
Comuna Beliș din județul Cluj se află în fața unei schimbări extrem de importante. Începând din 9 iunie, comuna va fi condusă de un alt primar după ce actualul edil nu mai are dreptul să candideze. Patru candidați se luptă pentru funcția de primar, iar Ziar de Cluj a stat de vorbă cu Ionuț Mihuț, candidatul independent susținut de PSD. Iată ce planuri are el pentru comuna Beliș, dacă va ajunge primar.
Reporter: Cum ați luat decizia să candidați pentru funcția de primar?
Ionuț Mihuț: În momentul actual sunt consilier local. Am luat decizia de a candida pentru că din postura de consilier local nu ai puterea și pârghiile necesare prin care să rezolvi problemele cetățenilor. Un alt motiv este situația zonei. Nu suntem dezvoltați pe turism. La noi în zonă sunt foarte multe pensiuni și cabane și nu avem turiști. Mi-a fost foarte greu ca și consilier local să mă afirm, pentru că în Beliș mă cunoștea lumea, dar în Poiana Horea mă știa o persoană din campania precedentă. Am ținut legătura strâns și încet, încet am început să cunosc persoane. Mergeam cu mașina pe drum, vedeam un om pe stradă și mă opream să discut cu el. La început se uitau la mine ca și cum eram de pe altă planetă. Dar au început să se obișnuiască cu prezența mea și în ultima vreme sunau ei: „Nu vii pe la noi? Ai uitat de noi?” A fost o muncă de teren pentru că din punctul meu de vedere asta trebuie să facă un consilier local, să fie vocea populației, să ducă problemele oamenilor în Consiliul Local.
Reporter: Cum vă propuneți să dezvoltați zona turistică?
Ionuț Mihuț: În primul rând trebuie să ne axăm pe infrastructură turistică. Să avem o canalizare, drumuri, șanțuri. Acestea vor facilita accesul la cabane și pensiuni. M-am gândit ca după ce facem zona de infrastructură să ajungem la un nivel de bun simț, să începem să facem trasee turistice, unul, două, trei. Ulterior putem face și piste de biciclete. Cu o investiție minimă putem face o tiroliană. La noi nu se fac petreceri câmpenești. Am putea face Fii Satului. Mai putem organiza comemorarea martirilor de la Beliș, un eveniment care nu s-a făcut decât când și când. Din punctul de vedere al consilierului local eu nu am făcut ninio promisiune. Eu le-am spus că o să mă zbat pentru comunitate și pentru noi, că practic și eu sunt de acolo, să ajungem la un prag unde trebuie să fim în 2024.
Reporter: Ce vă recomandă să fiți primar?
Ionuț Mihuț: Am o experiență de lider în domeniul privat. Am lucrat pentru două companii. Am început ca și vânzător la o companie internațională și am avansat în șase luni manager pe aria de vest. Fără relații. După cum bine știți în domeniul privat dacă muncești ești unde trebuie, dacă nu mergi acasă. Am ajuns să am 50 de angajați în subordine în patru orașe diferite. Domeniul firmei era vânzări de articole vestimentare. Aveam în subordine 50 de femei, ceea ce m-a învățat să mă mulez după problemele fiecăruia. Să fii șef e una, să fii lider e alta. Trebuie să vorbești față în față cu omul, să-l citești, să știi în ce problemă să îl ajuți. Chiar și la probleme personale. Îi dai un sfat și respectiva persoană va fi mereu alături de tine. Ulterior am lucrat la o companie autohtonă unde am avut mai puțini angajați în subordine, dar a fost cu totul alt domeniu. Am trecut de la vânzări articole vestimentare la vânzări uși și parchet. Mi-am dat seama că pot să mă mulez în orice situație și pot să lucrez în orice domeniu. Poți învăța, dacă ești un om deschis și poți să asimilezi. Un colaborator de-al meu mi-a spus: Tu ești ca un burete, tot absorbi. Asta mă recomandă. Lucrul cu oameni. Din postura mea de manager am avut și funcția de a organiza oamenii, de a rezolva probleme împreună cu echipa și aici echipa este comunitatea și consilierii locali dacă o să ajung primar.
Reporter: Care sunt cele mai stringente probleme pe care le are Belișul?
ionuț Mihuț: Problemele pe care eu le-am văzut în teren sunt cele legate de infrastructură: canalizare și drumuri. În localitatea Beliș sunt drumuri dar canalizare nu. Este un proiect finanțat, aprobat pe care sper să îl implementez eu. Chiar dacă nu voi fi eu sper ca următorul primar să implementeze acest proiect. Dar eu cred că Dumnezeu și oamenii sunt de partea mea și îl voi implementa eu. În celelalte sate avem problema drumurilor care nu sunt asfaltate. Acum se lucrează pe Giurcuța la rigole și la drumuri. În Poiana Horea, unde densitatea de populație e destul de mare, n-avem drumuri, n-avem șanțuri. În Poiana Horea sunt locuri incredibil de frumoase. Pe platoul belvederea Dealul Botii cu minimul de investiție se poate pune în evidență: alei, bănci. Trec tot timpul pe acolo și mai mereu sunt acolo două-trei mașini și este un buștean pe care stau oamenii. Eu am fost plecat în Anglia, șofer pe camion, și am văzut multe sisteme pe care le poți aplica și la noi în comunități. O altă parte care poate fi exploatată în favoarea oamenilor este colectarea fructelor de pădure, care pentru multă lume este o sursă foarte importantă de venit. Cunosc oameni care merg, culeg și după facă o dulceață sau un sirop și merg și-l vând. Și aici, în colaborare cu o doamnă viitor consilier local care are punct gastro și este atestată ca și producător local, ne-am gândit să facem cât mai multe puncte gastro pe zonă Beliș. Vrem să le explicăm oamenilor și să-i direcționăm pentru că una este când vinzi materia primă, brut, dar după ce o procesezi venitul este mai mare. Oamenii sunt destul de receptivi. Vrem să ajutăm comunitatea să încercăm să câștigăm bani mai ușor care să rămână în comunitate. Dacă cineva are o pensiune sau un restaurant să se aprovizioneze de la producătorii locali. Astfel banii rămân în comunitate și nu mai pleacă la supermarketuri. De asemenea, am în plan să facem două masterplan-uri, unul pentru întinerirea comunității și un altul pentru partea turistică. La mine totul se învârte în jurul oamenilor și în dezvoltarea locală. Dacă mie îmi merge bine vreau să-i meargă și la cel de lângă mine, atunci implicit tuturor le merge bine. O problemă gravă, comunitatea noastră din Beliș, din păcate, este dezbinată. Nimeni nu se interesează să unească oamenii. Oamenii sunt foarte receptivi. Oamenii din Beliș sunt oameni frumoși și oameni deștepți, dar au fost ținuți dezbinați. Dezbinarea duce la ruină.
Reporter: Aveți cunoștințe despre faptul că principala contracandidată ar fi cercetată pentru luare de mită?
Ionuț Mihuț: Știu doar ce a apărut în spațiul public. Din punctul meu de vedere dacă cineva a greșit și se dovedește, să plătească. Fiecare răspunde de ceea ce face. Plata trebuie să o dăm.
Reporter: De ce candidați independent?
Ionuț Mihuț: Eu eram membru al Partidului Național Liberal, dar pe linie politică s-a decis să fie doamna contracandidată susținută de PNL. În primă fază am fost de acord și am decis să mă retrag. Datorită soției mele care m-a deschis ochii și care mi-a spus că dezamăgesc oamenii, am decis să candidez independent și apoi să văd rezultatul muncii mele de patru ani. Oamenii sunt cei mai în măsură să zică ce șanse am. Partea mea mi-am făcut-o și mi-o fac. Umblând pe sate oamenii mi-au spus: Vrem schimbare. Le-am zis, măi fraților, vreți schimbare, cu ce? Actualul primar nu mai poate să candideze, aveți un viceprimar care a fost în funcție opt ani, aveți o doamnă decretară care a fost timp de 38 de ani în acest post, eu și încă un candidat. Opțiuni aveți. Au fost aruncate niște fumigene cum că aș fi traseist politic. Nu sunt traseist politic. Am renunțat, sunt independent. După ce mi-am anunțat candidatura ca și independent PSD mi-a oferit susținerea având în vedere că nu au candidat. Le mulțumesc pentru că mi-au întins o mână atunci când am avut nevoie.