Sfecla face parte din familia Chenopodiaceae si este printre putinele plante care isi au originea in Europa. Candva, crestea spontan pe tarmurile Mediteranei si ale Atlanticului. Acum este cultivata pretutindeni pentru calitatile sale gustative si terapeutice. Exista trei soiuri de sfecla: furajera (pentru animale domestice), alba, din care se extrage zaharul si alcoolul si rosie. Sfecla alba, in general in Romania nu se foloseste la gatit.
Conform Ayurveda (medicina indiana), sfecla alba este fierbinte si uleioasa, avand efect de curatare a sangelui, si este usor digerabila, putand fi consumata in supe, coapta singura sau cu rosii ori pentru umpluturi de preparate indiene. Produce multa caldura, de aceea este bine sa fie consumata in anotimpul rece.
Frunzele de sfecla sunt bogate in vitamine, putand fi preparate pentru consum. Sfecla rosie se poate conserva ca muratura, cu putin otet, dar nu este asimilabila, precum cea cruda. Sfecla rosie se consuma cruda, fiarta in abur sau coapta, sub forma de salate, ciorbe; serveste si la colorarea dulciurilor. Se recomanda a se consuma cruda in salate sau sub forma de suc (vitalizant si depurativ) in combinatie cu morcovi, spanac sau castravete.
Sfecla rosie contine: zaharuri, proteine, hidrati de carbon, saruri minerale (K, Mg, ca, P, Fe, Cu, Zn, S etc.), acizi aminati, vitamine (A, B, CF, P, PP). este prin excelenta bazica, acizii aminici din ea influentand pozitiv sistemul nervos si activitatea cerebrala. Prin continutul bogat in fier stimuleaza hematopoeza, ajutand la formarea globulelor rosii ale sangelui, fiind cel mai puternic reconstituent al sangelui. Clorul va curata ficatul, rinichii, antrenand si actiunea limfei.
Are urmatoarele proprietati: aperitiv, nutritiv, energetic, racoritor, digerabil, mineralizant. Afectiuni in care se recomanda: anemie, leucemie, reumatism, guta, nevrite, hipernervozitate, tuberculoza, cancere, gripa, demineralizari, rahitism. Sfecla este contraindicata in diabet.
In general, pentru boli virale (gripa) se va bea 1 pahar mare de suc de sfecla, de 2 ori/zi. Sucul poate fi combinat cu cel de morcovi sau decoct (supa) de legume. Sucul de sfecla dizolva calciul anorganic provenit din zahar, fainoase si alimente preparate termic. Acest calciu, nefiind asimilabil, trece in fiere, formand pietre, in anus, formand hemoroizi, in terminatiile sangvine din abdomen (tumori), se opreste in rinichi (nisip) sau la incheieturi (reumatism). Datorita proportiei optime (50 % Na fata de 50 % Ca) din suc, calciul se mentine solubil. Sucul se va bea imediat sau in maximum 40 de minute de la preparare, deorece se oxideaza si se pierde multe din proprietatile lui.
Pentru anemie, este binevenita o cura zilnica cu 400 ml suc de sfecla combinat cu suc de morcovi, in proportie de 1 la 1,5. Este indicat sa se bea pe stomacul gol, fractionat, de cel putin doua ori pe zi (dimineata si la pranz).
In caz de leucemie, se tine o cura de 49 de zile, in care se consuma doar vegetale netrecute prin foc. In primele 3 zile ale curei, se consuma doar 250 ml de suc/zi, cate o inghititura, trecandu-l pe sub limba. Se consuma zilnic, pana la vindecare. Pentru a opri multiplicarea celulelor canceroase din sange se face un cocteil din 10 linguri de suc de sfecla, 20 linguri suc de morcovi si un pahar suc de mere, din care se beau 4 pahare/zi, timp de 60 de zile.
In tulburari menstruale si menopauza, se va bea de 2-3 ori/zi cate 1 pahar de suc. Pentru eliminarea pietrelor din rinichi si vezica biliara terapeutii recomanda sucul de sfecla combinat cu cel de morcov si castraveti. Pentru regenerarea ficatului, se beau zilnic 300 ml suc din morcov, telina si sfecla rosie.
Borsul de sfecla curata si fortifica organele interne, regenereaza sangele, previne bolile de ficat si fiere. Iata reteta: 1 kg sfecla, cate o legatura de marar, patrunjel si leustean, o capatana usturoi, o lingura de drojdie sau o mana de malai. Toate se pun in borcan, se toarna apa si se lasa la macerat (nu la soare). Cand s-a acrit, se strecoara si se reumple borcanul cu apa. A doua oara, borsul este mai slab. Din prima serie, se beau 2 pahare/zi, iar din a doua, 4 pahare/zi. In paralel, se bea bea de 2 ori/zi ceai de galbenele si semninte de silibum mare (un scai foarte raspandit). Poate vindeca hepatita tip C. Se cere prudenta la cei cu aciditate crescuta.
Frunzele de sfecla inabusite si facute terci, sub forma de cataplasme, sunt bune pentru hemoroizi, arsuri, abcese, furuncule, tumori.