Politica

A meritat să îi votați? Sorin Moldovan, deputatul „teleportat” din Bihor în Cluj pe bază de nepotisme politice, a avut sute de interpelări în Parlament și apariții la TV

Ziar de Cluj vă prezintă un serial despre activitatea celor 10 deputați și 4 senatori de Cluj din legislatura 2016 – 2020. Unii dintre ei candidează pentru un nou mandat, alții renunță la ideea de a mai reprezenta județul pentru încă patru ani. Cei mai mulți au încasat cam degeaba indemnizația de parlamentar. Vă miră cumva acest lucru? V-ați imaginat că o dată ce ați pus ștampila pe buletinul de vot, chiar vor face ceva concret pentru alegători? Dar, mai bine să vă prezentăm date clare despre activitatea lor din cei patru ani de mandat și astfel vă veți lămuri singuri ce au făcut (sau nu au făcut) pentru dumneavoastră.

În episodul de astăzi, analizăm activitatea deputatului PNL Sorin Moldovan, aflat la primul mandat. El va candida și la alegerile de duminică 6 decembrie pentru un nou mandat, pe listele aceluiași partid. Pentru a vă face o idee cam cum a ajuns Sorin Moldovan în Parlament, vă reamintim ce scriam noi, Ziar de Cluj, în 2016. Totul este valabil și acum:

Sorin Moldovan este fiul lui Petrică Moldovan, om de afaceri din Oradea şi membru ex-PDL. Juniorul Moldovan a ocupat în timpul guvernării PDL funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport. Ce calităţi l-au recomandat? Aceleași ca și cele de acum: talentul lui tac-su de a face bani mulţi numai din afaceri cu statul şi relaţia acestuia suspect de apropiată cu co-preşedintele Vasile Blaga. Cu ajutorul relaţiilor, familia Moldovan și-a construit, în 8 ani cât a fost PDL pe cai mari la guvernare, un mic imperiu financiar din contracte grase de la stat.

Naşul lui Petrică Moldovan este fostul primar PDL de la Oradea, ulterior senator PSD, Petru Filip. De altfel, primul mare contract public câştigat de familia Moldovan a fost reabilitarea liniei de tramvai din Oradea pentru sumă de 8,3 milioane euro. Asociata sa a fost Rodica Mărginean, soţia fostului director naţional al Vămilor. Suspectat de combinaţii şi afaceri dubioase pe când era şef al vămilor româneşti, Radu Mărginean fusese promovat de Vasile Blaga, vameş şi el în anii săi de tinereţe politică.

Pentru a înțelege potențialul copilului lui Petrică Moldovan și de ce acest copil merită un loc în Parlamentul României, vă informăm că, după calculele noastre (din monitorizările de presă), între 2007- 2012, tatăl a încasat, din diverse contracte prin intermediul mai multor firme, peste 88 de milioane de euro. Amintim, dintre atâtea contracte, unul în valoare de 170,8 milioane de lei, care a fost câştigat de Moldovan de la Compania Naţională de Autostrăzi pentru reabilitarea unui tronson cu o lungime de 33 de kilometri al Drumului Naţional 76, în judeţele Arad şi Bihor.

Citește și:

Ce talente îl recomandă pe Sorin Dan Moldovan pe un loc eligibil pe lista PNL Cluj pentru parlamentare? Cam 88 de milioane de euro făcuți de tata din contracte cu statul. Porunca lui Vasile Blaga și obediența celor din PNL Cluj

Să vedem acum ce a făcut Sorin Moldovan în cei patru ani de mandat. Mai întâi să precizăm că de mai bine de un an a devenit invitat constant al unor televiziuni naționale, unde și-a mai dat cu părerea despre una, despre alta. Chiar dacă aparițiile sale televizate au însemnat pregătirea terenului pentru un nou mandat, apreciem totuși faptul că a ieșit în spațiul public astfel încât alegătorii să știe cum arată la față unul dintre cei pe care i-au trimis în Parlament.

Sorin Moldovan a luat cuvântul de 113 ori în plen, a adresat 253 de întrebări și interpelări, a avut 113 propuneri legislative inițiate, din care 30 au fost promulgate legi. A mai avut și 25 de moțiuni. Deși datele despre activitatea sa nu sunt tocmai „năucitoare” arată totuși că a muncit cât de cât, a adresat întrebări și spre deosebire de alți colegi mai leneși, el nu a încasat indemnizația tocmai degeaba.

A avut și un oarecare interes pentru problemele locale. Unul dintre proiectele inițiate de el a vizat trecerea terenurilor unde se va construi un spital monobloc de copii din proprietatea Universității de Medicină Veterinară în cea a Consiliului Județean.

În ceea ce privește averea, Sorin Moldovan nu are terenuri, dar are un apartament în București, un autoturism Audi A6, an fabricație 2015, ceasuri în valoare de 10.000 euro. Toate aceste bunuri au fost achiziționate înainte să înceapă mandatul de deputat. Moldovan are 61.400 lei în conturi bancare. Are și un credit bancar în valoare de 29.400 lei, contractat în 2013.

Referitor la venituri, Moldovan a declarat 131.412 lei/an din indemnizația de parlamentar.

Citește și:

A meritat să îi votați? Horia Nasra s-a remarcat ca și trădător și traseist politic

A meritat să îi votați? Emanuel Ungureanu, deputatul activ mai mult în comunitate decât în plen. A reușit modificarea Legii Transplantului

A meritat să îi votați? Cristina Burciu, deputatul cu activitate redusă care s-a parașutat de la PSD tocmai la PNL și acum mai vrea un mandat

A meritat să îi votați? Csoma Botond îngroașă rândurile deputaților care au muncit puțin pentru bani mulți

A meritat să îi votați? Deputatul independent Adrian Dohotaru, interesat mai degrabă de probleme locale decât de Parlament

A meritat să îi votați? Steluța Cătăniciu, deputat PPU Cluj, după 4 ani în Parlament a avut activitate aproape zero

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *