Doi clujeni necajiti si cele doua fetite ale lor s-au pomenit in toamna aceasta cu tavanul spart. Nu e prima spartura in acoperisul casutei lor mici si fragile, insa nu au posibilitati materiale ca sa isi rezolve problema. Au cerut ajutor de la primarie, insa, pe langa un refuz categoric, urbanistii le-au facut o propunere mieroasa: sa isi doneze proprietatea catre municipalitate si toate necazurile se vor rezolva. Francisc Zelenka, proprietarul, a refuzat, insa a ramas cu tavanul spart si fara vreo sansa sa primeasca vreun ajutor.
Familia locuieste in casuta de pe strada Dropiei din 2008, insa constructia are „cel putin 100 de ani”, dupa cum spune omul. E o casa de pamant, fragila. Prabusirea tavanului s-a petrecut intr-o dimineata.
„Era o gaura initial acolo si am urcat in pod sa vad ce e cu ea. Imediat s-a prabusit partea aceea, era sa cad si eu cu ea. Gabriela si fetitele erau in camera, s-au speriat groaznic. Noroc ca mutasem paturile cu putina vreme de acolo, inainte erau chiar sub zona care acum e sparta. Curgea apa inainte de asta”, povesteste Francisc Zelenka, capul familiei.
Omul a facut si o cerere la primarie, solicitand sprijin pentru reparatii.
„Mi-au raspuns ca nu au bani sa ajute in domeniul privat. Cei de la urbanism m-au luat deoparte si mi-au propus sa-mi donez proprietatea primariei, ca apoi se vor ocupa ei de tot. Am refuzat. Nu am vrut sa fiu obraznic sa le spun ca apoi eu raman chirias si ma pot da afara oricand, dar nu am fost de acord”, adauga omul.
Suprafata locuintei este de aproximativ 40 de metri patrati. Are doua camere si spatii folosite ca baie si bucatarie. Francisc Zelenka este de profesie zugrav, insa lucreaza mai mult cu ziua, in domeniul distribuirii de pliante in posta.
„Nu ma pot angaja cu acte in regula din cauza actelor. Tatal meu a murit si nu am bani sa fac succesiunea. Mi-am pierdut buletinul si nu pot sa imi faca ltul din cauza asta, asa ca nu ma angajeaza nimeni. La fel pateste si partenera mea, Gabriela. Si-a gasit slujba buna la o firma de cablaje, dar nu poate merge fara buletin in regula. Sunt intre ciocan si nicovala”, s-a plans omul.
Singurul venit stabil al familiei este constituit din alocatiile fetitelor si, acum, parintii spera ca Maria, cea mare, sa primeasca bursa scolara. Copila are ochi negri ca mura, vorbeste corect romaneste si este in clasa a doua la Scoala Generala „Emil Isac”.
„Cand o sa fiu mare vreau sa ma fac bucatareasa. Asta mi-ar placea mie, sa fac de mancare”, marturiseste fetita.
Narcisa, mezina familiei are trei anisori. Mama ei, Gabriela, o duce zilnic la gradinita din Manastur, pe strada Borsa, desi aceasta se afla, practic, in coltul opus al orasului.
„Mami si tati vine dupa mine, la gradi, in fiecare zi”, spune ea, zambind.
„Ne ducem cu tramvaiul, ne trezim la 6 ca sa ajungem la gradinita la 7.45”, spune mama ei, o femeie de 27 de ani care spune ca ar lucra orice, numai sa i se ofere un loc de munca stabil.
„Nu vreau sa mint: este cand castig 1.000 – 1.200 de lei pe luna, dar este si cand castig 200 de lei. Daca ma suna cineva sa ma cheme sa imi dea mai mult de lucru lipind anunturi si impartind pliante in cutii castig binisor, cand nu, e greu. Cand am de zugravit, avem de toate. Daca gasesc de lucru, din asta platesc curentul, apa si cheltuieli curente. Gazul ne este taiat de mult, nici nu am sperante sa ni-l deschida iar”, dezvaluie omul.
Drept urmare, casuta este incalzita pe timpul iernii cu un radiator si, cand sunt lemne, cu focul din soba.
Bietul om isi asuma vina pentru situatia in care se afla familia lui.
„Nu am fost mereu asa. E si vina mea, pentru ca daca as fi stiut ca vine criza si ne afecteaza pe toti, puteam investi mai mult in casa dupa ce ne-am mutat aici. Dupa lucrarile din 2008-2011 era altfel daca gestionam mai bine banii, dar nu am stiut ca vine criza si apoi nu voi mai avea de lucru deloc. Nu pot sa ma victimizez pentru ca este si vina mea”, subliniaza Francisc Zelenka.
Povestea lor e dramatica. Familia clujeanului locuia de multa vreme in Zorilor, pe strada Turturicii, la nr. 10, intr-o casa solida, din caramida. Bunicul sau avea gospodarie acolo, ba chiar tinea pe vremuri si un cal.
„Se daduse o lege potrivit careia dupa folosirea unui teren cel putin de 30 de ani, nerevendicat de nimeni este al tau. O vecina, judecatoarea Puscasiu, ne-a bagat bete in roate si dupa cinci ani am pierdut procesul. Instanta a calculat ca eu am stat acolo doar de la 14 ani, de cand aveam buletin, desi eu acolo m-am nascut si am crescut. Am ramas in strada, iar niste crestini penticostali ne-au cumparat locuinta asta si asa am ajuns noi aici. Asta se intampla acum 7 ani. Ne-am bucurat mult, am pus casuta la punct cat am putut, insa, pe parcurs, lipsa banilor a accentuat starea de degradare in care se afla”, povesteste Zelenka.
Cea mai mare dorinta a sa este sa poata sa isi faca buletin, si el si Gabriela, si, apoi, sa isi gaseasca locuri de munca stabile.
„Nu mai vreau sa fiu nevoit sa bat din usa in usa. Eu as lucra oriunde ca muncitor, si la cablaje, stiu ca se angajeaza in Cluj in multe locuri”, explica clujeanul.
Pana atunci insa, familia Zelenka ar avea nevoie de minim 1.000 de lei ca sa carpeasca gaura din tavan si sa nu ii prinda inghetul cu casa sparta. Starea in care se afla acoperisul ar impune schimbarea completa a acestuia, de la grinzi si pana la tigle, insa asta ar implica mai multe mii de lei, bani. O alta spartura se afla deasupra baii locuintei. Suma ar acoperi doar materialele, pentru lucrari urmand sa fie ajutati gratuit de un prieten de meserie constructor.
Situatia lor disperata a atras atentia celor de la Organizatia Crestina „Something New”, la ale carei activitati participa si Maria, insa apelul pe care l-au lansat ei pe Facebook nu a avut ecou.
Cei care pot sa ii ajute cu bani pot dona in contul RO73BTRLRONCRT0203806401, deschis de Organizatia Crestina „Something New” la Banca Transilvania, cu mentiunea „pentru familia Zelenka”. De asemenea, cei care pot sa dea o mana de ajutor oferind lucruri, materiale de constructii, jucarii sau alimente pot sa ii contacteze pe cei din organizatia care ii ajuta la numarul 0741705921.