Pilula anticonceptionala se gaseste pe piata de peste 20 de ani si este metoda contraceptiva folosita de cele mai multe tinere. Pilula iti da o doza zilnica de hormoni sintetici, estrogen si progesteron, care actioneaza in corp precum hormonii naturali. Atunci cand acesti hormoni, cu actiune asupra creierului, ating un anumit nivel, ovarul nu mai e stimulat sa produca un ovul, iar daca nu exista ovul nu exista nici sarcina.
Exista numeroase tipuri de pilule pe piata, toate continand combinatii diverse de progesteron si estrogen. Se prezinta sub forma de pachete pentru 21 sau 28 de zile. Ultima categorie contine si pastile de zahar pe care le iei in timpul menstruatiei ca sa nu te dezobisnuiesti sa inghiti in fiecare zi o pilula.
De obicei, incepi cu o pilula cu doza mica sau trifazica (cu cantitate de hormon variabila pe parcursul unei luni), dar, daca se produc sangerari care nu trec in trei luni de tratament, se prescrie o doza mai mare. Este foarte normal sa incerci mai multe tipuri de pilule pana gasesti tipul care ti se potriveste cel mai bine.
Pilula este aproape 100 % sigura daca o iei cam la aceeasi ora din zi si daca nu ai probleme de sanatate care ar putea sa-i afecteze absorbtia. Daca uiti sa iei o pilula sau daca intarzii mai mult de 12 ore, ia-o cand iti aduci aminte, iar pe urmatoarea la ora cuvenita – si vei fi protejata in continuare. Daca sari peste mai mult de o pilula, foloseste alta metoda anticonceptionala timp de sapte zile, continuand sa iei pilula. Fiind conceputa sa fie inghitita si absorbita cu o anume viteza, vomismentele si diareea, o anume medicatie (inclusiv unele antibiotice) precum si doze extraordinar de mari de vitamina C pot sa-i diminueze eficienta.
Avantaje
Este usor de folosit si foarte eficienta. Mai are si alt avantaj pentru femeile care nu pot suferi menstruatia – nici nu e nevoie sa ai asa ceva (unora le place sa se asigure ca nu sunt insarcinate), asa ca s-au introdus pastilele de zahar pentru a permite organismului o perioada de respiro care aduce “menstruatia”. Multe femei iau insa pilulele in continuare, sarind peste cele cu zahar direct la blisterul urmator. Sau inrerup o data la trei sau sase luni. Daca aleg sa aiba totusi menstruatie, aceasta va fi mai putin abundenta si dureroasa si va veni la timp. Pilula poate sa ajute si la vindecarea acneei, reducand totodata sindromul premenstrual.
Exista dovezi stiintifice ca are si alte avantaje: scade riscul infectiilor pelviene, al cancerului pelvian, al cancerului de endometru (captusala uterului), al anemiei, al nodulilor necancerigeni pe sani si chisturile ovariene. Pilula este potrivita pentru femeile nefumatoare si fara probleme serioase de sanatate sau antecedente familiale grave.
Dezavantaje
Unele femei n-ar trebui nici macar sa se gandeasca sa ia pilule. Pilula si fumatul nu fac deloc casa buna impreuna. Hormonii din pilula cresc usor riscul tendintei naturale de formare a unor cheaguri in sange. Daca la asta se adauga un regim alimentar nesanatos, obiceiul de a bea excesiv si de a fuma, atunci chiar ca o cauti cu lumanarea.
Inainte de a-ti prescrie pilula, doctorul te va examina si iti va stabili riscurile pentru sanatate. Femeile care au avut suferinte hepatice sau cancer la san, de pilda, vor fi sfatuite sa foloseasca alta metoda. Printre efectele secundare minore se numara o usoara pigmentare a pielii, ce o face sa para maronie si patata, si tendinta de a retine lichide. E fals ca pilula ingrasa. Unele femei se plang de schimbari de dispozitie si depresie, dar schimband doza sau marca pilulei lucrurile se pot aranja rapid.
Efectul asupra fertilitatii
Contrar unei idei raspandite, pilula nu “se acumuleaza” in organism si nu e nevoie sa treaca un timp, ca sa o elimini, inainte sa incerci sa ramai insarcinata. In mod obisnuit, revii la un ciclu normal intr-o luna sau doua, majoritatea femeilor ramanand insarcinate in decurs de sase luni de cand au incetat sa ia pilule – ceea ce reprezinta aproape aceeasi rata de fertilitate cu a celor care nu au luat niciodata.
Protectie impotriva HIV si BTS: nula. Rata de esec: 5 la mie pe an. Cauza esecului e ca nu e luata zilnic, nimic mai mult. Trebuie sa mergi la doctor? Da, pentru reteta de debut si pentru controalele ulterioare.
Cat de usor este s-o folosesti? Pur si simplu inghiti pastila in fiecare zi. Daca esti uituca de felul tau, formeaza-ti un tabiet: Tine blisterul pe noptiera, de exemplu, ca sa fie primul lucru pe care-l vezi cand deschizi ochii dimineata. E scumpa? Pretul variaza in functie de marca, dar nu e inaccesibil. Cat de entuziast va fi el? In al noualea cer. Practic nu exista nici o sansa sa ramai insarcinata daca iei pilula in fiecare zi.