Primele 20 de cursuri deschise oferite clujenilor de către organizațiile membre ale Centrului Cultural Clujean sunt de astăzi disponibile pe site-ul www.academiaschimbarii.ro. Oricine este interesat să afle mai multe sau să-și testeze interesul în domenii precum artele vizuale, limbile străine, horeca, dansul contemporan sau voluntariatul se poate înscrie pentru unul dintre locurile disponibile la fiecare curs.
„Academia Schimbării este programul de creștere a capacității sectoarelor cultural și civic din Cluj. Din 2018 va avea mai multe componente: un program de dezvoltare de audiențe pentru instituțiile și organizațiile culturale, un program de voluntariat comun la nivel de oraș, un program de accesibilizare a culturii, un program de promovare și evaluare a măsurilor sustenabile în evenimentele culturale, o secțiune de politici culturale, precum și acest program de cursuri deschise pe care îl testăm la scară mai mică în această iarnă”, declară Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean.
Scopul cursurilor deschise din cadrul Academiei Schimbării este de a facilita accesul la cunoștințe specializate pentru clujenii care sunt interesați să-și completeze pregătirea formală sau informală. În acest moment multă lume are dificultăți în a accesa programe de formare, iar cauzele acestei stări de fapt sunt variate: lipsa de informare a publicului, taxele de participare prea mari, regulile și procedurile curente academice și instituționale etc. Cursurile deschise ale Academiei Schimbării sunt un program anual gratuit adresat tuturor clujenilor și derulat printr-o platformă online, însă este și un mecanism de democratizare și punere în comun a informației și cunoștințelor, în folosul orașului.
Institutul Francez, Fabrica de Pensule, Universitatea de Artă și Design, Universitatea Babeș-Bolyai, Bartending Institute, Universitatea Sapientia și asociația Provobis sunt primele organizații care pun cursuri deschise la dispoziția clujenilor, în cadrul ediției pilot a programului de formare din cadrul Academiei Schimbării. În perioada următoare sunt așteptate să înscrie cursuri pe platformă și alte organizații, instituții, dar și companii, festivaluri, cafenele, cluburi și asociații clujene care vor să ofere oportunități de formare în domeniile lor. Orice clujean își poate rezerva direct pe site unul dintre locurile disponibile, iar participarea la cursuri este gratuită.
Această versiune beta a platformei academiaschimbarii.ro a fost dezvoltată pro bono de către Evozon, prima companie clujeană care s-a alăturat Co-Team-ului Centrului Cultural Clujean. Co-Team-ul este un program de tip leasing de personal, prin care companiile clujene pot aloca, pe perioade scurte, experți proprii pentru proiecte punctuale ale Centrului Cultural Clujean.