Editorial

Cum își bate joc statul român de familiile care au copii gemeni

Statul român nu manifestă niciun interes să vină în sprijinul familiilor care au copii gemeni sau tripleți. Sarcinile multiple sunt tratate de către statul român la fel ca și cele cu un singur copil, de parcă dacă ai doi sau trei copii care se nasc deodată ar implica sacrificii mai mici pentru părinți, decât în cazul familiilor cu copii de vârste diferite.

Ca și mama de copii gemeni, mi se pare ireal modul în care statul român ar face orice ca să nu sprijine aceste familii. Primul duș rece are legătură cu indemnizația pentru creșterea copilului a cărui valoare rămâne neschimbată indiferent de numărul copiilor care rezultă în urma sarcinii. De parcă al doilea sau al treilea copil rezultat dintr-o sarcină multiplă nu are aceleași nevoi. Abia în ultimii ani, și doar după ce mamele s-au luptat în instanță, statul acordă un ajutor minim pentru al doilea copil, ca și cum unul dintre copii mănâncă mai puțin sau folosește mai puține scutece. Iar de anul trecut aceasta a suferit o majorare, dar da, tot nu este egală cu a indemnizației așa cum ar fi normal.

Nu știu cum se face că mereu statul încearcă să facă economii de la cei vulnerabili și nu se gândește să taie din privilegii, sporuri sau pensii speciale.

Trec cei doi ani, cu provocările pe care doar familiile cu copii gemeni pot să le înțeleagă, și vine momentul înscrierii la creșă. Primăria Cluj-Napoca a înțeles sacrificiile financiare ale părinților de gemeni sau tripleți, astfel că atât timp cât creșele s-au aflat în subordinea Primăriei copiii gemeni primeau punctaj separat ce le asigura un loc în creșă. Ei bine, acum nu mai este cazul.

Creșele au trecut în subordinea Ministerului Educației, iar criteriile de admitere s-au modificat total. Iar anul acesta a adus o surpriză neplăcută pentru părinții cu gemeni. Dacă anul trecut aceștia au primit punctaj alocat familiilor cu doi copii, începând din acest an, acel punct nu se mai acordă decât în cazul familiilor cu copii de vârste diferite și care urmează o formă de învățământ. Pentru cei care nu știu, acel punct face diferența între un copil care a prins un loc la creșă și unul care nu a prins.

Este strigător la cer să ai pretenția de la o familie să își permită 5000 de lei lunar pentru a plăti creșa privată a copiilor. Pentru că da, o creșă privată costă mai mult decât un salariu minim pe economie net, iar pentru doi copii costurile sunt duble.

Doamna Deca, vreau să vă întreb dacă știți că prin noile criterii de admitere la creșe defavorizați familiile cu gemeni? Ați aprobat aceste criterii? De ce considerați dumneavoastră și cei din minister care au alcătuit regulamentul de admitere că dacă ai doi copii născuți din aceeași sarcină nu este egal cu a avea doi copii din sarcini diferite?

Acesta este doar un exemplu de ceea ce înțelege statul român prin încurajarea natalității. Câte sarcini multiple sunt anual, de nu își permite statul să susțină aceste familii? Mamele de gemeni au ajuns bătaia de joc a autorităților.

Haideți, dragi politicieni, promiteți sprijin și pentru aceste familii, că doar nu degeaba avem an electoral. Iar dacă nu puteți să le dați nimic în plus, măcar nu îi tratați diferit. Doi copii, sunt doi copii, indiferent dacă s-au născut în aceeași zi sau în ani diferiți.