Reportaj

A inceput Colonada Vocea Tinerilor! Mesajele trecatorilor vor fi adunate intr-un manifest cu impact international

Scris de 169

Incepand de azi, pe Bulevardul Eroilor, clujenii vor avea ocazia sa contribuie cu mesajele lor la crearea unui manifest ce va fi prezentat institutiilor europene. Trecatorii pot sa-si scrie dorintele pe care le au cu privire la o Europa multiculturala si deschisa fata de tineri. Proiectul a fost initiat de directorul Institutului Francez din Cluj in colaborare cu Primaria si Federatia Share si se va desfasura pe parcursul a trei zile.

Scopul acestei activitati este de a le oferi tinerilor clujeni sansa de a-si comunica asteptarile in legatura cu statutul lor intr-o Europa deschisa si multiculturala. Timp de trei zile, trecatorii vor putea sa-si scrie mesajele pe cele patru coloane amplasate pe Bulevardul Eroilor.

Desi deschiderea oficiala a avut loc la ora 12 jumatate, reprezentanti Federatiei Share au fost prezenti pe Bulevardul Eroilor incepand cu ora 11 pentru a amenaja spatiul de desfasurare al colonadei.

Chiar si mai si devreme de ora pranzului, tineri si alti trecatori curiosi de eveniment s-au oprit langa coloane pentru a-si scrie mesajele si pentru a rasfoi brosurile cu evenimentele lunii octombrie.

Unele mesaje asezate pe coloane au fost mai complexe: “Viziunea mea asupra Europei viitorului? Tehnologie avansata in domeniul medical, in fiecare tara, interes ridicat fata de cercetarile medicale, mai multe oportunitati pentru studentii medicinisti de a deveni doctori mai buni. Ma astept la o buna comunicare intre diferite tari, cu scopul de a improviza scolile europene de medicina”.

De celalta parte, alti trecatori au scris mesaje scurte, unele la obiect, altele mai generale: “mai multe oportunitati finantate”, “mai multa incredere in tineri”, “prietenie si natiuni unite”, “iubire, iubire, iubire”. 

Pe langa acestea, o parte dintre mesajele celor 12 tineri din orasele infratite cu Cluj-Napoca pun accentul pe facilitarea accesului la cultura. Un tanar francez cere reducerea costurilor biletelor de intrare la diferite muzee ale oraselor europene, altul cere scaderea preturilor biletelor de avioane pentru a putea calatori cat mai mult. Tinerii mai doresc o platforma pe care sa fie disponibile toate anunturile de angajare, sanse de a practica un sport pe care nu si l-ar permite din cauza tarifului de acces la bazele sportive si multe altele.

Organizatorii spera ca initiativa sa aiba ecou la nivel international. 

“Youth Voice Colonnade e organizat de Institutul Francez in Parteneriat cu Primaria si in parteneriat cu noi, Federatia Share. Ideea e ca e un manifest al tinerilor prin care populatia sa vina si sa-si exprime ideile in scris, sa-si scrie mesajele cu cerintele lor pentru institutiile europene, pentru comunitatea europeana, in general. In urma acestor idei exprimate prin mesaje, care se vor lipi pe colonade, se va scrie un manifest care sa se adreseze probabil unor institutii europene”, a explicat pentru Ziar de Cluj, Dora Pascuta, reprezentant Share.

Luna octombrie e luna angajabilitatii la Cluj-Napoca, explica purtatorul de cuvant al Federatiei Share, Diana Apan. Voluntarii organizatiei sunt impartiti la diversele evenimente care se desfasoara in aceasta perioada precum sunt Zilele Arhitecturii, Herbstfest sau Colonada Vocea Tinerilor.

“Sunt foarte multe evenimente care se intampla acum. Avem Herbstfest, tocmai am venit de la o dezbatere pe tema tineretului cu comunitatea germana, avem proiectul acesta cu Institutul Francez. Deci, e luna angajabilitatii si sunt 21 de evenimente doar in octombrie”, a explicat Diana Apan.

In ceea ce priveste soarta mesajelor de pe coloane, acestea vor fi scrise intr-un document care va fi trimis mai departe partenerilor internationali cu care colaboreaza federatia.

“Ideea este ca in Clujul Capitala Europeana a Tineretului sa se creeze o retea la nivel international. Si aceasta retea este ca punct central forma europeana a tineretului care are acces la comisia europeana si la toti factorii de decizie. Ei, de fapt, asta fac: se asigura ca toate documentele si ca toate procedurile sunt facute in asa fel incat sa aiba si un ecou”, a informat purtatorul de cuvant.

Miza acestui proiect, printre altele, explica Diana Apan, este aceea de a atrage atentia asupra unor probleme de nuanta. Strategia Federatiei Share se bazeaza pe iesirea in spatiul public si pe contactul direct cu cetatenii.

“E foarte dificil sa atragi atentia asupra problemelor de substanta fara sa iesi in spatiul public. Nu poti sa cumperi reclama si sa te comporti ca un minister al turismului, ai anumite limite ca oras si ca organizatie. Dar acesta a fost mijlocul principal prin care ne-am realizat promovarea: prin retele. Reteaua oraselor infratite, reteaua formelor de tineret, manifeste, brosuri, programe, ONG-uri si, in general, comunitatea”, a spus Diana Apan, purtatorul de cuvant al Federatiei Share.

Directorul Institutului Francez de la Cluj si initiatorul acestui proiect, Benoit Bavouset a declarat pentru Ziar de Cluj ca, in urma acestei activitati, vor exista doua manifeste. Unul dintre ele va fi scris pe baza mesajelor scrise de trecatori pe cele patru coloane, iar celalalt a fost deja intocmit si contine mesajele a 12 tineri din Cluj si din orasele infratite cu acesta.

“Pe parcursul a trei zile vom instala patru coloane pe Bulevardul Eroilor unde pot fi sa puse mesaje legate de chestiunea tineretului european. Chiar daca nu esti tanar, poti sa raspunzi la intrebarile “Care sunt aspiratiile tale pentru tineret intr-o lume deschisa si multiculturala in Europa?” si “Ce iti doresti pentru viitor?”. Noi facem asta pe baza unor importante conferinte cu romani si francezi care au avut aceasta tematica. Conferintele le-am facut la Cluj Arena, Fabrica de Pensule si USAMV. De fapt, sunt doua manifeste. Unul a fost scris de 12 tineri din orase in parteneriat cu Cluj: Dijon, Nantes, Koln, Allier, Pecs, Ungheni, si, evident, si de tineri din Cluj. Ei au scris 12 cereri legate de conceptul de tineret european”, a spus directorul Institutului Francez.

Aceste mesaje, impreuna cu cele adunate la sfarsitul zilei de 4 octombrie, vor face continutul a doua manifeste care vor fi prezentate institutiilor europene. Proiectul Colonada Vocea Tinerilor a fost organizat in cadrul Intalnirilor Europene din Transilvania, iar organizatorii spera ca el sa aiba ecou la nivel international.ULTIMA ORĂ

 • Acum 29 mins Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 3 hours In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 3 hours In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 4 hours Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 21 hours In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 1 day In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 1 day In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
 • Acum 1 day Rautacisme
  Aeroportul Cluj va avea sistem de identificare rapidă a obiectelor străine pe pistă. Să-și ia și președintele CJ Cluj un sistem de identificare a impostorilor în pită. A banilor publici, firește
 • Acum 1 day Politica
  Guvernul le vâră pe gât sindicatelor OUG cu creșterile propuse pentru profesori, dar respinse de aceștia. Ciucă bagă și un șantaj emoțional: ”E momentul ca dascălii și elevii să nu mai stea departe de școală”
 • Acum 1 day Politica
  Guvernul se reunește joi în ședință pentru a aproba OUG prin care salariile profesorilor cresc cu 1.000 de lei brut, deși negocierile au eșuat iar greva continuă
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 2 days Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 2 days In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE