Editorial

A SUNAT VIITORUL ȘI A ZIS CĂ E NASOL

Românii de peste 100 de ani se vor uita în trecut, la perioada asta, și se vor întreba cam cât de beți eram. Cam cât de praf eram, de n-am fost în stare să construim ceva pe aici. Un drum mai de doamne-ajută, o școală fără budă în curte, un spital care să nu pice peste bolnavi. Ceva, mă, orice!

Se vor uita în trecut și vor spune: „băi, ce marfă bună se fuma acum 100 de ani! N-ai cum să fii treaz și să-ți convină să trăiești într-o țară de chirpici. Doar un om extrem de fumat poate sta relaxat când totul se prăbușește în jurul lui.”

Și vor face conferințe, congrese și simpozioane pe tema „beția colectivă de acum 100 de ani”. Vor intvestiga corpul unui român de acum 100 de ani și vor constata că ăla a murit cu zâmbetul pe buze, de fumat ce era.

Dar nici nu trebuie să mergem atât de departe în viitor. Le lăsăm o moștenire de toată frumusețea și românilor de peste 20 de ani: „În medie, un copil născut în România, în 2017, va atinge la 18 ani doar 60% din potențialul său de productivitate, în condițiile actuale ale sistemelor de educație și de sănătate, potrivit unei analize a Băncii Mondiale prezentate marți.”, scrie cursdeguvernare.ro.

Țara asta e într-o beție continuă de 30 de ani. Ne-am dus beți la vot și am votat niște „bețivi” care au făcut ce puteau ei mai bine, în starea în care erau. De aia drumurile din România nu sunt drepte, de aia sistemul de educație pare făcut de niște amatori, de aia sănătatea dăunează grav sănătății. Efectele acestei beții continue se vor vedea în viitor: tinerii de peste 20 de ani vor avea handicap de productivitate. Copii făcuți la beție.

„Este cel mai mic scor din UE al Indexului Capitalului Uman, calculat de Banca Mondială, începând cu 2018, pe baza mai multor factori, precum: rata mortalității, media anilor pe care copiii îi petrec în sistemul de educație, rezultatele la testările internaționale etc.”, mai scrie cursdeguvernare.ro.

Nu mai miră pe nimeni că suntem, din nou, pe ultimul loc în UE la ceva. Și cei din UE s-au obișnuit cu noi. Din când în când, mai glumesc între ei: „bă, ia vezi ce mai fac bețivii ăia de români, că n-am mai râs de mult!”

„Există diferențe mari în funcție de mediu (rural sau urban), dar și între județe și regiuni, toate fiind în puternică legătură cu gradul de sărăcie al zonelor respective, mai arată analiza. De exemplu, în zona București – Ilfov, capitalul uman este la nivelul celui înregistrat de Grecia și Bulgaria, în timp în ce județele mai sărace nivelul este similar celui din Togo și Tunisia.”, tot de pe cursdeguvernare.ro.

Sărăcia vine la pachet cu beția. Sau beția vine la pachet cu sărăcia. În fine, ideea e că suntem săraci și bețivi, cum ați vrea să le creăm copiilor noștri un mediu în care să se dezvolte normal? Nu să-și depășească potențialul, ci măcar să și-l atingă! 60% din potențialul de productivitate, atât poate să le ofere țara asta de bețivi.

„Combinând doar factorii reprezentând media anilor de școală și rezultatele de la testări, un copil născut în 2017 poate atinge la 18 ani 66% din potențialul său, ceea ce dovedește că educația are principala contribuție la contraperformanța înregistrată de România.

Educația explică, astfel, scorul foarte scăzut înregistrat de toate județele. Anii de școală ale unui copil din România sunt mai puțini decât media națională înregistrată în Bulgaria.”

Hai că, în 30 de ani, n-am investit în autostrăzi sau alte nimicuri, cum ar fi spitalele. Dar dacă investeam măcar în educație și nu puneam la învățământ 30 de miniștri în 30 de ani, care, în „beția” lor, s-au bătut de toată mobila de prin minister, țara asta mai avea o șansă. Dar am preferat să stăm în crâșma națională, în timp ce copiii noștri stăteau în școli neperformante. Atât românii de peste 20 de ani, cât și cei de peste 100 de ani ne vor mulțumi.

Știți ce urmează după 30 de ani de beție, nu? Probabil tot atâția de mahmureală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *