De cartier

A fost nevoie de 8 luni pentru trecerea terenului din Borhanci în administrarea Primăriei – mai e mult până la extinderea unei artere blocate a Clujului

După aproximativ 8 luni de parcurs legislativ, terenul de 9000 mp din zona Borhanciului, aflat în administrarea USAMV, are șanse să intre în administrarea Primăriei Cluj-Napoca: discutăm de unul dintre cele mai însemnate blocaje de la periferia Clujului, la intersecția străzilor Brâncuși-Borhanci-Fagului-Romul Ladea. 

CITEȘTE ȘITraficul din Brâncuși este paralizat. Ce soluție au găsit „specialiștii” din Primărie?

Primăria a inițiat la începutul anului trecut un proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării de trecere a 9000 de mp aflați din stațiunea Palocsay în administrarea Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca. Terenul pe care îl solicita Primăria este administrat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. 

Inițiativa legislativă privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în proprietatea publică a municipiului Cluj – Napoca a fost depusă în iunie 2019, iar abia la finalul lunii februarie 2020, după cca 8 luni de zile, proiectul de lege a fost adoptat. 

„Prin trecerea unei suprafețe mici de teren, din proprietatea publică și din administrarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca în proprietatea publică a Municipalității Cluj-Napoca, se va rezolva o problemă mare cu care se confruntă locuitorii cartierului Borhanci”, notează Sorin Moldovan, unul dintre inițiatorii acestui proiect. 

Între timp, localnicii din zona Borhanci așteaptă mai bine de 5 ani construirea unui sens giratoriu și extinderea străzii.

De fapt, situația din zonă este mult mai complexă și nu vizează doar zona Borhanci: strada Romul Ladea este una gâtuită, după cum și pe strada Fagului traficul se desfășoară cu dificultate.

CITEȘTE ȘIStrada ROMUL LADEA. Acolo unde se termină civilizația, începe marea căpătuială FOTO

Aici, conform promisiunilor administrațiai locale, urmează să fie făcute exproprieri (după ce în prealabil au fost emise autorizații de construire). Prin urmare, nodul gâtuit de la intersecția străzilor Brâncuși-Fagului-Romul Ladea-Borhanci reprezintă o problemă cât se poate de acută pentru locuitorii din zonă.

CITEȘTE ȘIBorhanci, un proiect alunecos pentru Primăria lui Boc

Proiectul de lege adoptat recent, prin care terenul cu suprafața de cca 9.000 mp va intra în administrarea Primăriei, mai trebuie să treacă de promulgare. 

Chiar și în aceste condiții, locuitorii din zonă mai au de așteptat până când efectele acestei legi vor deveni realitate. 

Cât va dura, la nivel local, demararea extinderii Borhanciului: 1 an sau 2 ani, deocamdată nici administrația locală nu are habar.   

Deocamdată, soluția la care a recurs administrația locală pentru a rezolva blocajul rutier din zonă se rezumă la „plantarea” unui agent rutier care să dirijeze traficul.

Prin urmare, după promulgarea acestei legi, Primăria Cluj-Napoca va fi nevoită să se apuce de treabă, de extinderea propriu-zisă a străzii Borhanci și realizarea unui sens giratoriu. 

Va fi capabilă administrația locală să realizeze măcar un proiect de extindere a unei străzi, în contextul în care pământul Borhanciului a cam început să o ia la vale?! 

CITEȘTE ȘI: 2,4 milioane lei costă repararea unei bucăți de drum surpată pe Calea Borhanci. Centura de Diamant și drumul cu patru benzi din Lomb, alte eșecuri cauzate de alunecările de teren – VIDEO

Culmea, pe această stradă cu un statut incert, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Păunel Tișe, intenționa să realizeze Spitalul Pediatric monobloc.

CITEȘTE ȘIAICI va construi Alin Tișe Spitalul Monobloc. BORHANCI: imagini dintr-un cartier uitat FOTO&VIDEO

Poate în noul an, administrația Boc va avea mai mult noroc. 

Despre ne-norocul localnicilor din zona Borhanciului ar fi prea multe de spus: durează deja de prea mulți ani. 

Oricum ar fi, din momentul în care terenul va intra în administrarea municipalității clujene, slujbașii din administrație nu vor mai avea scuze. 

Când vor avea și clujenii din Borhanci parte de o stradă supralărgită, astfel încât să poată fi practicabilă, cu suficiente benzi de circulație, cu trotuare moderne și alte utilități absolut necesare, ei bine, asupra acestui aspect Primăria ezită să se pronunțe. 

Deși, dacă luăm în considerare că ne aflăm într-un an electoral, cel mai probabil că strada Borhanci va fi mega extinsă cu niscaiva promisiuni. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *