Diete

Dieta Ayurveda

Ayurveda este sistemul fundamental de igiena, dieta si medicina dezvoltat si perfectionat in India cu mii de ani in urma. Un factor important in tratamentul Ayurveda este alimentatia.

“Avem sanatatea pe care o bagam in stomac” spune un proverb indian. De fapt, hrana este un medicament pentru om. Dar, exact ca medicamentele, ea trebuie aleasa si dozata cu multa atentie, si in acest caz exista reguli precise, adica ce trebuie mancat si baut pentru a preveni imbolnavirile si pentru a spori vitalitatea.

Slabiti mancand. Retetele Ayurveda sunt calculate pentru 1.000 de calorii pe zi. Ele sunt compuse din fructe, legume si mirodenii. Dar, daca doriti, puteti manca mai mult din fiecare fel de mancare, fiindca tot veti slabi; retetele sunt astfel combinate si aromate, incat asigura o crestere rapida a metabolismului si, prin urmare, slabirea. O regula, totusi, exista: nu mancati decat la distanta de 4 ore fata de masa precedenta, astfel ca digestia sa se afectueze pe deplin.

Mese regulate si calde. In cadrul acestei diete, micul dejun trebuie sa fie frugal, pentru a nu ingreuna fortele digestive, lente in acest ceas al zilei. Ele devin active abia la pranz. Dupa cina, pe care trebuie sa o luati la 18, si mai ales inainte de a va culca, nu trebuie sa mancati nimic, pentru ca noaptea digestia este foarte grea. Toate pranzurile trebuie sa fie calde, pentru o mai buna digestie. Fiecare pranz trebuie sa fie pregatit proaspat, din ingrediente neconservante, fara mancaruri gatite in ajun.

Elixirul pentru slabit – apa fierbinte. Doi litri de lichid pe zi sunt obligatoriu de baut, indiferent ca e vorba de apa de la chiuveta, apa minerala fara acid carbonic ori ceai de plante cu o felie de lamaie. Lichidele trebuie sa aiba temperature camerei, in nici un caz sa nu fie reci pentru ca blocheaza digestia. Apa fierbinte actioneaza ca un medicament. Cel mai bine ar fi sa umpleti un termos cu apa clocotita si sa beti din ea intre 6-8 pahare pe zi, cat de fierbinte puteti. Asta regularizeaza metabolismul, elimina otravurile si mai ales, dizolva kilogramele.

Alimente care nu trebuie sa lipseasca din casa: unt, ardei, rosii, praz, mere, morcovi, pere, spanac, ridichi, sparanghel, patrunjel, marar, iaurt, ceapa, usturoi, mirodenii (piper, paprica, anason, chimen, rozmarin, maghiran, menta, salvie, scortisoara, cuisoare, enibahar), fainoase (paine graham ori de secara, fulgi de porumb, malai, linte), fructe uscate (prune, caise, mere), ulei de floarea-soarelui si de masline.


Reguli de baza.
In terapia Ayurveda, mancarea este considerate a fi un medicament, cu conditia ca aceasta sa fie preparata acasa si sa fie potrivita fiecaruia. Ayurveda propune cateva reguli de baza, care nu difera foarte mult de cele propuse de medicina alopata:
– nu manca niciodata atunci cand esti nervos, suparat sau obosit;
– spala-ti mainile si fata inainte de a manca;
– mananca mai mult acasa decat la restaurant, pentru ca mancarea pregatita cu dragoste este mai hranitoare decat cea vanduta pentru profit;
– cand este posibil, mananca in compania unor prieteni dragi, a caror prezenta te relaxeaza;
– alege un loc linistit, placut si curat, pentru a alua masa;
– nu bea apa cu gheata sau lapte in timpul mesei (doar apa calduta ajuta la digestie);
– mananca la o masa exact atat mancare cat incape in causul palmelor tale (!);
– alege legume si fructe proaspete;
– curata dintii dupa masa si incearca sa faci o plimbare scurta;
– evita relatiile sexuale, invatatul sau dormitul, timp de doua ore dupa masa;
– privitul la televizor, in timpul mesei sau imediat dupa aceea, inhiba digestia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *