Din oras

ABUZ PRIN FOLOSIREA EXCESIVĂ A FORȚEI: Un tânăr a fost pus la pământ, încătușat și călcat în picioare de polițiști. O tânără a fost agresată de agenții de pază ai barului de unde a pornit scandalul

În timp ce un neterminat de 16 ani spitaliza un bărbat de 38 de ani în fața unui bar de pe strada Piezișă, un alt scandal a izbucnit sâmbătă dimineața într-un local de pe strada Republicii din Cluj-Napoca. Un tânăr a devenit recalcitrant după ce a fost evacuat cu spray-ul lacrimogen în figură din localul care se închidea. Scandalul a continuat în stradă până când au intervenit organele de ordine care l-au pus la pământ și l-au încătușat.

https://youtu.be/fDOmKTobgMU?list=TLGG9eCRgB7-zqkyODExMjAyMg

  • De reținut: ”ram-boii” de agenți de pază au folosit exces de forță, agresând și alte persoane decât cele vizate – motiv pentru care li s-a întocmit un dosar penal. Poate e cazul să se discute statutul agenților de pază și cât de bine stau cu capul unii dintre aceștia.
  • De asemenea, conform site-ului stiridecluj.ro, avem de-a face și cu un abuz al Poliției Cluj! Aceștia publică un VIDEO cu un agent care calcă pe cap un om încătușat. Prin urmare și IPJ Cluj va trebui să ne spună cât de bine stă cu capul agentul lor care a produs abuz prin exces de forță. Să nu o lase la mușamalizat, că vom sta pe capul lor până când vom obține un răspuns pertinent.

Un echipaj de poliție a fost filmat pe Calea Turzii, în noaptea de 25 spre 26 noiembrie, în timpul unei intervenții de reținere a unui bărbat. În imagini se vede cum unul dintre agenți îl calcă pe cap pe bărbatul încătușat.

”După cum se vede, în noaptea dintre 25 – 26.11.2022 în jurul orei 04:22, Calea Turzii, aproape de sensul giratoriu de lângă Sigma, 3 agenți de poliție încearcă sa aplaneze o situație unde un domn pare a fi în stare de ebrietate. După ce unul dintre agenți îl lovește cu piciorul (0:15), un al treilea (la 0:47) vine și îl calcă pe cap de doua ori. Mi se pare un gest neprofesionist și inuman de care au dat dovadă. Indiferent de situație nu procedezi într-un asemenea fel”, se arată în filmare.

În primele secunde ale filmării apar doi agenți, iar ulterior vine al treilea, care este vădit iritat de faptul că cel de la pământ s-a opus reținerii și a vrut să se răzbune. Unul dintre polițiști l-a tras la o parte, îmcercând să îl calmeze.

”Având în vedere imaginile apărute în spațiul public, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a dispus verificări interne cu privire la intervenția în cadrul unui eveniment din data de 26 noiembrie a.c., produs în municipiul Cluj-Napoca. Din primele informații, la data menționată mai sus, în jurul orei 04.10, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre o stare conflictuală, izbucnită la un local de pe strada Republicii din municipiu.

Agenții de pază ar fi solicitat unui grup de persoane aflate în interior să părăsească localul, întrucât acesta s-a închis. În acel moment, un tânăr ar fi devenit recalcitrant, provocând scandal. Având în vedere aceste aspecte și pentru a putea evacua persoanele aflate în interior, agenții de pază au folosit spray lacrimogen și au sesizat polițiștii.

La fața locului, polițiștii au identificat persoana responsabilă de scandal, această refuzând să se legitimeze, fugind de la fața locului. Polițiștii au procedat la urmărirea acestuia, iar la un moment dat, tânărul s-ar fi împiedicat, căzând la pământ. Polițiștii au folosit forța pentru a-l încătușa, ulterior stabilind că este vorba despre un tânăr, de 20 de ani, din Cluj-Napoca.

Cel în cauză a fost sancționat contravențional pentru provocarea de scandal și refuz de legitimare.

De asemenea, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă, întrucât în timpul evacuării persoanelor din local, agenții de pază ar fi agresat o femeie. După analizarea elementelor relevate, se vor dispune măsuri în consecință”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj.