Eveniment

ACCIDENT rutier cumplit în centrul orașului: o AMBULANȚĂ s-a RĂSTURNAT cu tot cu PACIENT. Șase persoane rănite. Cine-i vinovat?

Un accident teribil, care ridică multiple nedumeriri, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în plin centrul orașului, la intersecția din Piața Avram Iancu. O ambulanță cu tot cu pacient s-a răsturnat, iar alte două victime din taximetrul avariat au avut de suferit. Conform reprezentanților Poliției clujene, ambulanța avea în funcțiune atât semnalele luminoase, cât și cele acustice. În schimb, șoferii clujeni au o altă perspectivă asupra teribilului accident rutier: ambulanța se deplasa doar cu semnalele luminoase pornite. 

Iată ce notează IPJ Cluj:

„Conducătorul auto al unei ambulanțe, un bărbat in vârstă de 43 de ani din municipiul Dej, a pătruns in intersecție pe culoarea roșie a semaforului, având in funcțiune semnalele acustice și luminoase.

A fost lovit de un taxi care circula regulamentar pe culoarea verde si care era condus de un bărbat de 37 de ani din Cluj-Napoca.

6 persoane au fost rănite.

Pasagera din taxi, o tânără de 19 ani, rănită grav, ceilalți 5 ușor.

In ambulanță se aflau 4 persoane, 1 pacient, medic și asistent medical și conducătorul auto”, precizează Inspectoratul Județean de Poliție Cluj.

În urma impactului dintre cele două vehicule, ambulanța s-a răsturnat, iar autoturismul a ajuns pe trotuar. Pacientul ambulanței a rămas blocat, iar in taximetrul avariat alte două persoane au fost blocate. În autoturism se afla o tânără de 19 ani, în stare gravă, celelalte cinci persoane implicate în coliziune fiind rănite ușor.

Acum, polițiștii urmează să stabilească dacă semnalele acustice au fost pornite de către conducătorul auto al ambulantei în ultima clipă, chiar înainte de a intra în intersecție, aspect care a făcut posibil impactul cu un taximetru care circula regulamentar sau dacă semnalele acustice au fost utilizate pe toată durata intervenției de urgență. 

Concret, după cum precizează reprezentanții IPJ Cluj, în momentul impactului, ambulanța avea semnalele sonore activate. Întrebarea este când au fost puse in funcțiune acestea: in ultima clipă sau pe toată durata deplasării?!

E totuși ciudat următorul aspect: numai în cazul unei intervenții de urgență, atrag atenția polițiștii, pot fi folosite concomitent semnalele acustice și luminoase.

Altfel, conducătorul auto care le utilizează nejustificat are o problemă și va trebui sa revina cu explcații post intervenție: de ce a utilizat semnalele acustice pe timp de noapte în cazul unei situații care nu comporta un caracter urgent.

Semnalele luminoase utilizate de pompieri, polițiști sau de ambulanță au rolul de a atrage atenția perticipanților la trafic. Dar în cazul unei urgențe, aceste semnale, acustice si luminoase, sunt utilizate concertat. 

Prin urmare, avem următoarea situație: în Cluj-Napoca poate să bubuie orașul vreme de câteva nopți din cauza festivalului Untold, dar conducătorul unei ambulanțe va trebui să cumpănească bine când utilizează semnalul sonor și când nu. 

Numai o intervenție de urgență îi permite acest lucru.

Astfel, urmează să se stabilească dacă ambulanța in cauza avea semnalele acustice pe toată durata intervenției sau le a activat doar înante de a intra in intersecția din Piața Avram Iancu. 

Cine-i vinovat: omul sau legea? 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version