In vizor

Somerii de la Mechel refuza 15.000 de euro

Un singur somer de la Mechel a vrut sa castige 15.000 de euro, bani destinati business-urilor sau start-up-urilor dezvoltate in cadrul Combinatului Social. Barbatul, din Campia Turzii, nu a primit finantarea ceruta pentru ca nu a avut contracte care sa demonstreze sustenabilitatea business-ului. Somerii de la Mechel, inclusi in proiectul combinatului social, pot primi fiecare 15.000 de euro, bani europeni, daca depun, la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, un proiect de business sustenabil.

Desi Comisia Europeana a facut derogarea pentru Campia Turzii acum doua luni, pana in acest moment, un singur somer a depus un proiect. Barbatul este din Campia Turzii si se afla in grupul-tinta al Combinatului Social. El a vrut sa-si dezvolte o afacere cu legume si sa-si creeze un solar in care sa cultive plantele pe care le vinde in pietele din Cluj. Pentru ca nu a reusit sa demonstreze sustenabilitatea proiectului, barbatul nu a primit cei 15.000 de euro.

“Am avut o singura persoana care a vrut sa dezvolte un business legat de zona agricola, proiect initiat pe cont propriu. Din pacate nu putea sa ne demonstreze sustenabilitatea afacerii, pentru ca nu avea contracte, astfel incat nu am putut sa-I acordam finantarea”, a spus directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.

Barbatul se intretine din cultivarea legumelor pe care reuseste sa le vanda in en-gros-urile din oras. AJOFM Cluj asteapta ca omul sa-si vanda produsele cu contract, ca sa aiba o preluare lunara sau saptamanala care sa ii asigure sustenabilitatea proiectului.

Potrivit oficialilor AJOFM Cluj, la centrul de coordonare a Combinatului Social din Campia Turzii nu s-au depus idei, iar somerii nu au venit nici macar pentru consiliere. La targul de job-uri organizat de catre AJOFM la Cluj Arena s-au prezentat doar 10 someri care fac parte din Combinatul Social, insa ei nu au fost interesati sa primeasca informatii si 15.000 de euro daca-si fac un business.

Nokia, 63 de start-upuri care functioneaza si azi cu 10% din banii primiti la Mechel

AJOFM Cluj a mai oferit posibilitatea somerilor de la Nokia sa-si creeze propriile business-uri. Desi au primit 10% din finantarea acordata pentru somerii de la Mechel, adica 1.800 de euro, fostii angajati de la Jucu si-au deschis 63 de afaceri.

“In acel proiect, somerii primeau 1.800 de euro ca sa-si deschida un business. Unii reusesc sa vanda seminte pentru agricultura, altii si-au deschis o fabrica pentru realizarea unor produse din lemn. Nu au un nivel de salarizare foarte mare, insa reusesc sa lucreze si sa traiasca din ce produc”, a continuat Don.

La inceputul lunii martie, CE a facut o serie de derogari pentru proiectul Combinatului Social de la Campia Turzii. Potrivit modificarilor, cele 1.000 de persoane incluse in proiect pot primi 15 mii de euro, pentru a-si crea un business, daca vor demonstra ca au un proiect sustenabil. Oficialii AJOFM Cluj au aratat ca banii pot finanta fie un SRL fie dezvoltarea activitatii unei singure persoane, cu PFA. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *