Reportaj

A inceput Colonada Vocea Tinerilor! Mesajele trecatorilor vor fi adunate intr-un manifest cu impact international

Incepand de azi, pe Bulevardul Eroilor, clujenii vor avea ocazia sa contribuie cu mesajele lor la crearea unui manifest ce va fi prezentat institutiilor europene. Trecatorii pot sa-si scrie dorintele pe care le au cu privire la o Europa multiculturala si deschisa fata de tineri. Proiectul a fost initiat de directorul Institutului Francez din Cluj in colaborare cu Primaria si Federatia Share si se va desfasura pe parcursul a trei zile.

Scopul acestei activitati este de a le oferi tinerilor clujeni sansa de a-si comunica asteptarile in legatura cu statutul lor intr-o Europa deschisa si multiculturala. Timp de trei zile, trecatorii vor putea sa-si scrie mesajele pe cele patru coloane amplasate pe Bulevardul Eroilor.

Desi deschiderea oficiala a avut loc la ora 12 jumatate, reprezentanti Federatiei Share au fost prezenti pe Bulevardul Eroilor incepand cu ora 11 pentru a amenaja spatiul de desfasurare al colonadei.

Chiar si mai si devreme de ora pranzului, tineri si alti trecatori curiosi de eveniment s-au oprit langa coloane pentru a-si scrie mesajele si pentru a rasfoi brosurile cu evenimentele lunii octombrie.

Unele mesaje asezate pe coloane au fost mai complexe: „Viziunea mea asupra Europei viitorului? Tehnologie avansata in domeniul medical, in fiecare tara, interes ridicat fata de cercetarile medicale, mai multe oportunitati pentru studentii medicinisti de a deveni doctori mai buni. Ma astept la o buna comunicare intre diferite tari, cu scopul de a improviza scolile europene de medicina”.

De celalta parte, alti trecatori au scris mesaje scurte, unele la obiect, altele mai generale: „mai multe oportunitati finantate”, „mai multa incredere in tineri”, „prietenie si natiuni unite”, „iubire, iubire, iubire”. 

Pe langa acestea, o parte dintre mesajele celor 12 tineri din orasele infratite cu Cluj-Napoca pun accentul pe facilitarea accesului la cultura. Un tanar francez cere reducerea costurilor biletelor de intrare la diferite muzee ale oraselor europene, altul cere scaderea preturilor biletelor de avioane pentru a putea calatori cat mai mult. Tinerii mai doresc o platforma pe care sa fie disponibile toate anunturile de angajare, sanse de a practica un sport pe care nu si l-ar permite din cauza tarifului de acces la bazele sportive si multe altele.

Organizatorii spera ca initiativa sa aiba ecou la nivel international. 

„Youth Voice Colonnade e organizat de Institutul Francez in Parteneriat cu Primaria si in parteneriat cu noi, Federatia Share. Ideea e ca e un manifest al tinerilor prin care populatia sa vina si sa-si exprime ideile in scris, sa-si scrie mesajele cu cerintele lor pentru institutiile europene, pentru comunitatea europeana, in general. In urma acestor idei exprimate prin mesaje, care se vor lipi pe colonade, se va scrie un manifest care sa se adreseze probabil unor institutii europene”, a explicat pentru Ziar de Cluj, Dora Pascuta, reprezentant Share.

Luna octombrie e luna angajabilitatii la Cluj-Napoca, explica purtatorul de cuvant al Federatiei Share, Diana Apan. Voluntarii organizatiei sunt impartiti la diversele evenimente care se desfasoara in aceasta perioada precum sunt Zilele Arhitecturii, Herbstfest sau Colonada Vocea Tinerilor.

„Sunt foarte multe evenimente care se intampla acum. Avem Herbstfest, tocmai am venit de la o dezbatere pe tema tineretului cu comunitatea germana, avem proiectul acesta cu Institutul Francez. Deci, e luna angajabilitatii si sunt 21 de evenimente doar in octombrie”, a explicat Diana Apan.

In ceea ce priveste soarta mesajelor de pe coloane, acestea vor fi scrise intr-un document care va fi trimis mai departe partenerilor internationali cu care colaboreaza federatia.

„Ideea este ca in Clujul Capitala Europeana a Tineretului sa se creeze o retea la nivel international. Si aceasta retea este ca punct central forma europeana a tineretului care are acces la comisia europeana si la toti factorii de decizie. Ei, de fapt, asta fac: se asigura ca toate documentele si ca toate procedurile sunt facute in asa fel incat sa aiba si un ecou”, a informat purtatorul de cuvant.

Miza acestui proiect, printre altele, explica Diana Apan, este aceea de a atrage atentia asupra unor probleme de nuanta. Strategia Federatiei Share se bazeaza pe iesirea in spatiul public si pe contactul direct cu cetatenii.

„E foarte dificil sa atragi atentia asupra problemelor de substanta fara sa iesi in spatiul public. Nu poti sa cumperi reclama si sa te comporti ca un minister al turismului, ai anumite limite ca oras si ca organizatie. Dar acesta a fost mijlocul principal prin care ne-am realizat promovarea: prin retele. Reteaua oraselor infratite, reteaua formelor de tineret, manifeste, brosuri, programe, ONG-uri si, in general, comunitatea”, a spus Diana Apan, purtatorul de cuvant al Federatiei Share.

Directorul Institutului Francez de la Cluj si initiatorul acestui proiect, Benoit Bavouset a declarat pentru Ziar de Cluj ca, in urma acestei activitati, vor exista doua manifeste. Unul dintre ele va fi scris pe baza mesajelor scrise de trecatori pe cele patru coloane, iar celalalt a fost deja intocmit si contine mesajele a 12 tineri din Cluj si din orasele infratite cu acesta.

„Pe parcursul a trei zile vom instala patru coloane pe Bulevardul Eroilor unde pot fi sa puse mesaje legate de chestiunea tineretului european. Chiar daca nu esti tanar, poti sa raspunzi la intrebarile „Care sunt aspiratiile tale pentru tineret intr-o lume deschisa si multiculturala in Europa?” si „Ce iti doresti pentru viitor?”. Noi facem asta pe baza unor importante conferinte cu romani si francezi care au avut aceasta tematica. Conferintele le-am facut la Cluj Arena, Fabrica de Pensule si USAMV. De fapt, sunt doua manifeste. Unul a fost scris de 12 tineri din orase in parteneriat cu Cluj: Dijon, Nantes, Koln, Allier, Pecs, Ungheni, si, evident, si de tineri din Cluj. Ei au scris 12 cereri legate de conceptul de tineret european”, a spus directorul Institutului Francez.

Aceste mesaje, impreuna cu cele adunate la sfarsitul zilei de 4 octombrie, vor face continutul a doua manifeste care vor fi prezentate institutiilor europene. Proiectul Colonada Vocea Tinerilor a fost organizat in cadrul Intalnirilor Europene din Transilvania, iar organizatorii spera ca el sa aiba ecou la nivel international.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version