In vizor

Vai, ce „surpriză”! Eduard Hellvig, fostul șef al SRI, așteptat să intre în PNL

Sursele din partidele politice clocotesc din ce în ce mai tare, iar din aripa liberală se aude că Eduard Hellvig ar fi bine venit să se întoarcă „acasă”, în Partidul Național Liberal, de unde a și plecat în momentul în care a ajuns șeful SRI-ului.

Fostul șef al Serviciului Român de Informații, Eduard Raul Hellvig, este așteptat de foștii colegi să reintre în partid. În 2015, când a preluat mandatul de director SRI, Hellvig era secretarul general al PNL.

„De numele şi mandatul său în funcţia de secretar general poate se leagă cele mai importante succese liberale şi politice pe care PNL le-a avut. Dar, în momentul de faţă, este cel puţin pentru mine şi pentru orice alt membru al PNL extrem de dificil să facă aprecieri în legătură cu viitorul politic, profesional sau instituţional al domnului Hellvig. El este singurul în măsură să decidă în sensul ăsta, să aibă aceste opţiuni”, a declarat, pentru surse.ro, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

La predarea mandatului, Eduard Hellvig a adunat presa și a transmis ultimul lui mesaj în calitate de director SRI. Sursele politice spun că s-ar întoarce în partid, iar acest lucru poate însemna că o poziție în care să fie ales de către cetățeni nu ar fi întâmplătoare, din moment ce timp de opt ani le-a „ascultat plângerile”.

CITEȘTE ȘI: Eduard Hellvig renunță la șefia SRI

„Este o cutumă greşită la noi, ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forțați. Majoritatea celor care dețin puterea nu renunță la ea când își îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Eu personal, cred că este nevoie de un astfel de pas. Este în primul rând un gest de sănătate democratică, pe care l-am argumentat fără echivoc încă din primul an de mandat. Este sănătos pentru democraţie, pentru echilibrul puterilor în stat, ca un director de serviciu de informaţii să aibă un mandat limitat în timp. Pietrificarea în funcţie nu este bună, ea poate conduce la setarea de obiective greşite pentru instituţie, la pierderea contactului cu realitatea socială, la confundarea funcției cu persoana care o deține.

Nu vreau acest lucru nici pentru mine, nici pentru o instituţie care este mai valoroasă decât orice director pe care l-a avut. Nu vreau să evit abordarea frontală a unui subiect care este legitim dezbătut în spaţiul public: funcţia de director al unui serviciu de informaţii oferă acces la un volum semnificativ de informaţii sensibile. Nu cred că este bine pentru democraţie ca o persoană să concentreze expunere la informaţie secretă pentru un timp îndelungat. Pur şi simplu, cred că cetăţenii şi statul sunt mai bine slujiţi dacă la conducerea SRI se succed lideri la intervale de timp clar stabilite. Consider că, din moment ce mi-am atins obiectivele propuse, nu există nici o rațiune pentru a continua să exercit această funcție. După cum spuneam, închei această etapă de viaţă cu satisfacţia că am făcut lucruri bune pentru cetăţeni, pentru România şi pentru SRI.

Am reușit restructurarea instituției pentru a fi mai eficientă, am îndepărtat-o de politică și de moștenirea fostei Securități, și am menținut și amplificat încrederea și respectul partenerilor noștri externi, alături de care SRI luptă zi de zi pentru protejarea României. Am promovat o nouă generație în funcțiile de conducere și am pus la dispoziția societății informațiile extrase din arhivele fostei Securități. Starea serviciului este, acum, semnificativ mai bună decât era în urmă cu 8-9 ani. Realizările publicabile, dar şi provocările mandatului se regăsesc în volumul 2 al Monografiei SRI, care acoperă perioada 2015-2023. Vreau să-mi exprim aprecierea faţă de profesioniștii din SRI, faţă de partenerii din conducerea executivă şi faţă de beneficiarii legali ai instituției, care mi-au fost sprijin, dar şi resort critic pozitiv în toţi aceşti ani. Rămân un susţinător deschis al valorilor de securitate naţională şi al profesioniştilor oneşti din domeniul informaţiilor.

Și cred că viitorul SRI va fi unul bun pentru România dacă instituția se ferește de greșelile și abuzurile trecutului, dacă își menține parcursul democratic și de profesionializare care i-au adus în prezent admirația și respectul partenerilor săi din țară, din UE și din NATO.​Îmi amintesc acum de ceea ce spunea un important lider politic european al secolului XX – „Singurul ghid al unui om este conștiința sa. Singurul scut al memoriei sale este verticalitatea și sinceritatea acțiunilor sale. Este foarte imprudent să mergi prin viață fără acest scut, pentru că suntem atât de des luați în derâdere de eșecurile speranțelor noastre și de nerealizarea planurilor noastre. Purtând acest scut, vom fi mereu în rândul celor onorabili”.

Declaraţia de astăzi este ultima în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii. Profesional şi sufleteşte voi fi marcat pozitiv pentru toată viaţa de această experienţă deosebit de onorantă. Emoțional şi raţional, mă voi raporta totdeauna cu respect, consideraţie şi afecţiune la motto-ul SRI – Patria, a priori.””, a declarat Hellvig, într-o conferință de presă, a treia susținută în tot mandatul său.

În eventualitatea în care va candida, abia așteptăm să ne „râdem” de afacerile pe care frățiorul lui, Robert Hellvig, le-a făcut de-a lungul timpului.

foto: www.digi24.ro