Universitatea “Babeş-Bolyai” a găzduit joi un eveniment dedicat împlinirii a zece ani de la intrarea României în UE. Vasile Pușcaș, fostul negociator şef al României cu UE este de părere că, la 10 ani de la momentul aderării noastre la comunitatea europeană, integrarea României nu este completă. În opinia sa, este nevoie de o regândire a integrării interne a României, iar cele 3 milioane de persoane care au plecat din ţară în acest ultim deceniu ne arată că românii au încercat, pe cont propriu, să se integreze în Uniune, atunci când au observat că ţara nu definitivează acest proces.
“Aderarea la UE a însemnat o oportunitate de a realiza o schimbare, o dezvoltare şi o modernizare a ţării. Dacă lucrurile s-ar fi realizat în integralitatea lor, peste 3 milioane de oameni ar fi căutat fericirea în România, nu în altă parte. Dar dacă vedem că, după 2007, a fost cel mai mare exod al românilor din istorie spre UE, înseamnă că am aderat, dar nu ne-am integrat. Poate ar trebui să începem odată, dacă vorbim de acest moment de aniversare a 10 ani, să regândim integrarea noastră internă, naţională şi, în potenţialul pe care îl vom regăsi, să ne proiectăm integrarea în UE”, a afirmat Puşcaş.
Vasile Pușcaș le-a transmis celor care „bocesc” după Uniunea Europeană şi cred că aceasta se va destrăma că proiectul european se va reforma şi se va schimba, iar România ar trebui să prindă această resetare, deoarece în trecut, acum 10 ani, nu a reuşit să facă acest lucru.
“Aveam şansa să creştem ritmul de creştere a evoluţiei României, dar acest ritm nu a fost la fel de susţinut ca în alte state, datorită faptului că politicile interne nu au fost, cu adevărat, europenizate, nu s-au integrat în politicile europene. Aveam şansa să creştem nivelul de trai mult mai mult, sigur salariul s-a dublat, dar puterea de cumpărare este la nivel scăzut (…) Nu am fost sincroni cu ce s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, măcar acum, când se pun bazele unei noi Uniuni Europene, ar trebui să fim sincroni dacă nu mai buni decât alţii care sunt deja membri ai UE din 1957”.