In vizor

Acțiuni juridice pentru Pata Rât. Eckstein-Kovács: „În mod vizibil nu e ceva temporar. Este ceva pregătit a se face în pofida legilor din România” VIDEO

Muntele de gunoi de la Pata Rât s-a transformat dintr-un depozit „temporar” de deșeuri într-unul cu caracter „permanent”. Este o realitate pe care mulți clujeni preferă să o ignore, dar mirosul și toxicitatea specifică zonei sunt resimțite zilnic chiar în preajma Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Din cauza lipsei de interes manifestată fățis de către autoritățile clujene în această privință, deputatul independent Adrian Dohotaru și fostul senator Péter Eckstein-Kovács se pregătesc de acțiuni juridice împotriva autorităților locale privind problema deșeurilor de la Pata-Rât.

„Pregătim acțiuni juridice alături de Eckstein-Kovács Péter pentru ca Pata Rât să nu mai polueze orașul, pentru ca Clujul să fie mai puțin segregat, dar și să ofere condiții mai puțin toxice de muncă în salubritate. Imaginile arată clar că depozitul RADP al Primăriei și celălalt depozit neconform nu respectă distanța de 1 km prevăzută de lege față de zonele locuite. Amintim că Primăria a construit așa zise locuințe sociale la sub 1 km de depozitele neconforme”, a notat Adrian Dohotaru pe pagina sa de socializare.

Atât Eckstein-Kovács, cât și Dohotaru, solicită Primăriei municipiului Cluj-Napoca, respectiv Consiliului Județean Cluj să susțină Managementul Integrat al Deșeurilor, colectarea separată la sursă, reciclarea, dar și depozitele conform normelor europene. De asemenea, Adrian Dohotaru punctează că orașul are nevoie de „zone de locuit, nu de ghetouri”, în care oamenii să fie integrați atât în societate, cât și într-un loc de muncă mai bun.

„Ceea ce pe mine, ca jurist, mă frământă în această privință: se spune că este o stocare temporară și în mod vizibil nu este ceva temporar. Este ceva pregătit a se face în pofida legilor din România! 

Aici sunt case, sunt oameni, plus condițiile în care sunt stocate sunt cam ne-europene. Ne trebuie ceva stabil, nu temporar, care să arate fața mai normală a orașului. Să fie colectat selectiv gunoiul, să fie dat oamenilor care lucrează aici, să aibă posibilitate de lucru, un venit. 

Condiții umane, pentru că ceea ce vedem nu este numai inestetic, ci și inuman. Cred că este o demagogie în tratarea acestei chestiuni, trebuie să avem și pași juridici de făcut să se schimbe lucrurile”, susține Péter Eckstein-Kovács, activist de mediu, avocat și fost membru UDMR.

 

 

 

sursa video/captură: adriandohotaru/facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version