Sex

Inhibitiile in viata sexuala

Deschiderea mult mai mare a oamenilor in privinta sexualitatii le-a permis tinerilor din ziua de azi sa fie mai putin inhibati decat parintii lor. Altadata, nu era de conceput ca un tanar (si cu atat mai putin o tanara) sa aiba probleme sexuale. Astazi, acest lucru e recunoscut de toata lumea.

 

Evident, asta nu-i o regula generala, pentru ca mai exista inca tati autoritari si mame pline de false pudori care prefera sa-si tina copii in ignoranta in ceea ce priveste lucrurile esentiale din viata. O astfel de atitudine are drept consecinta aceea de a le asigura tinerilor un viitor nesanatos si plin de probleme, atat pe plan sexual, cat si psihologic.

 

Inhibitiile pot fi de diverse feluri. In practica, din momentul in care se naste, copilul e supus unui fel de spalare a creierului, care se traduce printr-o serie de interdictii: “Nu face asta!”, “Nu-ti baga degetul in gura!”, “Nu mai plange!”, “Nu te mai atinge jos!” etc. Apoi in perioada in care copilul incepe sa gandeasca si sa puna mii si mii de intrebari, de foarte multe ori i se raspunde: “Nu, de-aia”. Toate aceste interdictii ajung sa le creeze micutilor o stare de teama si de angoasa.
In momentul in care incepe sa se manifeste primele curiozitati de ordin sexual si (daca are curajul) sa intrebe diferite lucruri legate de acest subiect, copilul isi da repede seama ca subiectul acesta e dezaprobat de parinti, asa ca ajunge sa-si formuleze intrebarile intr-un mod ipocrit sau excesiv de rautacios.

 

Se observa, de asemenea, o categorie de inhibitii ce pot fi incluse in denumirea generica de “pudori” in mod intim legata de dezvoltarea psihica a adolescentilor si care au o influenta negativa asupra echilibrului acestora, deoarece pot da nastere la timiditate, la nehotarare, iar apoi, o data deveniti adulti, le pot provoca o tendinta de evitare a relatiilor sexuale, pe care insa le doresc foarte tare. Atunci cand pudoarea se mentine in limitele corecte din punct de vedere social, practic si moral nu-i nici o problema, dar daca se transforma intr-un sentiment de culpabilitate si intr-un sistem de aparare ea devine o obsesie ascunsa.

 

La aceste inhibitii, trebuie neaparat sa le mai adaugam si pe cele de origine religioasa. Dincolo de credinta in sine, e evident ca orice religie incearca sa patrunda in intimitatea indivizilor si sa le impuna anumite norme de conduita, adica obligatii si interdictii. Viata sexuala, care ar trebui sa fie lasata la alegerea fiecarui om, e astfel deformata de diferite tabuuri si prejudecati. Interpretata de persoane intolerante si intransigente, religia devine aspra si opresiva. In anumite perioade ale istoriei umanitatii, sexualitatea a fost chiar obiectul principal al cenzurii religioase si morale.

 

Rezultatul se cunoaste foarte bine: dragostea redevine un instinct sexual primitiv si nu mai are nimic din sentimentul care ar trebui sa fie. Astfel, casatoria ajunge sa uneasca pe viata doua fiinite care au fost puternic atrase una de alta, dar adesea intr-un mod trecator. Din raporturile maritale care il favorizeaza pe nedrept pe barbat apare autoritarismul acestuia, manifestat in dauna sotiei si copilului. Sexul, care ar trebui sa depinda doar de vointa celor implicati, ajunge sa fie supus aprobarilor sau interdictiilor altora: preoti, parinti sau prieteni.

 

Oamenii comit incredibil de multe erori pentru ca refuza sa-si recunoasca inhibitiile. Din cauza ca nu indraznesc sa-si marturiseasca partenerului sau partenerei adevarul, multi se trezesc cu verigheta pe deget si legati de o persoana pe care, de fapt, nici n-o iubesc, nici n-o apreciaza cu adevarat. Cu toate acestea, in fata lui Dumnezeu si a oamenilor, cu persoana respectiva isi vor imparti toata viata. De aceea, inainte de a se uni prin mariaj, barbatii si femeile ar trebui sa se intrebe daca, facand asta, asculta de propria vointa sau de a celorlalti. Ar fi cazul, de asemenea, sa-si analizeze inhibitiile si sa le inlature inainte de a fi prea tarziu, caci inhibitiile de dinainte de casatorie se transforma in frustrari sexuale si lipsa de incredere in sine. Iata de ce persoanele frustrate din punct de vedere sexual sunt cele mai expuze unor dezamagiri, nu numai in munca, dar si in relatiile sociale. Existenta lor devine astfel din ce in ce mai inflentata de complicatiile care le caracterizeaza relatiile sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *