Atunci cand este in plina desfasurare, gripa este cu mult mai neplacuta decat o raceala foarte serioasa. Simtomele tipice includ guturaiul, dureri de cap, dureri musculare, slabiciune si febra. Un atac de gripa dureaza cam 7 zile si pacientul se poate simti slabit la mai mult de o saptamana dupa aceea.
Desi gripa este foarte neplacuta, ea nu cauzeaza neplaceri foarte mari; totusi, gripa poate fi o boala serioasa pentru persoanele in varsta, pentru copiii foarte mici, pentru bolnavii de boli cronice sau pentru cei care sufera de boli ale aparatului respirator cum ar fi astmul. In aceste cazuri, cereti sfatul medicului.
Remedii naturiste pentru gripe
Dozele regulate de echinaceea sunt vitale pentru acest tratament. In plus, preparati un ceai ce contine cantitati egale de flori de soc, unguras, coada-soricelului si eupatoriu (2 lingurite din acest amestec la o ceasca, de 4 ori pe zi); adaugati putina scortisoara la fiecare ceasca de infuzie din acest amestec.
Inhalatiile cu aburi calzi pot fi foarte eficiente. Puneti intr-un vas de apa clocotita 5 picaturi din urmatoarele uleiuri volatile: pin, eucalipt si arbore de ceai. Aplecati-va deasupra vasului, punandu-va peste cap un prosop care sa mentina aburii deasupra vasului si inhalati vaporii cat de mult timp puteti.
Daca aveti gripa obisnuita, preparati un amestec din ½ litru de lapte caldut, 1 ou proaspat, 1 lingurita de miere de albine, 1 lingurita de unt. Se bea toata compozitia inainte de culcare. Ziua se foloseste infuzie din 1 lingurita de maces, 1 lingura de coacaze, 1 lingurita de zmeura si 1 lingura de miere de albine. Peste compozitia obtinuta se toarna 150 g apa clocotita, se lasa timp de 15 minute, se strecoara, se bea de 3 ori pe zi cate ½ pahar.
Pentru a inlatura depresia si tusea dupa gripa, preparati un ceai care contine cantitati egale de oman, verbina si sunatoare si consumati pana la 3 cesti pe azi.
Pentru profilaxie si tratament in timpul epidemiilor de gripa se tine sub limba 1 lingurita de tutun timp de 1 ora.
Remedii populare pentru tratarea afectiunilor respiratorii
Pentru bolile respiratorii – bronsite, tuse, angina, raceli etc. – eficiente sunt si urmatoarele metode populare:
– Intr-un termos de 2 l se pune miezul maruntit de la 10 nuci si se toarna deasupra lapte de casa clocotit. Se lasa timp de 4-5 ore ; cand infuzia se va raci putin se bea cate ½ pahar cat mai des. Trateaza raceala, bronsita. Acest leac e bun pentru copii deoarece are gust placut si copii il beau cu placere.
– Pentru cei carora nu le place laptele si mai ales pentru barbati, se amesteca ½ lingurita de scortisoara, 2-3 cuisoare si coaja de la o lamaie, 3 galbenusuri de ou batute cu 4 linguri de zahar; se fierb 2 sticle de bere proaspata si se toarna fierbinti peste ingredientele anterioare, amestecand bine. Se incalzeste amestecul pana cand se ingroasa, dar nu se fierbe. Se bea in loc de ceai.
– Urmatoarea reteta ajuta contra tusei, atat la copii, cat si la adulti: 1 l lamaie mijlocie se fierbe 5 minute, se scurge sucul ei intr-un pahar. Se adauga 2 linguri de glicerina (din farmacie), se amesteca bine, se umple paharul cu mire de albine de mai. Inainte de consumare se amesteca bine. Se bea cate o lingurita de 4 ori pe zi.
– Contra bronsitei la copiii de pana la 1 an: 1 frunza de varza de marimea pieptului copilului se oparaeste putin, se bate cu ciocanul sau se striveste cu o sticla in locurile mai groase. Se pune pe piept o bucata de panza, muiata in apa in care a fiert varza, se pune frunza peste panza si se acopera cu celofan, apoi se infasoara cu o fasa din tifon. Procedura e bine sa se faca pe timpul noptii. Pielea copilului se poate inrosi, dar acest lucru nu este periculos pentru sanatatea lui.
– In loc de ceai se poate bea infuzie din floare de ochiul boului: 3 linguri de flori uscate la un pahar de apa clocotita, se lasa o ora si apoi se strecoara. Se bea cate o lingura de 4 ori pe zi contra bronsitei si tusei.
– Contra tusei uscate e bine sa se bea lapte cu salvie. La un pahar de lapte se pune o lingura de frunze de salvie, se fierbe bine si se bea fierbinte inainte de culcare.
– Se ia coaja de la 14 nuci, se marunteste, se pune intr-un borcan de ½ l, se toarna peste ea rachiu pana se umple borcanul, se astupa bine cu un capac si se lasa 7 zile la macearta, la intuneric. Se bea cate o lingura pana cand se termina lichidul. Ajuta contra bronsitei si altor boli ale cailor respiratorii.
– Se incalzesc 2 linguri de ulei de ricin, se adauga 1 lingura de terbentina. Se freaca cu acest balsam pieptul si apoi se inveleste bine. Daca raceala nu este acuta se pot face frectiile seara inainte de culcare. In caz contrar frectiile se fac dimineata si seara.
– Se amesteca 1 pahar de miere de albine cu ½ pahar de suc de ridiche neagra. Se bea 7 zile cate o lingurita de 3-4 ori pe zi.
– La 1 pahar de apa se pun 2-3 picaturi de iod si 1 lingura cu varf de sare, se dizolva si se clateste cu aceasta solutie gatul de cateva ori pe zi numai dupa masa.
– Daca suferiti de angina luati o manusa / soseta din lana, muiati-o in apa fierbinte, scurgeti-o, sapuniti-o bine cu sapun de rufe de calitate si legati-o la gat in timpul noptii.
.ro