Politica

A ÎNCEPUT RĂZBOIUL PE ŞTAMPILA ŞI CHEIA DE LA SEDIUL USR: 6 candidați la șefia unui partid de 9%

Miercuri, de la ora 10:00, a început votul online pentru preşedinţia USR. Preşedintele USR este ales prin votul tuturor membrilor, iar primul tur de scrutin se desfăşoară în perioada 6-10 iulie. Votul se încheie duminică, 10 Iulie, la ora 10:00, anunţă formaţiunea. Rezultatele alegerilor interne vor fi validate de Congresul USR pe data de 16 iulie, într-o şedinţă online.

6 candidați la șefia unui partid de 9%

6 USR-iști s-au înscris în cursa internă pentru şefia formațiunii care a ajuns, în acest moment, la doar 9% în opțiunile electoratului, la nivel național. Printre cei care îl vor contracandida pe actualul lider interimar al formaţiunii, Cătălin Drulă, pentru funcţia de preşedinte USR, se numără Octavian Berceanu, fost şef al Găzii de Mediu şi Alexandru Kiss – şofer de TIR, membru filiala USR Bălceşti, Vâlcea.

Cine sunt cei 6 candidați:

  • Octavian Berceanu – fost comisar-şef al Gărzii de Mediu;
  • Cătălin Drulă – deputat USR de Timiş, preşedinte interimar al USR, fost ministru al Transporturilor;
  • Alexandru Kiss – şofer de TIR, membru filiala USR Bălceşti, Vâlcea;
  • Miroslav Taşcu-Stavre – lector universitar, membru filiala USR Reşiţa, Caraş Severin;
  • Cătălin Teniţă – deputat USR de Bucureşti;
  • George Ungureanu – inginer în domeniul petrol şi gaze, preşedinte filiala USR Murighiol, Tulcea.

Dacă niciun candidat nu obţine majoritatea voturilor valabil exprimate, se va organiza un al doilea tur de scrutin, la care vor participa primii doi candidaţi clasaţi. În eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc în perioada 11-15 iulie, precizează USR.

Rezultatele alegerilor interne vor fi validate de Congresul USR pe data de 16 iulie, într-o şedinţă online.

Ce averi au:

Cătălin Drulă

Cătălin Drulă, deputat și fost ministru USR la Ministerul Transporturilor, este unul dintre cei mai bogați politicieni români. Noua generație de politicieni adusă de USR este generația milionarilor. Cătălin Drulă are acțiuni de milioane de dolari la mai multe companii importante. Doar la compania Zipline International INC deține acțiuni în valoare de 2.503.403 dolari, la Boeing mai are acțiuni de 7.620 dolari, apoi are acțiuni la companii românești în valoare totală de 23.000 de lei. Deputatul USR are în conturile bancare peste 640.000 de dolari, circa 48.000 de euro și aproape 50.000 de lei. În 2021, Cătălin Drulă a încasat 588.810 dolari din vânzarea de acțiuni la compania Zipline, plus indemnizația de deputat de 41.315 lei, salariul de ministru în valoare de 115.566 lei și alți 785 de lei din dividende la BVB.

Sursa foto: Facebook

În declarația de avere nu precizează că ar avea o locuință, însă deține un autoturism BMW, deși într-un video recent apare la volanul unei alte mașini.

Cătălin Teniță

Cătălin Teniță este deputat de București și provine din fostul PLUS. Acesta a decis să rămână în USR, nu l-a urmat pe Cioloș, iar acum face parte din grupul „Curaj”. Teniță este și el unul dintre cei mai bogați parlamentari, având în conturile bancare peste 560.000 de dolari, 55.000 de euro și 180.000 de lei. Teniță deține acțiuni în valoare de 20.000 de lei la companii precum BRD, OMV Petrom, Banca Transilvania și altele.

Sursa foto: Facebook

Deputatul USR a încasat, în 2021, suma de 204.890 lei din dividende la compania Treeworks SRL. Tot anul trecut a mai primit 137.256 de lei din indemnizația de deputat, 2.867 lei pentru închiriere spațiu pentru firma Treeworks SRL, 830 lei din dividende la Tradeville SA, 450 de lei din dobânzile pentru depozitele în lei și 115 dolari din dobânzile pentru depozitele în dolari.

Teniță deține o vilă de 215 mp în București, o mașină hybrid achiziționată în 2021 și o colecție de cărți estimată la 15.000 de euro.

Octavian Berceanu

Cazul Octavian Berceanu este unul special, deoarece fostul șef al Gărzii de Mediu este unul dintre cei mai săraci politicieni USR. Acesta vrea să devină președinte USR, la Congresul din iulie, dar îi va fi greu să concureze cu milionarii care controlează partidul în acest moment.

Sursa foto: Facebook

Înainte să ajungă șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu a supraviețuit cu 29.000 de lei un an întreg, când era consilier în Consiliul General București. Cum a reușit Berceanu să supraviețuiască în București, cu circa 2.500 de lei pe lună, în condițiile în care nu are o casă, rămâne un mister. De asemenea, acesta declară că ar avea două credite, în valoare totală de 22.000 de euro, deși unul are data scadentă în 2012 și celălalt în 2015. În 2020, Berceanu le menționa în continuare în declarația de avere, semn că nu le-a achitat. Octavian Berceanu deține doar un teren agricol de 3.838 mp în comuna Joița, din județul Giurgiu, iar alte proprietăți sau bunuri nu are în declarația de avere.

Miroslav Tașcu-Stavre

Miroslav Tașcu-Stavre își încearcă norocul în politica internă din USR. Nu a deținut funcții politice importante și apare ca membru în filiala USR Reșița, deși lucrează la Universitatea București, unde este lector universitar.

Sursa foto: Facebook

Un lector universitar de la Universitatea București câștigă lunar între 5.000 și 6.000 de lei, potrivit grilei de salarizare. Miroslav Tașcu-Stavre s-a remarcat în ultima perioadă cu mai multe apariții în diferite emisiuni, unde a vorbit despre politica internă și externă a României.

George Ungureanu

George Ungureanu, președintele filialei USR Murighiol, intră în luptă cu liderii partidului și speră să obțină funcția de președinte. Acesta este inginer în domeniul petrol și gaze și nu a deținut nicio funcție politică importantă. În 2020 a candidat pentru Consiliul Local Murighiol (foto mai jos) și se promova ca fiind „inginer electrotehnic”.

Sursa foto: Facebook / USR PLUS Murighiol

Alexandru Kiss

Alexandru Kiss vrea să controleze USR și are deja mai multe idei amuzante cu care se face remarcat la Congres. Kiss vine din filiala USR Bălcești (Vâlcea) și este șofer de tir. Kiss a pregătit inclusiv un video cu care încearcă să-și convingă colegii din partid să-l voteze. USR-istul visează să facă o „fabrică de bani” pe model englez și să aplice în politică „lecțiile” din Aikido, o artă marțială japoneză. Kiss spune că „folosind Aikido transformăm TVA-ul produs în zona industrială a primăriilor în taxă locală”. Nu e clar ce legătură ar exista între Aikido și TVA, dar Congresul USR ar putea provoca multe râsete.

Sursa foto: video prezentat de Alexandru Kiss

Din video-urile prezentate de Kiss reiese că lucrează pe rute internaționale, în Anglia, ceea ce îi poate aduce un salariu de câteva mii lire pe lună. USR-istul are multe idei care vor trezi discuții în interiorul partidului.

Drulă a devansat Congresul USR

Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă, propunea, recent, într-un mesaj intern către membrii USR, ca alegerile pentru funcţia de preşedinte deplin al partidului să fie organizate în luna iulie, în format online, deși congresul USR era programat pentru luna octombrie.

„A venit momentul să închidem disputele interne. Mai ales în contextul actual şi în perspectiva lui 2024, USR trebuie să aibă un leadership stabil şi un preşedinte ales cu voturile voastre. Nu mai putem aştepta până în toamnă”, le transmitea Cătălin Drulă colegilor de partid.

„Propunerea mea este ca turul 1 să se desfăşoare între 6-10 iulie, turul 2 între 11-15 iulie şi congresul online de validare a alegerilor pe 16 iulie. Ulterior vom face un congres fizic pentru discutarea altor teme importante precum statutul”, le transmitea el colegilor de partid, la finalul unui mesaj în care definea USR drept „cel mai mare partid de opoziţie din România” şi „singurul partid democratic, modernist, liberal din parlament”, care are „o responsabilitate uriaşă pentru ţară”.