Anchete

EXCLUSIV – Camera de Conturi a Romaniei dixit: "Finantarea UNTOLD si SHARE de catre Primarie si CL a cauzat o PAGUBA la buget de 5.650.165 lei". Finantarea a fost ILEGALA. DNA Cluj face nani in continuare. Emil Boc e bine merci.

Despre tupeul lui Emil Boc de a finanta ILEGAL festivalul UNTOLD am scris timp de doi ani degeaba. Nimanui de la DNA sau DIICOT Cluj nu i s-a parut suspect ce s-a intamplat acolo.

Am demonstrat CU ACTE si cu informatii PERTINENTE ca ce au facut Emil Boc si Consiliul Local a fost o grava incalcare a legii. Au acordat peste un milion de dolari din banii nostri, ai clujenilor, unor smecherasi din siajul partidului care si-au facut, pe banii contribuabilului, o „jucarie” ce a devenit privata, si din care s-au scos profituri de milioane de euro in fiecare an de existenta al UNTOLD.

Am fost ironizat pentru cele scrise, am fost aratat cu degetul si acuzat ca sunt hater, ca nu vad binele Clujului, bine care, in viziunea zecilor de mii de participanti orbiti de laserele festivalului, e reprezentat de UNTOLD, chiar daca UNTOLD a fost finantat ILEGAL, calcandu-se pe LEGE cu TIR-ul.

Astazi, la doi ani dupa anchetele mele, timp in care s-a mai intamplat una gogonata, niste judecatori plictisiti din Justitia clujeana au considerat ca actiunea mea in instanta, prin care acuzam alocarea ilegala de fonduri, nu se sustine, vine o palma usturatoare pentru Emil Boc si ciracii lui, si o mica alinare pentru constiinta mea de jurnalist: Camera de Conturi a Romaniei sustine in raportul sau de control ca finantarea UNTOLD prin intermediul Federatiei SHARE a fost ILEGALA, si ca bugetul orasului a fost pagubit cu peste 1,3 milioane de euro.

Sa le fie rusine judecatorilor care au instrumentat plangerea mea impotriva UNTOLD, bine sustinuta de avocatul Ciprian Paun. Sa le fie rusine procurorilor care au inchis ochii pana acum. Doamna Marincean de la DNA Cluj vede tot ce trebuie sa vada cand e vorba de agariciul de la Baia Mare, Catalin Chereches, dar cand e vorba de Emil Boc intoarce privirea, fiindca, nu-i asa Boc a fost coleg la faculta cu Kovesi si, in plus, a dat DNA Cluj un sediu mumos, asa ca e baiat bun. 

Fara sa fiu procuror sau sa am pretentii, eu am scris ASTA acum un an si jumatate. Si am constiinta impacata.

(Liviu Alexa)

 

Stimati procurori de la DNA Cluj, si la vederea acestui RAPORT OFICIAL veti mai inchide ochii? Dragi judecatori, crapa-v-ar obrazul de jena! Luati cu pita, doamnelor si domnilor judecatori si procurori, luati si cititi:

Fain, misto de ilegal, pe barosaneala

 

Au fost acordate nelegal finanțări nerambursabile unor asociații și fundații, în condițiile în care acestea au desfășurat și realizat activități care au generat profit, fiind cauzat un prejudiciu bugetului Municipiului Cluj-Napoca, în sumă de 6.027.585 lei.

În anul 2015 au fost întocmite Contracte de finanțare nerambursabilă de la bugetul local, în care a fost invocată ca bază legală de acordare Hotărârea de Consiliu Local (HCL) Cluj-Napoca nr. 603/2013, prin care se aprobă Regulamentul privind regimul fmantărilor nerambursabilc de la bugetul local, alocate pentru activitati nonprofit de interes general, conform Legii nr. 350/2005.

Regulamentul privind regimul finantarilor nerambursabile de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, acordate în baza Legii nr. 350/2005, privind finanțările nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, definește la art. 2 activitatea generatoare de profit ca: ”activitate care produce un profit în mod direct pentru o persoană fizică sau juridică”, precum și finanțarea nerambursabilă ca fiind: ”alocație financiară directă din fonduri publice, în vederea desfașurării de către persoane fizice sau persoane juridice fără scop patrimonial a unor activități nonprofit care să contribuie la realizarea unor acțiuni sau programe de interes public la nivelul municipiului Cluj-Napoca”.

La art. 5 din REGULAMENT se precizează: ”Finanțările nerambursabile acordate se vor utiliza numai pentru programele și proiectele de interes public inițiate și organizate de către aceștia, în completarea veniturilor proprii și a celor primite sub formă de donații și sponsorizări”, iar la art.7 se reiterează condiția de bază: ”Finanțările nerambursabile nu se acordă pentru activități generatoare de profit”.

Prevederile de mai sus se regăsesc în Legea nr. 350 din 2 decembrie 2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, la art. 2 lit a) și f), respectiv la art. 3 alin. 4. La art. 3 alin 2 din lege se precizează faptul că:”Prevederile prezentei legi se aplică pentru atribuirea oricărui contract de finanţare nerambursabilă din fondurile publice.”

Potrivit art. 9 la procedura pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă are dreptul de a participa, în condiţiile prezentei legi: ”Orice persoană fizică sau persoană juridică fără scop patrimonial care desfăşoară activităţi nonprofit menite să sprijine realizarea unor obiective de interes public general, regional sau local.”

În fapt, în anul 2015 au fost acordate finanțări nerambursabile unor asociații și fundații pentru activități care au generat profit, fiind cauzată o pagubă efectivă bugetului local în sumă de 5.650.165 lei, la care au fost calculate dobânzi penalizatoare în sumă de 377.420 lei, astfel:

[*]    La Federația SHARE Cluj-Napoca, în sumă de 3.402.016 lei, pentru proiectele ”Rezervarea artiștilor internaționali pentru programul 2015” respectiv ”Tineret@Cluj-Napoca 2015”.

Urmare HCL nr. 479/03.12.2014, în baza căreia a fost întocmit Contractul nr. 443167/424/08.12.2014 și  HCL nr. 108/09.03.2015, în baza căreia a fost întocmit Contractul nr. 107648/424/18.03.2015, a fost acordată nelegal suma de 3.402.016 lei Federației SHARE Cluj-Napoca, în vederea realizării Proiectelor ”Rezervarea artiștilor internaționali  pentru programul 2015” respectiv ”Tineret@Cluj-Napoca 2015”, în  care ponderea o reprezintă organizarea de festivaluri și concerte, precum FESTIVALUL UNTOLD, activități care au generat profit (încasări din bilete vândute, comerț stradal la festivalul UNTOLD reprezentând 20% din încasările tuturor comercianților, inclusiv TVA), activități publicitare.

Prin Bugetele de venituri și cheltuieli ale proiectelor, se prezintă nejustificat de fiecare dată că veniturile realizate în cadrul acestora sunt egale cu cheltuielile, adică nu generează profit, la venituri fiind înscrisă doar partea de finanțare nerambursabilă de 90%, respectiv 89,19%, și contribuția proprie a beneficiarului de 10%, respectiv 10,81%, deși din execuția proiectului se realizează venituri generatoare de profit, din vânzarea de bilete, prestații de publicitate și activități comerciale  (în cazul de față 20% din toate încasările de produse de pe aria de desfășurare a festivalului, pusă la dispoziție gratis de către Primăria municipiului Cluj-Napoca), din donații, sponsorizări și alte finanțări. În bugetetele de venituri și cheltuieli la rândurile privind veniturile proiectelor din donații, sponsorizări sau alte surse este trecut 0 (zero). Urmare, atât bugetele de venituri și cheltuieli cât și rapoartele financiare intermediare și finale nu reflectă realitate privind activitatea proiectelor, atât cea propusă cât și cea realizată, precum și rezultatele obținute.

 

Fiscul Statului il face arsice pe Boc

 

Precizăm că pentru același proiect Federația SHARE Cluj-Napoca a beneficiat de finanțare nerambursabilă și de la Consiliul Județean Cluj, prin HCJ nr. 82/2015, în sumă de 70.000 lei.

Din Rapoartele finale întocmite de beneficiar, se constată că din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, din finanțarea nerambursabilă acordată ”în completarea veniturilor proprii și a celor primite sub formă de donații și sponsorizări”, au fost acoperite cheltuielile Federației SHARE Cluj-Napoca (inclusiv festivalul UNTOLD) în procent de 87,33%, respectiv 3.402.016 lei, iar contribuția proprie a beneficiarului este de 493.209 lei, reprezentând 12,67%, fiind omisă finanțarea primită de la bugetul județului Cluj, de 70.000 lei, precum și veniturile realizate din vânzarea biletelor, în sumă de 9.284.331 lei, veniturile din activitățile comerciale și publicitare, sponsorizările și donațiile.

Anunțul Federației SHARE Cluj-Napoca, privind vânzarea de bilete și acces camping, la UNTOLD FESTIVAL 2015 Cluj-Napoca, a fost următorul:

Bilete de o zi UNTOLD FESTIVAL 2015

Bilet de o zi – 129 de lei + taxe = 138,03 de lei
Bilet VIP de o zi – 229 de lei + taxe = 245,03 de lei

Abonamente pe 4 zile UNTOLD FESTIVAL 2015  

Abonament standard – 289 de lei + taxe = 309,23 de lei
Abonament standard + Camping 4 zile – 338 de lei + taxe = 361,66 de lei
Abonament VIP – 449 de lei +taxe = 480,43 de lei

Camping la UNTOLD Festival 2015  

Acces camping pentru 1 persoană/4 zile – 49 lei + taxe = 52,43 de lei
Acces caravan/rulotă pentru 1 persoana/4 zile – 49 de lei + taxe = 52,43 de lei
Acces complet – 299,60 de lei.

Potrivit declarației depuse la UATM Cluj-Napoca privind impozitul pe spectacole, au fost realizate venituri din vânzarea de bilete în sumă de 9.284.331 lei, pentru care a fost declarat un impozit pe spectacole în sumă de 427.079 lei. Din impozitul datorat bugetului local a fost achitată în anul 2015 doar suma de 45.176 lei, Federația SHARE Cluj-Napoca având obligații către bugetul local la 31.12.2015 în sumă de 414.262 lei (381.903 lei impozit pe spectacole și 32.358 lei majorări de întârziere aferente), achitate doar în 2016.

Astfel, doar din vânzări de bilete (conform declarației proprii) au fost realizate venituri declarate de organizatori în sumă de 9.284.331 lei, de 2,38 ori mai mult decât valoarea declarată a proiectului de 3.895.225 lei, reieșind doar de aici un profit generat de acest proiect în sumă de 5.389.106 lei.

Potrivit datelor din declarația privind impozitul pe spectacole, prețul biletelor declarat pentru impozitare este mai mic decât cel înscris pe afișe și în anunțurile efectuate, astfel: 278 bilete cu 27,52 lei, 3.727 bilete cu 44,95 lei, 121 bilete cu 45,87 lei, 3.348 bilete cu 91,74 lei, 2.948 bilete cu 118,35 lei, 5.317 bilete cu 137,61 lei, etc., față de prețul cel mai mic al unui bilet pe o zi, prezentat în materialele publicitare, de 139,32 lei. Diferența de preț este de cel puțin 624.312 lei, la care revine un impozit pe spectacole de 31.215 lei (624.312 lei x 5%).

Sponsori în realizarea proiectului, pentru care au fost efectuate servicii de publicitate și care au susținut festivalul prin sponsorizări și donații, au fost: SC Ursus SA Cluj-Napoca – Partener Principal, Banca Transilvania – Partener Oficial, Absolut SRL – Powered by, Coca – Cola – Brought to you by, Țiriac Auto, Durex, Nescafe, McDonald’s, Naturlich, KFC, Google, Digi Mobil, HTC, EuroGsm, Cinema City, Iulius Mall & Palas, Fratelli Group, PMA Invest, Daisler Print House, HaHaHa Production, Wens Travel, Radio ZU, ZU TV, Antena 1, Antena Stars, Mediatrust, etc., de la care au fost încasate sume importante care nu au fost evidențiate în bugetul și rapoartele întocmite.

Potrivit prevederilor pct. XII din Regulamentul de desfășurare al festivalului UNTOLD, organizatorii au desfășurat activități comerciale, generatoare de profit, instaurînd în spațiile puse gratuit la dispoziție de către Municipiul Cluj, reguli proprii, astfel:

Spațiile de desfășurare  a Festivalului UNTOLD, în perioada 30 iulie – 02 August 2015, sunt precizate la pct. I.4 din Regulament: ”Cluj Arena, Sala Polivalentă, Parcul Central „Simion Bărnutiu”, Piata Unirii, Strandul Sun, precum și extensiile aferente: Campingul – Livada Palocsay, Campus Observator,  Campus Hasdeu, Parcări.”

Estimând în baza datelor din Raportul întocmit de organizatori, au fost realizate venituri din activitățile comerciale în sumă de cel puțin 2.400.000 lei (240.000 festivalieri x 50 lei suma minimă card x 20%).

Având în vedere că, potrivit art. 5 din Regulament, finanțările nerambursabile acordate sunt în completarea veniturilor proprii și a celor primite sub formă de donații și sponsorizări (nefiind legală acordarea de finanțări pentru activități generatoare de profit), finanțarea nerambursabilă acordată nu se justifică.

Din Balanța de verificare întocmită la data de 31.12.2015, anexată la Raportul final depus la Consiliul Județean reiese că la data acordării finanțării nerambursabile, Federația Share Cluj-Napoca a avut un profit nerepartizat de 2.350.991 lei, iar la data de 31.12.2015 un profit de 873.370 lei, clienți neîncasați în sumă de 1.048.162 lei, disponibilități în conturi la bănci în sumă de 3.816.542 lei și disponibilități în casă în sumă de 2.704.534 lei, fiind declarată plătitoare de TVA, rezultând fără echivoc că desfășoară activități generatoare de profit.

Întrucât finanțările nerambursabile nu pot fi acordate și utilizate pentru activități generatoare de profit, este nelegală finanțarea acordată Federației SHARE Cluj-Napoca pentru organizarea Festivalului UNTOLD și a altor activități generatoare de profit.

Pentru aceste considerente suma acordată Federației SHARE Cluj-Napoca, de 3.402.016 lei, reprezintă o pagubă efectivă cauzată bugetului local, aferent căreia au fost calculate dobânzi penalizatoare, conform prevederilor legale, în sumă de 296.815 lei, pe perioada de la data acordării și până la data de 15.04.2016.

Prejudiciul cauzat doar bugetului municipiului Cluj-Napoca, ca urmare a acestor activități nelegale a fost în sumă de 3.698.831 lei, reprezentând finanțarea nerambursabilă acordată și decontată Federației SHARE Cluj-Napoca, precum și dobânzile aferente.

Potrivit prevederilor legale finanțatorul are obligația de a proceda la verificarea documentației depusă de beneficiar, de înscrierea în buget și în rapoartele întocmite  a tuturor surselor de finanțare, atât la momentul încheierii contractului cât mai ales pe perioada derulării acestuia, iar o abordare contrară lipsește de substanță criteriul imperativ prevăzut de către actul normativ.

În acest sens s-a constatat că finanțatorul nu a efectuat nici o verificare cu privire la evidențierea veniturilor, nici la momentul încheierii contractului și nici pe parcursul executării acestuia.

Pe parcursul implementării proiectelor, beneficiarul fondurilor a depus documente inexacte, întocmite de către președintele organizației Pop Vlad și responsabilul financiar al organizației Buta Ioan Bogdan, având ca rezultat obținerea pe nedrept, nelegal, de finanțări nerambursabile.

Documentele prezentate au vizat îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, în cadrul procedurilor de selecție de oferte pentru atribuirea contractelor de finanțări nerambursabile și prezentarea unei activități generatoare de profit ca o activitate nonprofit, acțiuni care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a fondurilor respective. 

Elementul material al abaterii nu constă numai într-o acţiune comisivă, ci într-o inacţiune, respectiv omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri nerambursabile, întrucât fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri. În cazul acestei fapte are loc o inducere în eroare a autorităţii competente, de această dată prin informări deficitare, realizate prin ascunderea unei stări de fapt ori de drept, care dacă ar fi fost cunoscută ar fi condus în mod automat la neeligibilitatea acestui proiect şi la neacordarea de fonduri. Ceea ce este esenţial însă, este că această omisiune a fost intenţionată, respectiv făptuitorul a avut reprezentarea exactă a consecinţelor omisiunii de a furniza datele cerute potrivit legii.

Sunt date cerute potrivit legii acele informaţii privitoare la situaţia juridică, economică, financiară, personală a solicitantului care decurg din toate actele normative indiferent de natura juridică a acestora, ce stabilesc condiţiile de eligibilitate pentru a avea acces la fondurile nerambursabile. În cazul documentelor incomplete s-a apreciat că acestea sunt înscrisurile care nu cuprind toate datele necesare pentru o corectă interpretare a realităţii la care se referă, date care dacă ar fi fost cuprinse în act ar fi produs alte efecte juridice decât cele pe care actul inform le prezintă. În schimb, omisiunea de prezentare a tuturor datelor cerute potrivit legii este incidentă deoarece nu sunt oferite toate informaţiile, care dacă ar fi fost cunoscute ar fi condus la imposibilitatea obţinerii finanţării. În cazul documentelor prezentate avem de a face cu o triere a acestora, în sensul că au fost depuse doar acele documente care convin şi care au asigurat obţinerea finanţării.

 

Federația SHARE Cluj-Napoca a încălcat principiile privind achizițiile publice

 

Camera de Conturi a Romaniei e ferma:

„Precizăm mai jos și alte abateri cu privire la acordarea și decontarea acestei finanțări nerambursabile, pentru activități care nu se încadrează la cele eligibile.

Pentru organizarea acestui festival, finanțarea nerambursabilă a fost împărțită pe două proiecte, primul având ca perioadă de derulare conform art. 4 din contract, 10 zile, respectiv 05.12.2014-15.12.2014, purtând denumirea ”Rezervarea artiștilor internaționali principali pentru programul 2015”, iar finanțarea acordată de la bugetul local a fost de 1.800.000 lei, 90% din valoarea totală estimată de 2.000.000 lei.

La acordarea acestei sume pentru rezervarea artiștilor nu au fost avute în vedere principiile care stau la baza atribuirii contractelor de finanţare nerambursabilă, prevăzute atât în Legea nr. 350/2005, art. 4 cât și în Regulament, și anume:

  ”a) libera concurenţă, respectiv asigurarea condiţiilor pentru ca persoana fizică sau juridică ce desfăşoară activităţi nonprofit să aibă dreptul de a deveni, în condiţiile legii, beneficiar;

   b) eficacitatea utilizării fondurilor publice, respectiv folosirea sistemului concurenţial şi a criteriilor care să facă posibilă evaluarea propunerilor şi a specificaţiilor tehnice şi financiare pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă;

   c) transparenţa, respectiv punerea la dispoziţie tuturor celor interesaţi a informaţiilor referitoare la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă;

   d) tratamentul egal, respectiv aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor de selecţie şi a criteriilor pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă, astfel încât orice persoană fizică sau juridică ce desfăşoară activităţi nonprofit să aibă şanse egale de a i se atribui contractul respectiv;

   e) excluderea cumulului, în sensul că aceeaşi activitate urmărind realizarea unui interes general, regional sau local nu poate beneficia de atribuirea mai multor contracte de finanţare nerambursabilă de la aceeaşi autoritate finanţatoare;

   f) neretroactivitatea, respectiv excluderea posibilităţii destinării fondurilor nerambursabile unei activităţi a cărei executare a fost deja începută sau finalizată la data încheierii contractului de finanţare.”

De asemenea la art. 9  lit. h) din Regulament este prevăzut ca principiu:

 ”Anualitatea, în sensul derulării întregii proceduri de finantare in cadrul anului calendaristic în care s-a acordat finantarea nerambursabila din bugetul local”, ori rezervarea artiștilor, a reprezentat o plată externă în anul 2014, pentru o activitate desfășurată în Cluj-Napoca în anul următor, 2015.

La art. 5 din contract se precizează: ”Obligațiile beneficiarului sunt: …j) să aplice procedura de achiziție prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2006, aprobată prin Legea nr. 337/2006, cu modificările și completările ulterioare, atunci cînd, pentru îndeplinirea obligațiilor contractuale, achiziționează din fonduri publice nerambursabile produse, lucrări sau servicii,” obligație reiterată și la art. 9 alin 5.

Dar, deși Federația SHARE Cluj-Napoca nu a respectat această obligație, fiind încălcate principiile privind achizițiile publice prevăzute la art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2006, autoritatea finanțatoare a virat suma de 1.800.000 lei, cu OP nr.  3556/15.12.2014, fără să existe documente justificative legal întocmite, contrar prevederilor art. 7 din contract.

În justificarea plății este prezentat Contractul nr. DG141110-07/11.12.2014, încheiat cu European Event Service din localitatea Troisdorf, Germania (la doar trei zile de la semnarea contractului de finanțare), în care serviciile achiziționate sunt în sumă de 904.000 EURO, din care suma de 452.000 EURO (50%) se achită până la 15.12.2014, iar suma de 452.000 lei cu 45 zile înainte de spectacol, care va dura între 90-120 minute, etc., precum și factura externă nr. 051.214/11.12.2014 emisă de European Event Service Troisdorf Germania și un OP nevizat de bancă din 15.11.2015, pentru European Event Service, dar nu în Germania ci în Danemarca.

În cazul de față achiziția nu a fost desfășurată cu respectarea principiilor precizate la art. 2 din OG nr. 34/2006, precum: tratamentul egal; transparenţa; proporţionalitatea și eficienţa utilizării fondurilor, întrucât în aceeași zi în care a fost înregistrat și semnat (șeful serviciului juridic semnând doar în 11.12.2014) Contractul de finanțare nerambursabilă de la bugetul local, pentru suma de 1.800.000 lei, organizatorul Vlad Pop primește pe email-ul personal, trei oferte cu diferențe de câte 16.000 EURO, pentru rezervarea artiștilor, în sumă de 904.000 EURO, 920.000 EURO și 936.000 EURO. Precizăm că potrivit prevederilor din OG nr. 34/2006, înainte de a primi ofertele, trebuiau parcurse etapele întocmirii caietului de sarcini, care trebuie să conţină, în mod obligatoriu, specificaţii tehnice, iar apoi să aibă loc achiziția serviciilor.

Cu privire la cheltuielile acceptate la plată, s-a constatat că sunt unele care nu au la bază documente justificative legal întocmite, precum cele cu masa, fără lista persoanelor care au beneficiat de aceste servicii, semnătura și datele lor de identificare (nerespectând prevederile din anexa nr. 9 din Regulament).

Deși Festivalul Untold a fost finanțat de la bugetul local prin Federația SHARE Cluj-Napoca, marca UNTOLD nu a fost înregistrată de către aceasta, ci de o societate comercială nou înființată a celor din conducerea Federației SHARE Cluj-Napoca. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *