Politica

A meritat să îi votați? Steluța Cătăniciu, deputat PPU Cluj, după 4 ani în Parlament a avut activitate aproape zero

Ziar de Cluj vă prezintă începând de astăzi un serial despre activitatea celor 10 deputați și 4 senatori de Cluj din legislatura 2016 – 2020. Unii dintre ei candidează pentru un nou mandat, alții renunță la ideea de a mai reprezenta județul pentru încă patru ani. Cei mai mulți au încasat cam degeaba indemnizația de parlamentar. Vă miră cumva acest lucru? V-ați imaginat că o dată ce ați pus ștampila pe buletinul de vot, chiar vor face ceva concret pentru alegători? Dar, mai bine să vă prezentăm date clare despre activitatea lor din cei patru ani de mandat și astfel vă veți lămuri singuri ce au făcut (sau nu au făcut) pentru dumneavoastră.

În episodul de astăzi, analizăm activitatea deputatului PPU Cluj, Steluța Cătăniciu. A fost aleasă pe listele ALDE Cluj, dar din iunie 2020 a părăsit acest partid și s-a înscris la PPU. Odată cu aderarea la PPU a aderat și la Grupul Parlamentar al PSD. Acesta este al doilea mandat al său, dar își mai dorește încă patru ani în Parlament pentru că candidează la alegerile din 6 decembrie pe listele PSD Bihor.

În cei patru ani, Steluța Cătăniciu a luat cuvântul în plen de 33 de ori, a inițiat 31 de propuneri legislative, 1 proiect de hotărâre și a adresat 1 singură întrebare și interpelare. În cei patru ani a inițiat și 3 moțiuni. Este o activitate foarte slabă. Practic, Steluța Cătăniciu a mimat munca. Din cele 31 de propuneri de legi, multe sunt concepute împreună cu alți colegi, aceasta fiind o practică obișnuită a parlamentarilor.

Toate cele 33 intervenții în plen însumează durata de 43 de minute. Multe din cele 33 de așa zise luări de cuvânt au durata de doar 3-4 secunde, acestea fiind din perioada pandemiei când s-au desfășurat ședințele online și a fost nevoită să intre în ședință prin telefon pentru a-și exprima votul la proiecte de legi.

În ciuda faptului că nu a muncit aproape nimic timp de patru ani, Steluța Cătăniciu a încasat lună de lună indemnizația de parlamentar. În luna septembrie, a încasat 11.438 lei brut.

Steluța Cătăniciu este avocat. În trecut, a fost și consilier local (2008 – 2012) și consilier județean (2005 – 2008). Înalta Curtea a decis definitiv în 2015 că Steluţa Cătăniciu s-a aflat în conflict de interese în perioada ocupării funcţiei de consilier local la Cluj-Napoca (2008-2012), deoarece a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în litigiu cu municipalitatea. Conflictul de interese fusese constatat de ANI.

În perioada 2017 – 2019, Cătăniciu a fost reprezentanta din partea ALDE în Comisia specială a Parlamentului, condusă de Florin Iordache, în care au fost modificate, la ordinul lui Liviu Dragnea, legile justiției și Codurile penale, remarcându-se prin amendamente și luări de cuvânt împotriva independenței justiției.

În ciuda deciziei instanței, Steluța Cătăniciu a candidat la alegerile parlamentare din 2016, deși avea interdicție de a ocupa un loc în Parlamentul României, lucru confirmat chiar de Autoritatea Electorală Permanentă. Cazul său a apărut în 2017 și în raport MCV, în care i se cere explicit lui Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, să revoce mandatul respectivului deputat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version