Din oras

A fost semnat proiectul de reabilitare a clădirii care găzduieşte Teatrul Naţional şi Opera Naţională Română din Cluj-Napoca

Proiectul de reabilitare a clădirii care găzduieşte Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ şi Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a fost semnat vineri, a anunţat ministrul Culturii.

„Azi a fost semnat contractul de proiectare pentru lucrările de reabilitare a clădirii care găzduieşte Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ şi Opera Naţională Română, instituţii emblematice ale scenei culturale clujene”, a spus Raluca Turcan.

Clădirea de patrimoniu, unul dintre cele mai valoroase monumente arhitecturale ale Clujului, a fost construită în 1906 de celebra firmă vieneză „Fellner & Helmer“, care a ridicat zeci de teatre în întreaga Europă.

La mai bine de un secol de la inaugurare, imobilul are nevoie de o reabilitare substanţială, pentru a fi pus în valoare într-un mod demn de renumele Teatrului şi al Operei clujene.

Lucrările vizează consolidarea, restaurarea sau refacerea/înlocuirea, după caz, a finisajelor interioare şi exterioare, a utilajelor, a echipamentelor şi a dotărilor existente.

Contractul pentru proiectare este finanţat prin Acordul cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), destinat reabilitării patrimoniului construit şi modernizării unor clădiri culturale din România.

Investiţia este realizată de Ministerul Culturii prin structura sa specializată – Unitatea de Management a Proiectului.

sursa: news.ro