Diete

Caisele – fortifiante si detoxifiante

Vara este si sezonul caiselor, fructe pe cat de bune la gust si de parfumate, pe atat de bogate in vitamine. Ele intaresc sistemul nervos, revitalizeaza tesuturile dar sunt contraindicate diabeticilor. Samburii fac bine astmaticilor, iar nectarul din el este racoritor, deosebit de bun la gust, vitaminizeaza si energizeaza corpul, fara a-l incarca de E-uri si indulcitori. Stiati ca samburii de caise din Asia Centrala  si regiunea Marii Mediterane sunt atat de dulci incat de multe ori inlocuiesc migdalele?

 

Povestea caisului

 

Caisul face parte din familia Rosaceae, care include si alti pomi fructiferi, cum ar fi marul, parul si piersicul. Exista aproximativ 40 de varietati de caise, ce difera ca marime si culoare. Cele mai renumite soiuri in lume sunt Pattersons, Blenheims, Tiltons si Castlebrites.

 

Aproape jumatate  din recolta de caise este folosita pentru compoturi, iar restul sunt uscate, se conserva (gemuri) sau se consuma. Daca nu sunt culese proaspete, caisele devin maro. Ele isi pastreaza culoarea portocalie pentru ca sunt tratate cu dioxid de sulf, un agent de conservare. Daca  nu aveti alergie la dioxidul de sulf, acest conservant nu prezinta riscuri pentru sanatate. Caisele maronii, nesulfurate, pot fi gasite la magazinele naturiste.

 

Cultivarea caiselor dateaza de mai bine 3000 de ani. Denumirea stiintifica (Prunus armeniaca L.) sugereaza faptul ca sunt originare din Armenia, desi se pare ca adevaratul loc de proveninenta este o regiune intre nordul Chinei  si Rusia, aproape de Marele Zid Chinezesc. Caisele si-au croit drum spre Armenia, apoi mai departe, intr-o expansiune prin Europa. Ele au fost aduse in Statele Unite de colonistii englezi si de misionarii spanioli.

 

Caisele sunt cultivate in 63 de tari. Turcia contribuie cu mai mult de 20 % la productia mondiala, fiind urmata de Iran, Italia, Franta, Pakistan, Spania, Siria, Monaco, China si Statele Unite.

 

Ce contin si la ce sunt bune?

 

Caisele contin o mare cantitate de apa (circa 85 %), vitaminele A, C, B1, B2, P, PP, fibre, substante fitochimice (D-glucaric, acid clorogenic, geraniol, quertina si licopen) si minerale, potasiu in special. Apa continuta are efect detoxifiant, diuretic si depurativ, fortificand organismul si facand din caise un aliment important pentru o cura de slabire sanatoasa ori in perioada de convalescenta.

 

Aceste fructe intaresc sistemul nervos, au efect regenerativ si ajuta in recuperarea dupa perioade de stres indelungat, combat insomnia si astenia, imbogatind in acelasi timp organismul cu vitamine. Copii rahitici, dar si persoanele care traverseaza o perioada in care se simt slabite pot apela cu incredere la o cura cu caise.

 

Cura dureaza 14 zile, timp in care se consuma 0,5 – 1 kg de caise pe stomacul gol, cu o ora inainte de mesele principale. Pentru persoanele fara probleme de sanatate speciale, inlocuirea mesei obisnuite de dimineata cu aceasta cantitate de caise este un bun inceput de zi.

 

O alta varianta ce merge pe principiul disocierii alimentelor consta in a consuma o data pe saptamana numai caise toata ziua, aceasta metoda obligand organismul sa extraga toate substantele din fructe. Cantitatea mare de apa face din caise un ajutor nepretuit in tratamentul maturist al litiazelor renale si al celor biliare.

 

Caisele au putine contraindicatii, cum ar fi cazul diabeticilor, care trebuie sa le consume in cantitati mai mici si cu controlul glicemiei, dar anumite categorii sunt sfatuite sa manance caise din plin. Este vorba despre gravide, copiii anemici, persoanele aflate in convalescenta si batranii.

 

Vitamina A din caise previne distrugerea tesutului ocular, imbunatatind acuitatea vizuala. Carotenul din ele pot reduce riscul de aparitie a cancerului, mai ales de laringe, esofag si plamani. Pacientii care consuma caise cu beta-caroten isi reduc riscul unui atac de cord.

 

 

Caisele ajuta la obtinerea unui ten frumos si sanatos, fiind folosite ca masti cosmetice. Pur si simplu este suficient sa ne dam pe fata cu o jumatate de caisa  si sa lasam sa intre sucul in piele. Uleiul extras din samburi este considerat la fel de folositor pentru ten ca uleiul de migdale si este folosit in industria cosmetica. Produsele obtinute din acest ulei sunt indicate mai ales in cazul tenului imbatranit, ridat si uscat, pentru capacitatea mare de a revitaliza tesuturile.

 

Secrete de stiut

 

In privinta selectarii  si depozitarii:

 

–    Cautati caise proapspete, care au o culoare portocalie intensa si sunt putin moi.
–    Pentru a evita un surplus de calorii, alegeti caisele conservate in suc, nu in sirop de zahar.
–    Caisele uscate pot fi portocalii(sulfurate) sau maro (nesulfurate). Din 6 kg de caise proaspete se obtine 1 kg de caise uscate, care au concentratia cea mai mare de beta-caroten.
–    Pastrati caisele proapete la frigider, pentru ca sunt perisabile. Consumati-le in cateva zile, cand sunt coapte.

 

Sugestii de preparare si servire:

 

–    Daca doriti sa le folositi la copt, in preparate sau conserve, lasati caisele intregi in apa clocotita timp de 35 de secunde, apoi cojiti-le, scoateti samburii, taiati-le in doua sau feliati-le.
–    Caisele pot fi folosite pentru a obtine vin sau coniac.
–    Adaugati caise feliate peste cerealele fierbinti sau reci, chiar si in aluatul de clatite.
–    Caisele uscate dau o aroma orientala carnii de pui sau tocanitelorde legume.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *