In vizor

Grindina a făcut ravagii și în județul Cluj. Plantațiile de fructe ale unei afaceri de familie au fost distruse: „Un an de muncă s-a pierdut în 30 minute”

Grindina care a căzut ieri în mai multe zone ale județului Cluj a provocat daune foarte mari micilor fermieri. La 45 de kilometri de Cluj-Napoca doi tineri au o mică afacere cu fructe, însă cea mai mare parte a muncii lor din ultimul an a fost distrusă în doar 30 de minute.

„Bilanțul dezastrului de azi, 4 iunie 2024. De la căpșuni, afine, roșiile din grădină, coacăze și zmeură, totul e distrus. Toată munca noastră. Am avut 400 de plante de căpșuni, le-am plivit săptămânal. Efectiv în fiecare săptămână am fost în grădină să nu existe buruieni. Azi nu mai am nimic. Din afine, jumătate sunt căzute de pe plante, pe jos. Erau așa încărcate și frumoase ca zilnic mă minunam de ele. La coacăze situația e cea mai teribilă, fiind sursa noastră principală de venit și sursa supraviețuirii pentru tot ce înseamnă Poama Boierească. Am mers iar printre ele acum, să ne asigurăm ca ne uitam la scriu aici totul în deplină cunoștință de cauză și am realizat că în toată tragedia de acum câteva ore, chiar eram optimiști. Cel puțin un pic. Dar ne-am înșelat amarnic. Tufele noastre minunate, pline de frunze verzi și fructe mari acum sunt doar niște bețe. Unele nu au nici frunze, altele au doar frunze rupte și câteva boabe. Mă uitam pe rândurile de pe care în anii trecuți am cules zeci de kilograme și speram din priviri să fie 1 kg de cules. Vreau să știți că ne așteptăm să culegem 5 tone anul acesta. 5 tone. Știți câte pare că vom culege? 300 kg în cel mai optimist scenariu, adică dacă fructele ce nu au căzut și au fost lovite de grindină se vor dezvolta în continuare și dacă o vor face fiind lipsite și de frunze, nu doar lovite. Pare ireal ce scriu aici: 300 kg din 5000 kg, cât să facem un butoi de vin. Zmeură arată rău. Deși fructele nu au putut fi date jos de grindină fiind necoapte, sunt pline de lovituri, plantele au fost defoliate iar cele mai multe ramuri, rupte. Cum se vor dezvolta și coace ele fiind lipsite de mai mult de 70% din frunzele ce erau înainte? Nu avem răspunsul la asta, doar timpul ni-l va oferi. O bucată din mine se rupe când știu cât de plivite au fost, săpate, îngrijit și câtă speranță și iubire am pus în tot. Asta este ceea ce s-a întâmplat azi. O tragedie fără precedent căci în cei 9 ani de când plantele sunt aici, niciodată nu a fost un asemenea eveniment, zona fiind una ferită, datorită pădurii. Ce ne rămâne de făcut? Să ne ștergem lacrimile și să sperăm că maybe next year…”, s-au confesat cei care dețin mica fermă.
De marţi, de la ora 7.00, până miercuri, la aceeaşi oră, au fost transmise 44 de mesaje RO-ALERT pentru informarea cetăţenilor şi luarea măsurilor de autoprotecţie. Cele mai multe dintre acestea (33) au semnalat posibilitatea producerii unor efecte ale fenomenelor hidrometeorologice periculoase, în localităţi din judeţele Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Cluj, Covasna, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sălaj, Susceava, Timiş, Vrancea şi Vaslui.