Boala cronica de piele, acneea se caracterizeaza prin leziuni inflamatorii ale glandelor sebacee si ale foliculilor pilosi care afecteaza nediscriminatoriu, ambele sexe si evolueaza in pusee, mai ales la varsta adolescentei.
Debutul bolii are loc in jurul varstei de 12 ani la fete si de 13 ani la baieti (“acnee juvenila”), dupa care se atenueaza sau chiar dispare, mai devreme la barbati (de regula, pana la 20 de ani) si mai tarziu la femei (la care se poate manifesta chiar si pana la 45 de ani, din cauza proceselor hormonale mai complexe si mai intense – de exemplu, menstruatie, care, determina o forma particulara a bolii numita acne premenstruala).
Declansarea si intretinerea bolii sunt consecinta a trei mecanisme de actiune:
hipersecretia de sebum sau hiperboreea (prin stimularea excesiva a glandelor sebacee, determinate de modificarile hormonale legate de intrarea in perioada adolescentei, in urma careia au loc concomitent atat cresterea cantitativa a sebumului secretat);
modificarea excesiva a celulelor epidermice sau hiperkeratinizarea;
proliferarea bacteriilor in mediul gras, a celor saprofite non patogene de pe suprafata pielii (ca de exemplu, Propionibacterium acnes).
Comedomul sau acneea punctata este cea mai comuna forma de prezentare; ea se localizeaza mai ale la nivelul fetei (in circa 90 % dintre cazuri, pe nas, frunte, barbie), pe ceafa si pe umeri etc. si apare fie ca o mica ridicatura constituita din acumulari sebacee, fie ca un filament albicios care ascunde, deseori, un acarian specific, numit Demodex folliculorum, detectabil doar la microscop. In ambele cazuri, durerea este absenta, singura problema fiind aspectul oarecum dizgratios.
Uneori insa, ridicaturile devin rosii, cu centrul galbui, purulent. Acneea, in acest caz, se numeste inflamatorie, este asociata cu o infectie microbiana provocata de stafilococi si este dureroasa. Cand acumularea de puroi devina abundenta, ea determina marirea formatiunilor acneice, care devin pustuloase.
Principala cauza a acneei o prezinta, fara indoiala, tulburarile endocrine, mai precis, dezechilibrul dintre androgeni si estrogeni.Inceperea vietii sexuale si desfasurarea ei regulata contribuie hotarator la ameliorarea si la vindecarea bolii. Pana atunci insa, ea constituie un impediment major pentru tanar, care acorda multa atentie aspectului sau fizic, biletul de voie spre inima persoanei iubite.
Protocolul terapeutic este complex si depinde de gravitatea bolii. Indiferent de solutia acceptata, el trebuie obligatoriu sa include cura de dezintoxicare, temelia oricarui demers cu sanse reale de succes. Principiul metodei este simplu: toxinele care nu se elimina prin intestinal gros sau urina, se elimina prin piele. Cura de dezintoxicare poate fi facuta prin repaus alimentar (post negru) o zi pe saptamana sau provocarea de transpiratie abundenta prin sauna saptamanala sau prin alergari.
Dieta saraca in glucide, grasimi, mezeluri, conserve, rantasuri, oua, precum si evitarea alcoolului si a condimentelor sunt elemente de conduita alimentara menite sa preintampine aparitia acneei sau sa usureze vindecarea acesteia.
Se va adopta un regim vegetarian, bogat in vitamine, minerale si fibre, prin care va fi rezolvata si problema constipatiei, cu care deseori acneea face casa buna.
Anumite reguli de igiena trebuie respectate cu strictete pentru a preintampina extinderea zonelor inflamate: dimineata, in timpul zilei si seara se va spala obrazul cu apa rece si sapun cu reactie acida sau cu sulf; prosopul se va schimba zilnic sau se vor folosi servetele de hartie de unica folosinta; saptamanal, o sedinta de scoatere a cosurilor si a punctelor negre (de preferinta, la cosmeticiana), dar numai dupa ce se face, in prealabil, o baie de aburi, pentru dilatarea porilor.
Pentru scoaterea cosurilor nu se vor folosi unghiile, ci buricele degetelor, iar cele doua degete folosite vor fi invelite intr-o compresa de tifon steril. Dupa ce se termina operatiunea, se sterge usor zona cu o solutie dezinfectanta si se aplica o masca emolienta, calmanta.
Cu exceptia cazurilor complicate, fitoterapia este capabila sa rezolve aceasta afectiune, prin intermediul plantelor cu actiune endocrina si detoxifianata (papadia, nucul, trei-frati-patati, Echinacea, catina, hameiul, levantica, frasinul, orzul, graul, chinionul, cimbrul, cimbrisorul, murul, plopul-negru, brusturele, salvia, rostopasca, cicoarea, galbenelele, musetelul etc.), mai ales daca demersul terapeutic este sustinut si de un regim de viata sanatos sub aspectul dietei si al practicarii exercitiilor fizice.
acnee, adolescenti, dermatologie, dermatoze