Foamea de cash public ii face irationali pe lupii hamisiti ce halesc de ani de zile din vistieria statului. Bica, Apostu, Uioreanu, arestarile lor nu inseamna nimic pentru aceste animale economice si politice care continua nestingherite sa amusine dupa noi oportunitati, parca mai insetate si mai bucuroase, acum ca Elena Botezan de la DNA Cluj a plecat. Speram ca institutia anticoruptie nu a stat numai in Elena Botezan si ca procurorii de acolo isi vor face datoria ca si pana acum. Le dam azi un subiect interesant pe tava. E despre o licitatie de dezapezire, n-are „decat” un milion de euro valoare, dar este relevant pentru felul in care impusii politici ai vremii pe functii transeaza cadavrele regiilor autonome atunci cand ajung la putere: ii intereseaza orice ban si sunt dispusi la orice ca sa il scoata afara pentru abonatii la cash public. Tinta de astazi? Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat, atat de vanata in ultimele 12 luni de partidele politice aflate la putere in Consiliul Judetean. Au vrut sa o uneasca cu RADJ, nu le-a reusit. S-au luptat pentru controlul ei, au sfartecat bugetul ei, s-au luptat intre ei furnizand presei anonime cu denunturi sau audituri despre ciordeilile adevrsarilor, au facut de toate. Acum, pe final de an, crezand ca apele s-au linistit, politrucii din fruntea RAADPP, avandu-l ca sageata pe Mircea Avram, au pus-o de-o licitatie fara respectarea prevederilor legale pentru dezapezirea drumurilor judetene, fara publicarea prealabila a unui anunt de participare. Crezand ca fraierii din subordine vor inghiti toate ilegalitatile, Avram le-a dat la semnat Raportul de procedura si Contractul de executie. O singura persoana din tot RAADPP-ul, Saveta Mindru, director economic, nu a vrut sa manance… sare si pamant, a refuzat sa legitimeze ilegalitatile si, „drept rasplata”, a primit o destituire. A fost pur si simplu eliminata, ca sa poata societatile Diferit si Bema Prodserv sa sareze ciolanul in continuare. Ca sa intelegeti nivelul ciordelii, la ultima fulguiala, amarata si vai de capul ei, s-au „spart” 400 de tone de material antiderapant. Pac pac!
Saveta Mindru: „Am fost deja la DNA in audienta”
Am sunat-o pe Saveta Mindru pentru confirmare: „Da, am fost destituita, fara nicio explicatie. Nici macar Iuga, presedintele CA-ului, nu a avut curaj sa ma convoace oficial sa imi spuna ce si cum. Dar pe mine nu ma intereseaza ce fac ei, ma intereseaza ca legea sa fie respectata. Am facut deja sesizari la Consiliul Judetean, la Prefectura, la Curtea de Conturi, am fost in audienta chiar si la DNA, de unde mi s-a spus ca aspectele prezentate de mine se incadreaza in competentele lor si ca ma asteapta sa revin cu o sesizare oficiala. Asa voi face, mi-am luat avocat si ma voi intoarce la DNA saptamana viitoare sa depun denunt. Este inadmisibil ce se intampla acolo. Avram a fost renumit pe post in 8 august. Nu-mi ziceti ca nu putea sa organizeze de atunci licitatia. Traim in Romania, nu in Africa, era evident ca urmeaza iarna. Dar nu, ei au asteptat ultima secunda posibila ca sa invoce extrema urgenta”, spune directorarea economica, acum destituita de la RAADPP.
„Consider ca atat sumele din estimare cat si cele din oferte sunt inacceptabil de mari fata de valorile reale de piata si fata de pretul lucrarilor executate anterior, in alti ani. In acest fel, se prejudiciaza bugetul public in mod intentionat cu complicitatea celor doua parti. Pe parcursul desfasurarii procedurii nu au fost parcursi pasii legali prevazuti in procedrua de selectie, respectiv s-au deschis plicurile cu oferte, dar acestea nu au fost analizate si nu s-a desfasurat nicio negociere asa cum este normal si asa cum prevede legea”, spune Saveta Mindru in sesizarea adresata autoritatilor.
„Dosarul pentru licitatia din 2014 este diferit de dosarul cu licitatia din 2012, chiar daca ambele aveau la baza prevederile aceleiasi licitatii si se refereau la aceeasi activitate. Ceea ce le diferentiaza in mod clar este pretul. Verificand estimarile si ofertele din 2014, se poate observa clar cresterea cu 145,46 % a valorii contractului de dezapezire pentru iarna 2014/2015 fata de valoarea contractului anterior. Unul dintre motive ste cresterea nejustificata a consumului de materiale si nerespectarea prevederilor legale cu privire la proportia in care acestea se amesteca. Predomina materialele la care preturile sunt mai mari sau se estimeaza cantitati mai mari de material antiderapant si sare fata de prevederile normativelor”.
Clujul, in era glaciara, prevede RAADPP. Vor sa incaseze bani pentru 151 de zile de dezapeziri
Golaneala pe bani publici nu e nici macar una despteapta. Tot cu lopata vor sa fure, crezandu-ne prosti. De exemplu, prin marirea numarului de ore de lucru alocate pentru unele activitati. fara fundamentare sau justificare. Numarul de ore prevazut pentru aceleasi activitati este diferit de la un an la altul, de la un lot la altul si chiar la acelasi executant!
La codul 102.5.4.3 – dezapezire mecanica cu utilaje, ATB sau utilaj multifunctional sunt alocate 1200 de ore la lotul 1, 1200 la lotul 5 si cate 1700 de ore la loturile 2,3,4. In total, 7500 de ore. Perioada contractului este de 151 de zile. daca e sa o luam dupa „prevederile” conducerii RAADPP care a acceptat asa ceva, numai pentru acest tip de utilaj se va dezapezi (lucra) in medie zilnic cate 10 ore NEINTRERUPT timp de 151 de zile, de azi si pana in 31 martie 2015.
Saveta Mindru ii ironizeaza pe sefii ei hrapareti:
„Dupa o asemenea socoteala, daca ar cadea atatea precipitatii incat aceste utilaje sa fie nevoite sa lucreze 10 ore pe zi, ar insemna ca tot judetul ar trebui sa fie ingropat sub zapada in toate aceste 151 de zile. Ca in era glaciara.”, spune ironic fostul director economic al RAADPP.
Valoarea lucrarilor de dezapezire a crescut in 2014 cu 145 % fata de 2012-2013. Pe lotul 3 Turda a crescut cu 210 %, unde opereaza BEMA Prodserv Campia Turzii, sereleul favorit al lui Avram. Lotul 2 din Cluj Napoca a crescut cu 148 la suta. Aici opereaza Diferit, firma preferata a pedelistilor clujeni.
Da-l in pisici de contribuabil!
Cam asta a gandit Mircea Avram si compania in momentul acceptarii acestui contract de executie. Noi speram ca institutiile abilitate sa se autosesizeze macar pentru faptul ca valoarea mare a lucrarilor de dezapezire din contract nu se justifica. Aceasta valoare nu reflecta corect efortul material, financiar si uman depus pentru executie de catre castigatorii licitatiei. Inca nu avem mintea atat de inzapezita incat sa credem ca politrucii Clujului pot fura chiar cat vor fara ca nimeni sa nu vada asta!