O tanara soferita din Cluj a fost implicata intr-un incident rutier cu o concluzie surprinzatoare. In timp ce circula dinspre strada Viitor pe Observatorului, chiar in sensul giratoriu, o alta masina, venind din panta, a lovit-o din spate. Concluzia agentului care a intocmit procesul verbal constatator, redactat in termeni contradictorii, a fost ca ea se face vinovata de accident. Urmeaza o contestatie si un proces.
Mihaela Tanasie, o clujeanca in varsta de 26 de ani, iesea in dupa masa zilei de 6 februarie de pe strada Viilor pe Observatorului cu un autoturism BMW.
“Faceam stanga si, dupa ce am intrat in sensul giratoriu, pe la 17.20, a venit o masina din spate si m-a lovit. Eram in viteza I, oprisem inainte la trecerea de pietoni, am dat prioritate la stanga. Celalalt conducator auto venea de pe Observatorului, am sesizat cumva inainte ca vine o masina in viteza, dar nici nu m-am gandit ca nu va incetini. In sensul giratoriu intri cu prudenta, insa el a venit ca si cum ar fi drum cu prioritate, fara frana. Mi s-a intors masina de la forta cu care a fost lovita”, povesteste tanara.
Celalalt conducator auto a coborat apoi din masina, alaturi de sotie si s-a comportat violent, dupa cum sustine Mihaela.
“S-au dat jos si au inceput sa strige la mine amandoi si sa ma ameninte cu bataia. Am avut noroc ca trecea prin apropiere un domn cu catelul si copilul care a vazut totul si mi-a luat apararea. Mi-a spus ca a vazut totul si va veni cu mine la politie”, relateaza ea.
“Nu am fost de acord cu o intelegere amiabila, consider ca soferul care mi-a lovit masina e vinovat si ar trebui sa i se ia permisul. Nu a fost un politist la fata locului, pentru ca, daca nu sunt victime nu se face constatare decat in timpul saptamanii. Am mers apoi la Politia Rutiera, pe Albac. Am cerut sa I sa faca test de alcool, pentru ca mi s-a parut ca e cam violent, dar nu a fost cazul”, a relatat tanara.
Partile implicate s-au revazut apoi luni, 8 februarie, la Daune Auto.
“El a scris in declaratie ceva care nu era adevarat: ca as fi fost oprit in sensul giratoriu. Am avut de atunci senzatia ca politistul Marian Muresan il protejeaza. Nu mi-a permis sa il aduc pe martor, lui nu i s-a luat declaratie. A zis ca nu e clar, desi e clar: masina lui e lovita in fata, a mea in spate. Ne-au scos apoi afara o jumatate de ora, dupa care ne-au chemat sa semnam procesul verbal. Mi-a zis ca eu am fost de vina, ca nu am acordat prioritate. Considera ca am intrat simultan in intersectie, ceea ce e o contractie. In procesul verbal se arata ca eu nu as fi pastrat distanta regulamentara, ceea ce complet absurd”, a povestit Mihaela.
Autoturismul pe care il conducea are avarii la bara din spate, la stop, la toba si altele, in total o dauna de 2.000-3.000 de euro.
“Nu sunt suparata din cauza pagubei, am asigurare CASCO. E vorba insa de felul in care politistul a rezolvat cazul. Mi s-a parut ca politistul si celalalt sofer au facut o intelegere. Au vazut ca au de-a face cu o fata tanara si s-au gandit ca voi lasa asa, ca nu imi pun intrebari. As vrea ca asa ceva sa nu se mai intample, sa nu treaca si altii prin ce am trecut eu”, a spus ea.
Ea va depune o contestatie si urmeaza sa il dea in judecata pe politistul in cauza. S-a ales in urma accidentului pentru care se considera nevinovata cu o amenda si cu permisul suspendat timp de 60 de zile.
“Pe baza declaratiilor conducatorilor auto si a cercetarii efectuate, aceasta (Mihaela Tanasie, n. r.) un BMW (…) pe strada Viilor, si in sensul giratoriu cu strada Observatorului nu a acordat prioritate de trecere auto cu autoturismul BMW (…), intrand in coliziune cu acesta”, se arata in procesul verbal.
In urma verificarilor realizate la cererea Ziar de Cluj in evidentele Politiei municipiului Cluj-Napoca, a rezultat ca accidentul rutier soldat cu pagube materiale la care faceti referire a fost solutionat de politistul rutier aflat in serviciu la ghiseul de avarii auto.
“Astfel, in baza declaratiilor scrise si schitelor intocmite de conducatorii auto implicati in accident, dupa ce a analizat avariile existente la cele doua autovehicule, politistul rutier a constatat ca unul dintre conducatorii auto, persoana indicata (Mihaela Tanasie, n. r.), nu ar fi respectat regula de circulatie referitoare la acordarea prioritatii de trecere. De asemenea, au fost oferite indrumari legale partilor implicate pentru solutionarea litigiului”, arata oficialii Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj.
Conform prevederilor legale, impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei poate fi depusa contestatie, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta, respectiv Judecatoria Cluj-Napoca.
“In situatia in care persoana indicata considera ca a fost victima unei infractiuni, poate sa formuleze plangere penala conform prevederilor Codului de procedura penala, cercetarile urmand sa fie efectuate de politisti sub coordonarea Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca”, recomanda oficialii politiei clujene.