In vizor

Arhitectul sef al judetului: In Floresti se construieste fara avize de oportunitate, iar certificatele de urbanism sunt "copy paste"

Consiliul Judetean Cluj a efectuat mai multe verificari in ultimele doua luni la primaria comunei Floresti, solicitand documentatile pentru Planurile Urbanistice Zonale si de Detaliu a constructiilor pe ultimele 6 luni. Potrivit reprezetantilor CJ Cluj, cele mai multe PUZ-uri si PUD-uri nu au toate avizele necesare, motiv pentru care s-a solicitat anularea hotararilor consiliului local de autorizare a imobilelor in cauza. 

In urma controlului realizat de catre reprezentantii Consiliului Judetean Cluj la primaria comunei Floresti privind eliberarea in ultimele 6 luni a autorizatiilor de construire s-au depistat mai multe neregului. Principalele abateri sesizate urmeaza sa fie sanctionate prin amenzi care vor fi aplicate de catre Inspectoratul de Stat in Constructii la recomandarea CJ Cluj sau chiar anularea hotararilor de consiliu local in urma carora s-au obtinut autorizatiile de construire de catre prefect.

Documentatia pentru un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) trebuie sa contina cinci planse astfel: incadrarea in teritoriu, situatia existenta si disfunctionalitati, capitolul de reglementari urbanistice – zonificare, reglementarile – echipare edilitara si obiectivele de utilitate publica. In urma verificarii de catre reprezentantii CJ a actelor care au stat la baza eliberarii autorizatiilor emise de catre serviciul urbanism al comunei Floresti, s-a constatat ca majoritatea documentatiilor au o singura plansa din cele 5 necesare. 

“Documentatiile acestea, PUD, PUZ, ca sa le poti semna, ai nevoie o stampila de la Registrul Urbanistilor din Romania. O stampila de culoare verde care iti da drepturi la PUZ-uri, e un fel de stampila litera, marcata cu litera D. La PUD-uri e nevoie de un alt tip de stampila marcata cu litera E. Din ce am analizat pana in prezent, documentatiile pentru autorizarea constructiilor din Floresti, o buna parte din documentatii, nu aveau aceste stampile aplicate. Fara aceste stampile aplicate pe documentatie, teoretic nu poti sa proiectezi asa ceva, pentru ca esti limitat. Chiar daca esti arhitect de profesie nu poti sa proiectezi PUZ-uri si PUD-uri decat daca ai aceasta stampila de RUR. Au fost cazuri in care o dcoumentatie pentru construire avea doar o plansa si inca parti scrise, un fel de referat”,  a afirmat Claudiu Salanta, arhitectul sef al judetului.

Printre cazurile intalnite in actele puse la dispozitie de catre reprezentantii primariei Floresti, intr-o documentatie pentru autorizarea unui bloc P+3 s-a constatat ca nu a fost respectat nivelul de intaltime aprobat. Constructorul a ridicat inca doua nivele peste parter si a mai facut inca un etaj peste 3, ajungand astfel in total la 5 nivele. 

“S-a dat o hotarare de CL prin care se reglementeaza prin renumerotarea etajelor si se reaproba PUZ-ul ca sa respecte autorizatia de construire emisa. Conform Legii 350, care prevede ca este interzisa supunerea spre aprobare a unor documentatii de urbanism care presupun intrarea in legalitate, acea cladire din start trebuia demolata”, a declarat arhitectul sef al judetului.

Florestiul este ultima comuna din zona metropolitana verificata de catre specialistii CJ Cluj. Potrivit acestora restul comunelor limitrofe municipiului Cluj-Napoca s-au incadrat in criteriile privind avizele de oportunitate. 

“In criteriile impuse de CJ s-au incadrat Baciu, Chinteni si Apahida si Feleacu. Avizele de oportunitate le obtin de la noi, de la CJ. In comuna Baciu s-a cerut ca 70% din spatiile de parcare sa fie in subsol, sa existe minim un loc de joaca amenajat, strazile sa aiba latimea necesara. Raportul nu este inca finalizat, insa din documentele  analizate pana in prezent, la Floresti nu exista avize de oportunite in conditiile in care legea o impune”, au afirmat reprezentantii CJ.

Verificarile Consiliului Judetean la biroul de urbanism de la Floresti au scos la iveala faptul ca certificatele de urbanism eliberate sunt toate la fel, reprezentantii biroului de urbanism din Floresti si-au facut un prost obicei in a schimba doar titlurile, fara a tine seama de zona in care urmeaza sa se construiasca. 

“In urma cu un an de zile, in urma unei sesizari, am mers si le-am spus ce au de facut. Nu au respectat nimic. Am decis sa mergem pe un control pe ultimele 6 luni ale anului petru a nu fi un impact social foarte mare. Daca s-ar face o analiza pe ultimii cinci ani de zile ar fi scandal, ar insemna sa radiem tot, ceea ce nu e posibil”,  a afirmat Salanta.

Primarul Horia Sulea nu a dorit sa se pronunte inainte de a vedea raportul controlului.  

“Nu ma pot pronunta asupra controlului efectuat de catre reprezentantii CJ pentru ca nu am primit nicio instiintare de la dansii.  Astept raportul pe care l-au intocmit si abia atunci voi putea sa ma pronunt, dar cel mai probabil il vom contesta”, a declarat Horia Sulea.

Reprezentantii CJ Cluj spun ca desi au fost constatate multe neregului privind modalitatea de construire in Floresti, nu vor putea sa aplice amenzi. Singurii in masura sa ia atitudine sunt cei de la Inspectoratul de Stat in Constructii si prefectul Gheorghe Vuscan, care poate cere anularea hotararilor de CL in urma carora s-au obtinut autorizatiile de construire.

“Ne sunt destul de limitate competetele. Daca pana in 2013 puteam sa amendam primariile, acum nu prea poti. Va trebui sa trimitem raportul controlului Inspectoratului de Stat in Constructii, care, cel mai probabil, va da amenzi si  prefectului, care ar urma sa anuleze hotararile respective. Noi facem recomandari, iar daca nu se supun recomandarilor noastre, mergem in fiecare luna, ca sa nu mai fie niciun fel de comentariu. Vizitele noastre din ultima perioada au avut un impact pozitiv pentru ca nu a mai fost aprobata nicio hotarare de PUZ-uri si PUD-uri in sedintele de CL. Stim ca in componenta CL Floresti sunt patru consilieri locali care construiesc direct sau prin interpusi ”, au afirmat reprezentantii CJ.

Reprezentantii Universitatii Tehnice, coordonati de catre Radu Spanu, fostul arhitect sef al judetului, realizeaza Planul Urbanistic General al comunei Floresti, insa nu au reusit sa pozitioneze decat 30% din PUZ-urile si PUD-urile aprobate. Motivul este unul cat se poate de banal si anume ca nu este un plan de incadrare a PUZ-urilor si PUD-urilor, iar  cei care au pus prea multe intrebari incomode au fost scosi din echipa de proiectare.

In anul 2012 la licitatia pentru realizarea PUG-ului comunei Floresti unul dintre criteriile de selectie a firmelor a fost numarul documentatiilor de urbanism si populatia deservita. Castigatorul a fost desemnat o firma clasata abia pe locul 7. Ce a parut ciudat la momentul adjudecarii licitatiei a fost ca pe primul loc s-a situat o firma de la Dej care facuse trei PUZ-uri si se zvonea ca ar fi fost firma lui Alexandru Ladariu, angajat al biroului de urbanism al comunei Floresti. Pretul oferit la vremea respectiva a fost de 9% din pretul estimat.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *