In vizor

A fost lansat concursul internațional de soluții pentru proiectarea Spitalului Pediatric Monobloc. Construcția propriu-zisă ar putea demara în 2022

Scris de 45

A fost lansat concursul internațional de soluții pentru proiectarea Spitalului de Copii monobloc, un proiect așteptat de comunitatea clujeană de ani de zile și promis de autorități. Administrația județeană a transmis spre publicare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul privind organizarea concursului de soluții pentru proiectarea viitorului Spital Pediatric Monobloc Cluj-Napoca. 

Potrivit estimărilor autorităților, concursul de soluții va fi finalizat în luna iunie 2021, după un termen de 4-5 luni de la lansarea anunțului privind organizarea concursului de soluții. 

Conform celor mai optimiste scenarii, contrucția propriu-zisă a spitalului cu servicii pediatrice integrate ar putea demara pe parcursul anului 2022.

Concursul de soluții vizează identificarea celei mai bune idei de construire a primului spital public din zona Transilvaniei care va oferi servicii medicale integrate în domeniul pediatriei.

Competiția arhitecturală urmărește să creeze un centru integrat de servicii medicale și de cercetare în domeniul pediatriei, cu o adresabilitate cel puțin regională.

Totodată, potrivit administrației județene, aceasta intenționează transformarea viitorului spital într-un adevărat catalizator urban în partea de sud-est a municipiului Cluj-Napoca, la limita cartierelor Gheorgheni și Borhanci, zonă aflată în plin proces de urbanizare.

„E un nou pas înainte, extrem de important, pe care îl facem în direcția construirii acestui obiectiv medical ultramodern de o importanță vitală pentru Cluj și pentru întreaga Transilvanie.

Concursul se va finaliza în luna iunie, când vom anunța câștigătorul.

Voi urmări ca ritmul parcurgerii tuturor acestor etape să rămână la fel de alert ca și până acum, astfel încât construcția Spitalului Monobloc să înceapă cât mai rapid, în cursul anului viitor”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. 

Premiile totale ale concursului sunt în cuantum de 38.431.286 de lei, evaluarea propunerilor de soluții urmând a fi realizată de un juriu internațional format din reputați arhitecți și experți români și străini.

Ofertantul a cărui propunere se va clasa pe primul loc va fi recompensat cu premiul I, în valoare de 37.749.094,32 lei (6.570.000 euro), acestuia urmând a-i fi atribuit contractul de proiectare.

Primul de acest tip din România, noul edificiu medical ultra-modern va fi construit pe un teren de cca. 17 hectare și va prelua toate secțiile actualului Spital de Copii, cele care în prezent își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în 9 locații diferite din Cluj-Napoca, cu o distanță medie de aproximativ 4 km între ele.

Unitatea cu profil regional va avea nu mai puțin de 510 paturi pentru spitalizare continuă, la care se vor adăuga alte 50 de paturi pentru spitalizarea de zi și, respectiv, 65 de paturi pentru însoțitori. 

Context 

Proiectul unui spital de copii cu servicii integrate nu este deloc nou, însă s-au scurs ani buni până la concretizarea acestui proiect și din lipsa unui acord între autorități pentru identificarea terenului.

După ani de discuții și promisiuni, autoritățile au găsit un teren pentru construirea unui spital monobloc pentru copii, în care să se mute toate secțiile actualului spital de copii, „împrăștiat” în tot orașul. Este vorba despre o suprafață de aproape 17 hectare, teren plat, care va trece din domeniul public al statului, respectiv al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj în domeniul public al județului Cluj. Terenul este situat ca capătul cartierului Gheorgheni, respectiv la intrarea în Borhanci, în incinta stațiunii de cercetare pomicolă.

Ulterior, într-o ședință extraordinară din martie 2020, consilierii județeni au votat un proiect de hotărâre privind trecerea terenului din domeniul public al statului în domeniul public al județului. Pentru realizarea acestei proceduri era nevoie și de o lege care să treacă prin Parlament.

Desigur, pe lângă aceste demersuri se adaugă și studiile de prefezabilitate necesare. 

Acum, autoritățile au reușit să lanseze anunțul privind organizarea concursului de soluții pentru acest proiect. ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Politica
  De ziua luptei împotriva consumului de droguri, Bode s-a trezit de pe bancheta din spate: ”Drogurile distrug vieţi. Am solicitat tuturor structurilor mai multă implicare”
 • Acum 2 hours In vizor
  33,2% din cheltuielile totale ale gospodăriilor românilor se duc pe pensiile și salariile lor nesimțite. Drumuri, nu. Spitale, nu. Educație, nu. Doar hoție și angajări pe pile și relații
 • Acum 1 day PubliNews
  Mercedes-Benz întreabă #whaTIFF și creează scenariul sustenabil al anului 2039
 • Acum 2 days Justitie
  Fosta iubită a rapper-ului Mob Trap rupe tăcerea. Cum a ajuns tânăra să ceară ajutorul polițiștilor după ce cântărețul a amenințat-o cu moartea
 • Acum 2 days Vocea ta
  Nu au auzit de GDPR! O întreprindere publică cu acționar majoritar Consiliul Local Huedin a publicat pe site datele personale ale tuturor acționarilor
 • Acum 2 days In vizor
  Calitatea vieții, tot mai scumpă la Cluj! „Inflația” prețurilor apartamentelor a depășit creșterile salariului mediu real
 • Acum 2 days Sport
  Chipciu rămâne la Cluj: a semnat cu rivala Universitatea!
 • Acum 2 days De cartier
  În sfârșit, un șantier pe care se muncește! La podul Porțelanului, așteptat de ani de zile, lucrările avansează zi de zi
 • Acum 2 days Cooltura
  Teatrul Național Cluj a reușit să îl upgradeze pe Caragiale cu o nouă „Scrisoare pierdută” actuală, muzicală, smart
 • Acum 2 days Justitie
  RECIDIVISTUL Mobi Trap fusese chemat la politie pentru ordinul de protectie pe care l-a cerut fosta lui iubita! Huliganul a fost condamnat si pentru talharie in Bucuresti!
 • Acum 2 days Eveniment
  A murit Leluț Vasilescu, membru al trupei Compact
 • Acum 2 days Politica
  Un fel de: ”Guvernul a anunțat că nu sunt motive de creștere a prețurilor, de aceea ele vor crește fără motiv” – Premierul Ciucă, despre creșterea prețurilor: ”Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”
 • Acum 3 days General
  Vasile Goja, judecător în cadrul Secției Penale a instanței de apel clujene, a solicitat eliberarea din funcţia de magistrat prin pensionare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE