rezultatele alegerilor marchează începutul unei noi ere, de vremuri grele la Cluj. Boc a câștigat primăria, dar pierde orașul. E primarul Clujului, dar din ce în ce mai puțin primarul clujenilor.

*

Fostul primar, Boc 4.0, câștigat alegerile cu peste 70% în 2020, la o prezență la urne de 35%. Actualul primar, Boc 5.0, câștigă cu 43%, la o prezență la urne de 46.3%. Pe cifre, în comparație cu Boc 4.0, Boc 5.0 a pierdut masiv (dar masiv) din încrederea cetățenilor.

*

În decenii, versiunile succesive ale lui Boc au depus eforturi serioase pentru a picta și exporta imaginea celul mai minunat oraș și al celui mai minunat primar din România. Bocii s-au folosit această imagine și ca un fel de email protector împotriva ploii acide a criticilor.

*

Dar Boc 5.0 nu mai e cel mai minunat primar al orașului. Ăla a fost Boc 4.0. Pe cifre, Boc 5.0 e mult mai neiubit decât predecesorul său. E mai nesusținut, devine deci un target, mai vulnerabil la orice între boscorodelile cetățeneștii până la bullying-ului investitorilor stratosferici ai Clujului (v. spița Rus, U. et al).

*

Cetățenii i-au acordat mult-mai-puțin-decât-scontat din încrederea solicitată “pentru a duce la bun sfârșit marile proiecte ale Clujului”, taman când s-ar înhăma la cel mai greu mandat din punctul de vedere al administrării orașului – unul care ar putea fi intitulat “Marea cu Sarea”.

*

Școlile. Locuirea. Filarmonica. Aquaparkul. Centura. Metroul. Fră număr,. pe toate le-a blufat și răs-blufat, Iar acum trebuie să și le pună în gât pe toate – și anume deodată. În timp ce poporul, mai sceptic ca niciodată, tocmai i-a zis “bă, începem să nu prea te mai credem dacă le duci”.

*

Îi va fi greu? Îi va fi și mai greu. Boc 5.0 tocmai a pierdut și majoritatea simplă asigurată de PNL în Consiliul Local. Va trebui să ia PSD-ul de toartă, iar UDMR-ul de pechinez royal. Îi va lua.

*

În aceasă nouă constelație va fi nevoit să devină un primar și mai jucător. Acesta va fi pus în scenă printr-un vocabular politic și volatil, deja răs-contaminat de lingușiri, isterii și bullying între CL și CTATU.

*

Ca să-i fie și mai greu, AUR îl va aștepta în sala de Consiliu. Sărmaș, în stradă. Investitorii stratosferici, la șuete care se lasă cu batjocură. E unul nu-l văd bine.

Szakacs Istvan