Un clujean in varsta de 65 de ani si-a petrecut noaptea trecuta in strada, langa fostul Croco. A dormit pe jos si cativa trecatori i-au dat cafea, cornuri, ceai cald si au chemat ambulanta. Cei de la Politia Primariei, desi lucreaza in cladirea vecina, nu l-au vazut in timpul noptii si nu au intervenit nici dupa ce au fost apelati telefonic. Soarta oamenilor strazii de la Cluj pe timp de iarna e la mana hazardului, pentru ca autoritatile nu au solutii stabile pentru ei. Frigul greu din iernile trecute i-a rapus pe multi dintre ei.
Omul chircit pe trotuar in Piata Pacii, langa fostul Croco a fost vazut acolo pe tot parcursul noptii. De dimineata, jurnalistul Tiberiu Farcas a dat peste el prabusit si l-a trezit.
“Putin dupa ora 9 aveam treaba in zona, am intrat la alimentara sa imi iau un corn si am vazut un om pe jos, sub bancomat. Oamenii treceau grabiti pe langa el, isi luau banii de la bancomat pe deasupra lui, dar nu il luau in seama. Am mers sa vad daca mai traieste, am crezut la inceput ca e mort. L-am scuturat si s-a trezit, mirosea a alcool. A strigat la mine ca sa il las, ca se pregateste sa moara. L-am intrebat daca vrea ceva, a cerut o cafea si i-am dus una”, a povestit jurnalistul.
“Nu mi se pare normal ca un om sa fie lasat in strada iarna. Politia Primariei ar trebui sa fie mai alerta, tinand cont de vremea rece de afara. Cred ca oamenii strazii ar trebui sa fie monitorizati tot timpul, sa stea cat mai mult in centrele sociale si nu lasati sa moara pe strada”, a declarat jurnalistul.
In jurul orei 9.20, clujeanul zacea pe jos, aparent adormit, intre cornuri, cutii de cafea si porumbei care ciuguleau de pe jos. Un tanar care trecea prin zona l-a trezit, i-a dat un ceai cald si a incercat sa il incurajeze. Tot el a chemat si ambulanta.
Omul cazut se numeste Vasile Astilean, are 65 de ani si spune ca a trecut prin prea multe necazuri in viata.
“Stiu ca ar trebui sa imi iau o chirie, sa iau pensie si sa imi vad de treaba, dar nu mai pot, nu vreau decat sa mor”, a spus el.
Batranul a fost strungar de meserie, are probleme la un picior si spune ca nu are copii.
“Nu vreau sa mai merg la Ruchama, am luat paduchi de acolo, abia am scapat de ei”, a adaugat Astilean.
La ora 9.13 a fost apelata Politia Primariei, insa, pana in jur de 9.40, cand omul a fost luat de cei de la ambulanta, nu s-a prezentat nimeni din partea acestei institutii.
“Ar trebui dus la Centrul de pe Chintaului, dar acolo nu ii tine pe cei care au probleme cu alcoolul si nici ei nu prea stau mult acolo”, spune omul de la ambulanta.
Cadrele medicale l-au intrebat cum se simte, l-au intrebat daca vrea sa fie dus la Unitatea de Primire a Urgentele (UPU) si, dupa aprobarea acestuia, l-au sprijint si l-au dus la masina.
In acesta perioada, medicii de pe ambulanta au cate 3-4 asemenea solicitari pe zi.
“Ne ducem la orice solicitare, ori ca e alcoolic sau nu, se evalueaza starea primara a cazului. E clar ca au de fiecare data hipotermie, insa trebuie vazut daca e urgenta majora sau nu. La UPU li se face o serie de teste, se decide daca este cazul sa fie internat, dupa care ajunge in grija unui asistent social care ar trebui sa il trimita la careva din centrele sociale specializate. Anul trecut am avut trei decese din cauza hipotermiei, din care unul pe autostrada”, a declarat Horia Simu, managerul general al Serviciului Judetean de Ambulanta Cluj.
Dintre institutiile aflat in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului una singura le este destinata acestui gen de cazuri sociale.
“E vorba de centrul de la Campia Turzii, doar ca acolo avem un numar limitat de locuri, si deja s-au ocupat, ba chiar avem cu 3-4 oameni in plus. Intrebati la primarie, ei au si centrul de pe Sobarilor”, a spus Dan Tamas, seful Directiei.
Numarul de fix al centrului de pe Sobarilor nu mai functioneaza, institutia fiind, dealtfel, destinata copiilor fara adapost.
Minodora Fritea, director executiv adjunct al serviciului Politia Locala in cadrul Primariei Municipiului Cluj-Napoca, a declarat ca in mod normal oamenii strazii sunt luati in fiecare seara si dusi la unul cele doua centre sociale specializate, fie la cel de pe strada Oasului, fie la cel de pe strada Dragos Voda.
“In timpul apelului dvs din aceasta dimineata, colegii mei se aflau la un caz in Manastur. Pana au ajuns ei in Piata Pacii, domnul in cauza nu mai era acolo”, a explicat directorul.
“O sa sunam la UPU si il ducem la centrul de pe Oasului, fostul Ruchama, care a fost preluat de primarie si are acum conditii mult mai bune, au si medic, si psiholog care sa il consulte”, a spus Fritea.
Ovidiu Banga, seful Serviciului de Ordine si Siguranta Publica din cadrul aceleiasi institutii spune ca Astilean este unul dintre cei 4-5 oameni ai strazii care sunt ridicati si dusi la centre aproape zilnic, insa ei fug din nou spre centrul Clujului.
“Aseara l-am dus la centrul de pe Oasului, a fost si pe la UPU, dar se pare ca a fugit din nou. De dimineata a mai fost luat o data de ambulanta, de la clopotul de pe Eroilor. In total, a fost luat de ei de 25 de ori. Noi l-am luat de zeci, poate sute de ori. O sa luam legatura cu cei de la psihiatrie, sa ii dea ceva tratament. Domnul Astilean isi petrece viata in zona centrala, la Croco, la biserica Bob. Va asigur ca in curand va fugi iar in strada”, a spus Banga.
Vremea rea si frigul din iarna trecuta a dus la moartea unor oameni ai strazilor din Cluj, a relatat cu cateva luni in urma preotul Nicolae Tap, cel care slujeste la Biserica Bob, intrebat despre Ionica, un alt clujean fara adapost.
“Doar el a mai ramas din grupul care statea pe aici. Iarna trecuta au murit vreo 7 – 8 oameni au strazii dintre cei de pe aici, pe unii eu i-am ingropat”, spune parintele.
“Cred ca e singura biserica de la care nu i-am alungat pe cersetori, le spun si oamenilor ca nu ne da nimeni dreptul sa facem asta. Daca biserica nu ii ajuta, atunci cine? Le mai dau un leu-doi pe zi, le facem pachete de sarbatori, dar mai mult nu putem face pentru ei. Pe Ionica il tot ridica cei de la primarie, il duc te miri pe unde, zice ca il lasa in sate, pe camp, in piete dar, de fiecare data, a doua zi e inapoi. Le-a zis muncitorilor ca e singurul loc unde e lasat sa traiasca si ca aici il ajuta oamenii. Nu stiu ce se va intampla dupa ce terminam lucrarile, nu va mai putea sta aici. In loc sa il duca degeaba cu masina incolo si incoace, ar putea cei de la Serviciul Social de la Primarie sa il ajute sa isi recupereze actele, sa ia pensie si sa il interneze in ceva centru”, a mai spus preotul la acea vreme.
Centrul social de pe strada Oasului, preluat de municipalitate, a fost igienizat si s-au facut lucrari de intretinere, potrivit Oanei Buzatu, purtatoarea de cuvant a primariei clujene.
„Azilul de noapte functioneaza, la inceputul saptamanii erau cam 20 de locuri. Nu stiu daca este si psiholog, avem cu siguranta in cadrul Serviciului Social. Politia Primariei patruleaza si ii ridica periodic pe cei de pe strazi, probabil a fost o scapare in acest caz. De multe ori, persoanele in cauza refuza sa fie luate sau fug de politisti. Cand e foarte frig sunt luati si fara voia lor si dusi la cele doua centre. Avem un protocol cu cei de la UPU si salvare, cand sunt cazuri medicale sunt dusi la ei, cand nu, la centrele noastre”, a spus Buzatu.