Reportaj

Acasă la doamna T, o cafenea din Cluj-Napoca în care intri în atmosfera vremurilor interbelice

În centrul istoric al orașului, pe strada Napoca, Doamna T, personajul din opera ”Patul lui Procust” al lui Camil Petrescu, a prins viață în persoana misterioasă a femeii care a deschis în urmă cu peste cinci ani o cafenea în care fiecare obiect are o poveste, iar clienții sunt tratați ca niște oaspeți. Doamna T, patroana localului, e și gazda celor care îi trec pragul. Ea prepară și servește băuturile și stă la povești cu oaspeții.

Atmosfera din casa doamnei T este încărcată cu istorii de viață din perioada interbelică și postbelică. Doamna T s-a înconjurat de obiecte moștenite de la părinți și bunici și de alte lucrușoare care te introduc în vremurile în care Camil Petrescu publica romanul ”Patul lui Procust”. În urmă cu cinci ani, doamna T – numele real preferă să nu îl dezvăluie – a deschis cafeneaua împreună cu fiica ei, pe atunci studentă și lumea a ajuns să le spună „doamna și domnișoara T”.

Cafeneaua e deschisă pentru oricine, e un loc intim și îți dă sentimentul de „acasă”, dar publicul este totuși mai select. Artiștii și scriitorii sunt atrași de obicei de farmecul aparte al acestei case, precum albinele de flori. În primul salon al cafenelei, doamna T a amenajat și o galerie unde expune spre vânzare tablouri ale unor artiști locali. Doamna T nu își alege oaspeții, ei o aleg pe ea și astfel se înfiripă prietenii. 

doamna T

„Am încercat să recreăm atmosfera, nu a unui local, ci a unei case. Aici este un loc destul de eclectic. Este o casă de două femei. O casă pentru două femei de vârste diferite și în care lucrurile trebuie să trăiască. Ne-am asumat faptul că este eclectică. Eu nu am clienți aici, eu am oaspeți. Vin aici ca în vizită. Mi-am dorit o afacere în care să mă simt bine, să pot să întâlnesc oameni minunați și adevărul este că acesta e principalul meu câștig. Sunt oameni care trăiesc în Cluj și nu au auzit niciodată de noi și brusc aud. Și atunci mai sunt încă niște lucruri frumoase pe care le vorbim. Oamenii care vin aici sunt în general ocupați, nu vin în fiecare zi. Fiica mea este cea care m-a ajutat la partea de creație și design. Nimic din ce este aici nu a fost creat de altcineva în afara noastră”, povestește proprietara localului, ”Doamna T”. 

Afacerea nu a funcționat dintotdeauna pe strada Napoca, dar încă de la înființarea localului, proprietara a ajuns să fie identificată cu muza ei – personajul literar ”doamna T”.

doamna T

”Inițial, am deschis afacerea pe Eroilor, și, acolo mie a început să mi se spună doamna T și fiicei mele domnișoara T. La un moment, făcând o degustare de vin între prieteni, una din doamnele pe care o prețuiesc și care ne-a ajutat cu sfaturi, a spus  ”Voi o iubiți pe doamna asta? Atunci vă propun să îi spuneți doamna T. Asta cu siguranță ar ajuta-o mai mult în afacere, să nu îi mai spuneți doar în glumă”. A rămas, și nu doar atât. Este mult mai în regulă pentru relația mea cu toată lumea. Așa sunt egală cu toți oaspeții mei. Cel mai drăguț este un tânăr care are 7 ani aproape, și care, pentru că a înțeles că eu sunt doamna T, îmi spune ”doamna doamna T” ca să nu îmi spună pe nume pentru că este foarte politicos. E foarte interesant când te duci pe stradă și ești recunoscut ca doamna T”, spune doamna T. 

Vizitatorii cafenelei se mai întreabă de unde vine T-ul și fac diverse speculații. Doamna T ne-a explicat că i-a fost sursă de inspirație pentru logo prima femeie din literatura română care a deschis o afacere.

„De ce doamna T? Pentru că afacerea asta am deschis-o împreună cu fiica mea și fiecare dintre noi avem o perioadă interbelică care ne place mai mult și ne reprezintă. Iar doamna T este un personaj al perioadei interbelice într-o carte care, pe mine pot să spun că în momentul în care am citit-o, la 17 ani, m-a fascinat. Doamna T este prima femeie din literatura română care are o afacere și care trăiește pe picioare proprii, indiferent cât de ostilă este lumea din jurul ei. Iar T-ul acela pentru mine a avut întotdeauna un gând suplimentar. Discutând cu cei care cunosc opera lui Camil Petrescu, am aflat că nu a văzut nimeni asocierea pe care eu am văzut încă de la început. În perioada în care Camil Petrescu scria scrisorile doamnei T în ziar, era la mare modă Fordul T. În aceeași perioadă Coco Chanel scoate primul model de rochie neagră scurtă și se numește rochia T. Părerea mea e că T-ul acesta nu a venit din aer pentru Camil Petrescu. Ceva plutea în aer în perioada aceea. Și mi-a plăcut ideea asta. Așa s-a născut doamna T. T-ul nu are nicio legătură cu numele nostru. Lumea încearcă să găsească legături, dar nu este nicio legătură cu numele și prenumele meu”, se amuză fondatoarea cafenelei.

Fiecare obiect vintage de care s-a înconjurat doamna T are propria istorie. A moștenit radio-ul la care bunicul ei asculta Europa Liberă și l-a așezat pentru a-i cinsti memoria pe un pervaz din cafenea. De asemenea, a expus în local mașina de cusut a bunicii, o pianină moștenită, cărți și reviste vechi, pe care oaspeții le răsfoiesc cu drag, sorbind din cafeaua turcească preparată de doamna T, și ascultând muzică în surdină; aleasă pe starea de spirit caldă și veselă a doamnei T.

doamna T

”Toate obiectele au valoare sentimentală. Inclusiv, numele produselor. Este un ceai din meniu care poartă numele bunicii mele. Cafeaua este turcească pentru că din vremea studenției am rămas așa cu imaginea cafelei pe care o găseam greu. Și cafea la nisip se găsea la cofetăria Tosca. Nu avem o gamă extrem de diversificată, nu suntem restaurant dar noi putem găti și în regim de catering. Facem și evenimente aici: muzicale, expoziții de picturi, vernisaj al expozițiilor, lansări de carte. Sunt oaspeți ai noștri care făcând cererea de căsătorie aici, vin să își serbeze cununia civilă sau vin să își facă pozele de nuntă. Suntem foarte personalizați. Mai este ceva ce nu se întâmplă în general (în alte localuri n.r.): eu sunt aici tot timpul. E un anumit tip de cafea pe care doar eu îl fac și îmi face plăcere”, a spus doamna T.

La prima vedere, cafeneaua pare că este un loc de întâlnire doar pentru femei, la un ceai, pentru că arată aidoma unei case de doamne din perioada interbelică. Dar chiar și doamna T a fost surprinsă de experiențele pe care le-a avut cu vizitatorii. Interesant este faptul că, de obicei, clujenii nu vin aici, decât după ce prietenii lor din alte orașe sau din străinătate le recomandă casa doamnei T. 

”Clujenii ne găsesc mai greu decât cei din afară. Clujenii nu intră în ganguri. Cei care vizitează Clujul sunt mult mai tentați să intre, să descopere ce este acolo. Mie mi se întâmplă, nu o dată ca, aici să apară clujeni care sunt aduși de prietenii lor din străinătate sau din alte orașe. Am încercat să mă gândesc la publicul țintă. Nu am reușit pentru că e o nișă. Eu nu am băuturi îmbuteliate, clar că restrânge mult plaja oamenilor care vin. Dar eu nu mi-am imaginat că aici s-ar putea întâlni grupuri de bărbați. Părea mai mult un loc pentru femei. Acum vreo 3 ani era înăuntru un grup de trei bărbați și afară 2 bărbați. Unul de afară, a intrat și i-a recunoscut pe ceilalți doi. La un moment dat, cei care erau afară au intrat să vadă cum e înăuntru. Și s-au reîntâlnit cu ceilalți. Dar nu au știut nici unii dintre ei că sunt în Cluj. Și uite așa s-au întâlnit 5 bărbați în jurul vârstei de 40-45 ani, care în mod normal nu intraseră vreodată în ideea mea de public țintă”, afirmă doamna T.  

Faptul că proprietara localului, care iubește arta și literatura, a ajuns să cunoască nume mari din artă și cinematografie, se datorează exclusiv cafenelei. 
”Eu aici am reușit să cunosc artiști pe care eu i-am văzut și nici nu m-am gândit vreodată că aș putea să-i cunosc altfel decât de la televizor. De exemplu, la ediția de TIFF chiar în anul în care am deschis, în fiecare zi venea Irina Petrescu”, a completat proprietara localului vintage.

doamna T

Clujenii care dau la o parte portița albă de lemn de la intrarea în cafenea, și o dată cu ea și prejudecățile, ajung să fie oaspeți obișnuiți ai casei. Chiar și studenții intră în această casă – unde timpul parcă se oprește în loc – ca să învețe.

”Unii au impresia că e fițos localul. Cei de vârsta mea au obișnuința unei astfel de priveliști. Oaspeții vin prin recomandări sau căutare inițiatică. Vin și citesc, iau cărți și reviste. Sunt unii tineri care sunt foarte drăguți și se gândesc că sunt examene grele și, dacă nu învață o jumătate de oră la doamna T, nu își iau examenele. Sunt mulți pe care pot să îi consider prieteni. Vin rar și cu toate astea îmi amintesc cum vrea ciocolata, cât de condimentată să fie ciocolata caldă și de asta e important că eu servesc”, a conchis doamna T.

Clujenii care sunt curioși cum erau vremurile când trăia și scria Camil Petrescu, pot intra pentru câteva ore în cafeneaua de pe strada Napoca, unde atât doamna T cât și epoca ei fermecătoare, li se vor dezvălui cu naturalețe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *